Hayal Kırıklığı Yaratan Otomobiller Listesi. Bazı arabalar vardır öyle güzel tasarlanmıştır ki ne olursa olsun üretim hayatına devam edecek deriz. Ancak bu arabalar şansı yaver gitmeyen ve yanlış bir stratejik hata ile üretim hayatına son vermek zorunda kalan arabalar olarak yer edinir hafızamızda. Kartlar yeniden dağıtılsaydı ve bu otomobillere bir şans daha verilseydi her şey çok daha güzel olabilirdi.

1BMW 3 Serisi Compact

BMW sahip olduğu otomobil havuzu ile otomobil piyasasına kalite katmaktadır. Birçok otomobil firmasına ilham olan BMW bu başarıyı kolay yakalamadı. Öyle ki ürün gamında bulunan ancak çok satsa da üretimden kaldırdığı modellerde oldu. Bunlardan biri de BMW 3 Serisi Compact modeli. 1993-2004 yılları arası üretilen otomobil 3 kapılı ve arkadan çekişlidir.

İlk çıktığı zamanlar peynir ekmek gibi satan BMW 3 serisinden güç alan şirket yetkilileri daha küçük bir 3 serisi versiyonunun marka cazibesini artıracağını düşündü ve Compact modeli tasarladı. Otomobil kibar ve iki kapılı olmasıyla çok dikkat çekmişti. İlk çıkan Compact modeline nazaran 20 cm daha kısaltılan otomobil AUDİ A3 etkisi yaratması için güncellendi.

Ancak aracın bir sonraki versiyonları tatmin etmedi. Buna ek olarak bu araç hiçbir zaman performans odaklı bir makine olmadı. Satış grafiğinin bir dönem yüksek olması sadece aracın her açıdan ekonomik olmasıydı. Dolayısıyla yarışı kendi segmentinde hızla ilerleyen AUDİ A3 ve Mercedes A-serisine bıraktı.

BMW 3 Serisi Fiyatları

2BMW Z3

BMW Z3 kesinlikle ikinci şansı hak eden bir otomobil. Hayal Kırıklığı Yaratan Otomobiller listemizde ilk sırada yer verdik çünkü çok özel bir otomobildi. Her şeyden önce tasarım anlamında dönemin en etkileyici araçlarından biriydi. O dönem Mazda MX-5 ile başlayan bir Roadster akımı vardı. BMW’de 3 serisi Compact modeli üzerine inşa edilen Z3 İle 1995 yılında bu akıma ortak oldu. Popülerliğini James Bond filmi Golden Eye’da ilk BMW Bond otomobili olarak sürdürdü. Araç o dönem 15.000 adetten fazla sattı.

Bir süre popülerliğini koruyan otomobil yeterli olmayan dört silindirli motorlar ve sürüş dinamikleri konusunda yetersiz kaldı. Hemen 2 yıl sonra sektörde çok daha güçlü motorlar üretildi ve Z3 daha çok geri planda kaldı. 2002 yılında Dünya gerçek bir otomotiv simgesini kaybetti.

BMW Z Serisi Fiyatları

3Citroen C6

Bir diğer tasarım harikası olan ancak Hayal Kırıklığı Yaratan Otomobiller listemizde yer alan C6 karşımızda. Citroe’nin en etkileyici otomobilleri arasında olacakken birden üretimden kalktı. Marka o dönem için C6 ile kendi stilini ve ruhunu yakalamaya çalışıyordu. Citroen ayrıca C6 modeli ile Lüks otomobil sınıfında yer edinmek ve DS modelleri ile CX gibi önceki tasarım stillerinin devamı olmak istedi. Citroen C5’in daha genişletilmiş bir versiyonu ortaya çıktı. Oldukça sessiz, konforlu ve teknolojik olan bu otomobil lüks sedan sınıfında alman otomobillerine rakip olamaz belki ancak jaguar ve lexus gibi sedanların rakibi oldu. Özellikle Hidropnömatik süspansiyon sistemi bu aracı çok özel kılıyordu.

Birçok şirket çalışanı C6’nın detaylarından memnundu. Ne yazık ki İngiltere gibi ülkelerde satması beklenen otomobil bir türlü istenen satışı elde edemedi. Bunun nedeni şirketin müşterilerin C6 ile alman arabalarının güvenliğinden uzak kalma korkusuydu. 2005 yılında başlayan bu serüven 2012 yılında son buldu. C6 bize göre hala iyi bir otomobil.

