Otomobillerde Kapı Gıcırdaması önce yıpranan kabı metallerinin birbirine olan sürtünmesi ya da tamir sonucu yanlış takılan uyumsuz bir parçanın görevini yerine tam olarak getirememesinden dolayı ortaya çıkan bir sorundur. Metallerin gıcırdaması malum olağan bir şeydir. Sorunun arkasını aradığımız zaman kontrol etmemiz gereken parçalar kapı menteşesi, kauçuk conta olacaktır.

Özellikle model olarak eski kalmış otomobil, SUV ve ağır vasıta kamyon sahiplerinin muzdarip olduğu kapı gıcırdama sorunu herhangi bir güvenlik veya kırılma endişesinin boy gösterdiği bir hal alabiliyorlar. Ancak genel itibariyle sorunun başlıca nedenlerinden biri kapı mekanizmasındaki yağ oranının az olmasından kaynaklanıyor.

Otomobillerde Kapı Gıcırdaması başladığında, sinir bozucu gürültüyü susturmak için nedenini bulmak ve sorunu hemen çözmek istersiniz. Kendi başına gitmesi olası değildir. Bu nedenle bir kez daha sessizliğin tadını çıkarabilmeniz için sorunla başa çıkmak en iyisidir

Otomobillerde Kapı Gıcırdaması Tespiti

Kapınız gıcırdamaya başladığında endişe etmeden ve herhangi bir servisi aramadan önce sesin geldiği noktayı ve olası arıza durumlarını tespit edin. Kapıyı açtığınızda sesin menteşeden gelmiş olması olası görünüyor olacaktır.  Gürültü tespiti konusunda kesin sonuç almak için sesin kapıdan geldiği konusunda emin olmanız gerekiyor. Bunun için kapıyı 4-5 kez açıp kapatabilirsiniz. Eğer kesin olarak sesin bu kapıdan geldiğine eminseniz detaylara geçelim. Ses İçin sinir bozucu bir örnek verelim.

Kaynak

Menteşe kapı bileşenleri arasında en önemli parçadır. Otomobillerde Kapı Gıcırdaması tespiti için mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Görevi kapının açılıp kapanmasıdır. Menteşe her metal parçanın olduğu gibi zamanla yıpranır. Sonuç olarak kapı gıcırtısının ortaya çıkarır. Korozyona sahip bir menteşe temizlenip eski işlevini yerine getirir. Pas sökücü kullanırsanız sorun çözülür. Ancak yüksek korozyana sahip bir menteşe tam olarak temizlenemez. Tertemiz olsa da işlevini yerine getirmez.

Bu menteşenin değişmesi çok daha mantıklı bir adım olacaktır. Gevşeme durumunu tespit ederseniz sıkıştırma işlemi yapmayı unutmayın. Kapı menteşesi gevşeme durumunda gıcırdamak yerine kıtlama sesleri çıkarır. Bu ses kapının kapanma esnasında yerinden söküleceği beklentisini verir. Kapı menteşe vidalarını sıktıktan sonra sesin gideceğini görebilirsiniz. Daha iyi anlaşılması için Siklon Cyd Youtube kanalının çektiği videoya göz atalım.

Kauçuk conta araç kapısını çevreleyen kabini dış etkenlerden koruyan ve içeriye hava, kir, toz gibi bileşenlerin girmesini engelleyen bir parçadır. Parça, konumu itibariyle dışarısı ile de temas halindedir. Bu yüzden kauçuk contanın içi yoğun toz kalıntısıyla baş başa kalır. Bu da ses oluşumunun nedeni olarak karşımıza çıkar.

Yağ Eksikliği aracınızın kapısında sese yapar. Gres yağları mekanik parçaların birbiri ile olan sürtünmeyi azaltarak sorunsuz bir çalışma sağlar. Eğer yağınızda herhangi bir eksilme veya yoğun toz silsilesi ile karşılaşma sonucu özelliği yitirme durumu varsa yağınızı hemen yenilemelisiniz.

Sonuç Olarak 

Otomobillerde Kapı Gıcırdaması Sorunu çözümü için yukarıda bahsettiğimiz parçaların durumunu göz önünde bulundurarak detaylı bir temizlik sürecine girebilirsiniz. Kapı parçasında yıpranmışlık derecesi çok önemli. Eğer yüksek boyutta bir yıpranma varsa bu parçanın değişimini gerektirir. Böylece sorun tamamen yok olur.

Temizlik aşaması için otomotiv alanında temizlik malzemeleri satan bir mağazaya gidip yumuşak havlular ve mikrofiber bezler satın alıp işlemi daha kolay yapın. Çok küçük alanlara ulaşmak için plastik gereçler kullanıp oralardaki pislikleri kazıyın. Bütün temizlik işlemi bittikten sonra gres yağını tazelemeyi unutmayın. Bazı gres yağları kullanım alanlarına göre değişkenlik gösterebiliyor. Otomobil şasi ve diğer akşamlarda kullanılan gres yağı türü yeşildir. Bu rengi temin edebilirsiniz.

Yağlama ve diğer işlemler için için gerekli bilginiz yoksa ve sorunun hemen hallolmasını istiyorsanız bir profesyonelden yardım isteyin. Kısa süre içinde sorunsuz kapınıza kavuşmuş olursunuz.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here