İlk Paslanmaz Çelik Araba Nasıl Ortaya Çıktı? Paslanmaz çelik araba deyince aklınıza muhtemelen efsanevi otomobil DeLorean DMC-12 gelecektir. Ancak bu efsanevi otomobilden önce paslanmaz çelikten otomobiller yapılmıştı. İlk Paslanmaz Çelik Araba yapıldığında yani tarih 1930’lu yılları gösterdiğinde paslanmaz çelikten otomobiller yapmak alışılmışın dışında olacağı için çok dikkat çekiyordu. Dolayısıyla ilginç olanı kovalayan insanlara ulaşmak bu otomobillerle daha kolaydı. Ancak günümüz otomobilleri hafif olması için paslanmaz çelikten yapılmıyor. Daha çok alüminyum çelik alaşımları kullanılıyor. Buna ek olarak magnezyum da darbe etkilerini azaltmak ve ağırlığı minimuma indirmek için kullanılıyor. Son olaraksa güçlü PP (Polipropilen), PUR (Poliüretan) gibi plastik malzemeler aracın iç, dış ve kaporta gibi yerlerinde kullanılıyor.

Alüminyum kullanımı büyük çoğunlukla aracın ağırlığını minimuma indirmek için kullanılıyor. Ayrıca darbe emilimi paslanmaz çeliğe oranla iki kat daha yoğun bir şekilde gerçekleşiyor. Yani burada paslanmaz çeliğin darbe sönümleme konusunda hafif malzemelere göre daha az etkili olduğunu görebiliyoruz.

Otomobillerde sürücü güvenliği için özel çarpışma bölgeleri bulunur. Bu bölgeler Crumple Zone olarak da bilinir. Çarpışma bölgeleri aracın ön ve arka tarafında bulunurlar. Bu bölgeler hafif ve çeliğe göre daha az dayanıklı alaşımlardan üretilirler. Bu zayıf üretim şoför kabinine yaklaştıkça yerini daha kaliteli malzemelere bırakır. Bu sayede darbe şoför kabinine gelene kadar emilmiş olur. Eğer paslanmaz çelik bir otomobil aynı teste sokulsaydı darbe emilimi olmadığı için kaza durumunda şoför ön tarafa saplanacaktı. Ancak tabi ki bu durum paslanmaz çelik otomobillerin etkileyici olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Biraz da Paslanmaz çeliğin doğuşundan bahsedelim.

Paslanmaz Çelik Nasıl Ortaya Çıktı?

Harry Brearly isimli İngiliz bir metalurji uzmanı tüfek namlularını geliştirmek için bir proje yapmak istiyordu. Deneme yanılma yoluyla düşük karbonlu bir çeliğe krom eklemenin dayanıklılık ve kalite ortaya çıkardığını gördü. Görünmez ve yapışkan kromun zengin oksit yüzey bakımından oluşumu ile paslanmaz bir özelliğe bürünmüştür. Modern olarak üretilecek yeni bir paslanmaz çelik, katkı maddeleri ile daha paslanmaz olabilir. Nikel, niyobyum, molibden ve titanyum gibi maddeler çeliğin korozyon direncini artırır.

Harry Brearly

İlk Paslanmaz Çelik Araba Nasıl Ortaya Çıktı?

İlk paslanmaz çelik araba 1936 yılında Allegheny Ludlum, Steel Division ve Ford Motor Company ortaklığı ile üretildi. Otomobilin üretilme amacı Allegheny Ludlum’un sahip olduğu çelik fabrikasının pazarlama kampanyalarında kullanması ve ilgi çekmesi içindi. Korozyon düşmanı bu parlak otomobil metalin kullanım alanlarında örnek olarak gösterilebilecekti.

Allegheny Technologies Çelik Fabrikası

Paslanmaz Çelik Arabalar

Şimdi gelelim o efsanevi İlk Paslanmaz Çelik Araba listesine. Allegheny Ludlum Steel Division ve Ford Motor Company  ortaklığı ile 1936 yılında üretilen bu otomobiller pazarlama kampanyası için üretilmişti. Ortaklar 6 otomobil ile bu kampanyaya girişti. Bugün bu otomobillerden 4 tanesi hala aktif olarak çalışıyor. Bu da paslanmaz çeliğin ne kadar dayanıklı olduğunu ve günümüze kadar kendisini koruyarak ulaştığını gösteriyor. Bugün hala Uzun yıllar aktif olarak kullanılan bu otomobiller ile, metalurji uzmanları ve mühendisler paslanmaz metalin dayanıklılığına hayran kaldılar.

Otomobillerden bir tanesi Pittsburgh, Pennsylvania’daki Heinz Bölge Tarih Merkezi’nde sergileniyor. Diğer üçü ise Ohio’daki Crawford Oto Müzesi’nde sergileniyor. Otomobiller korunma altına alınmadan önce Allegheny Ludlum yetkililer tarafından 200.000 mil (320.000 km) kullanıldı. Bu oldukça yüksek bir kilometre.

Paslanmaz çelik gövdesi diğer otomobillere göre çok daha parlaktır. Allegheny Ludlum Bu etkileyici görünüme bir yenisini daha eklemek istedi. Sonra Ford ürün gamına üç otomobil daha ekledi. 1936 Ford Tudor, İkinci nesil 1960 Thunderbird ve 4.nesil 1967 Lincoln Continental Cabrio bu otomobillerin adıydı. Toplamda 11 paslanmaz çelik arabadan 9’u bugün hala kullanımda.

John DeLorean Paslanmaz Araba Üretmeyi Devraldı

John DeLorean paslanmaz araba aşığıydı ve güçlü bir otomotiv kariyerine sahipti. Kariyerine 1956 yılında General Motors Pontiac bölümünde başladı. Şirkette yetkin olmasıyla özellikle Pontiac GTO markasının üretimi konusunda etkili bir güç oldu. Daha sonra Chevrolette çalışmaya başladı. Şirket tarihinde en genç başkan unvanına sahip olduktan sonra 1973 yıında efsanevi paslanmaz DMC-12 otomobilleri üreteceği kendi şirketini kurdu. İlk Paslanmaz Çelik Araba üretiminden sonra bayrağı John Delorean devraldı.

İlk Paslanmaz Çelik Araba

İlk prototip 1975 yılında üretildi. Martı kanatları ve pürüzsüz metal yüzeyleri ile modern bir paslanmaz çelik araba üreten John DeLorean dışının bu kadar etkileyici olmasının yanında birbirine zıt bir şekilde motor kaputunda PRV V-6 motorunu taşıyordu. Bu motor çok güven vermedi. Bu nedenle şirketin 1982 yılına kadar ürettiği 7000 otomobilden yarısı bile satılamadı. Yine de DMC-12 Geleceğe Dönüş filmi ve sahip olduğu aura ile popülaritesini uzun zaman korumayı başardı.

İlk Paslanmaz Çelik Araba

Sizce günümüzde yeni bir paslanmaz çelik araba üretilse modern otomobil dünyasının bu araçlara yansıması nasıl olur? Düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın 😊

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here