Citroen C6 Fiyatları

4Ford Prob

Ford güçlü bir otomobil markasıdır. Bunu bilmeyen yoktur. Ancak sahip olduğu güç onları rekabet ortamında her zaman baskın yapmıyor. 1990’lı yıllarda üretilen Opel Calibra o dönem için en çok dikkat çeken otomobillerden biri olmayı başarmıştı. Bu durum Ford tarafında bir harekete neden oldu. Çünkü güçlü olmak her zaman yeni bir strateji ile yola devam etmeyi gerektirir. Ford’da bunu düşünerek rekabet edebileceği bir otomobil geliştirdi. Ford Probe, Calibra ile rekabet edebilecek bir düzeyde üretildi.

Rakibinden daha iyi olduğu kısımlar daha iyi işleyen bir şasi ve 2.0l dört silindirli, 2.5 VL benzinli motor seçenekleriydi. Ancak tahmin edeceğiniz üzere Ford’da bir tökezleme evresine girdi. Rakiplerine göre daha maliyetli olan otomobil ve buna ek olarak Sportif ama özel bir performans arabası değildi. Özellikle önden çekişli olması ve kabin tasarımının büyük bir bölümünün cam olması güvenlik zafiyetlerini de beraberinde getireceği için Probe piyasadan silindi. Rakibi olan Opel Calibra ne mi yaptı? Büyük bir hızla satmaya devam etti. Sizce hangi model daha etkileyici?

İkinci El Ford Fiyatları

5Honda Legend

Honda büyük ve etkileyici bir sedan üretmek için sahip olduğu bütün gücü 2004 yılında Tokyo Otomobil Fuarında tanıttığı Honda Legend için harcadı. Honda Legend diğer segment kardeşlerinden daha kompakt bir otomobildi. Bu otomobili en özel kılan özellik V8 motorlu arkadan itişli bir sedan olması gerektiği yönündeki pazar odaklı talepleri ele almak için Honda “Super Handling All-Wheel Drive”(SH-AWD) teknolojisi ile gelmesiydi. Bu sayede Honda Legend 2004 yılında Japonya da yılın otomobili seçildi.

295 Hp 3.5 L V6 motor ile çalışan Legend pürüzsüz bir şekilde gidiyordu. Bu kadar başarıya sahip bir otomobil nasıl olur da başarısız sayılabilir?

Bunun tek bir nedeni yok elbette ancak en büyük nedeni aracın kendisini kanıtlamış Alman sedanlarından daha pahalı olmasıydı. Müşteriler aracın yüksek standartlarda üretilmesi ve standart olarak birçok son teknoloji ile donatılmış Honda legend’i çok sevmişlerdi. Ancak pahalı olması ibrenin farklı yöne çevrilmesine neden oldu. Ancak yine de çok iyi bir alternatif olacağını söylemeliyiz. Hayal Kırıklığı Yaratan Otomobiller listemize devam ediyoruz.

Honda Legend Fiyatları

6Ginetta G32

Keşke araba tasarımları geriye gitse diyeceğimiz bir tasarım örneği de Ginetta G32’den geliyor. Gördüğünüz üzere kendisi çok keskin hatlara sahip ve şık duruyor. Ancak tasarım anlamında özgün olsa da parça kullanımı olarak özgün değil. Ginetta G32 birçok bölgesinde Ford Fiesta parçası kullanıyor.

1989 yılında 2 koltuklu olarak üretilen otomobil Ginetta Cars isimli küçük bir İngiliz şirket tarafından üretildi. Otomobil için beklenti üst seviye otomobillerle yarışabilmekti. Ginetta 32 hayal kırıklığı yaratan otomobiller listemizde yer aldı. Çünkü Toyota daha güçlü bir marka olduğu için G32’nin sunduğu bütün teknik ve tasarım özelliklerini sunan ikinci nesil bir MR2’yi piyasaya sürdü. Yıl 1992’yi gösterdiğinde şirket rekabet edemeyeceğini anlayınca G32’yi piyasadan çekti ve tüm üretimleri durdurdu.

3.76m uzunluğunda ve 1.65m uzunluğunda olan otomobilden toplamda 115 adet üretilmişti. İkinci bir şansı hak ediyor mu dersiniz?

7Jaguar X-Type

Tasarım anlamında listemizde olan çoğu modelden daha estetik duran Jaguar X-Type gerçeği ile yüzleşelim. X-Type her zaman tasarım olarak sürücülerin takdirini kazanmıştır. Ancak tabi ki tasarım bir otomobili otomobil yapan tamamlayıcı bir unsurdur.

Aracın üretim amacı Jaguar Ford’a ait olduğu zamanlarda BMW ve AUDİ gibi modeller ile giriş seviyesi sedan segmentinde rekabet etmekti. Otomobil 2001 yılından 2009 yılına kadar üretimde kaldı. Bu süre zarfında X-Type 8 sene üretimde kalmasına rağmen 100.000 satış hedefine ulaşamadı. En fazla satış gerçekleştirdiği yıl 50.000 adet ile 2003 yılıydı.

Üretim olarak bazı kesimler aracın rekebatçi bir kompakt sedan olduğunu ve uzun süre üretimde kalması gerektiğini savunurken diğer kesim aracın Ford Mondeo şasisi üzerine inşa edilmesi ve tüm parçaların bire bir uyması nedeniyle lanet okudu. İnsanlar bu durumun Jaguar’ın marka değerine zarar verdiğini düşünerek tepki gösterdi. Herkes onun Jaguar kılığına girmiş bir Ford Mondeo olduğunu düşünüyordu. Bunun dışında ikonik bir jaguar stiline sahip otomobil iç kabinde kalitesiz malzeme kullanması nedeniyle de çok eleştirildi. Özellikle direksiyon tasarımının sıradan olması jaguar severleri çok rahatsız etti. Yine de jaguar X-Type segment rakipleri ile iyi mücadele etti. Hayal Kırıklığı Yaratan Otomobiller listemizde yer almaktan da kaçamadı.

Jaguar X-Type Fiyatları

8Peugeot 605

Hayal Kırıklığı Yaratan Arabalar listemizin ikinci serisine başlıyoruz. Peugeot 605 ünlü Fransız otomobil şirketi olan Peugeot tarafından üretilmiştir. 1989 ve 1999 yılları arasında üretimde olan 605  1995 yılında makyajlı kasasını çıkarmıştır. Citroen XM ile aynı platformu paylaşan bu şirin otomobil üretim hayatına son vermek zorunda kaldı.

Yüksek ekipman seviyeleri, eşsiz bir tasarım ve lüks simgesi olan iç kabin, ve etkileyici sürüş dinamikleri ile çok dikkat çekti. Zaten Peugeotun istediği de buydu. Marka amacı her zaman Fransa dışındaki güçlü modeller ile rekabet edebilecek şekilde tanımlandı. 605’de bu rekabet için en büyük silahtı.

Otomobil 1989 yılında üretildi ve aldığı ilk eleştiri 405 modeline çok benzediği ve gösterge panelinin çok sıradan olmasıydı. Sonraki aşamalarda ise aracın tıpkı XM modeli gibi çok fazla arıza çıkarması markanın imajını büyük ölçüde zedelemişti. Bu arızalar daha çok elektriksel aksam kısmında oluyordu. Peugeot’un kalite anlamında verdiği zafiyetlerin düzeltilmesi 3 yıl sürdü. Ancak bu marka imajını düzeltmedi.  1992 yılından sonra üretilen 605’ler çok daha etkileyici olsa da markanın kötü imajı fiyatların düşmesine neden oldu. Durum böyle olunca Peugeot üretimi durdurma kararlı aldı. Sizce hayal Kırıklığı yaratan otomobiller listemizde yer alan Peugeot 605 modeline ikinci bir şans verilmeli midir? Yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın. Hayal Kırıklığı Yaratan Arabalar listemize Porsche 911 ile devam ediyoruz.

Peugeot 306 Fiyatları

9Porsche 911 (996)

Hayal Kırıklığı Yaratan Arabalar listemizde sadece ortalama olup da iyi bir atılım yapma potansiyelini heba eden otomobiller yok. Kendisini kanıtlamış Porsche 911 modeli bile hezeyana uğrayabiliyor.  Hezeyana uğrayan model Porsche 911’in 996 nesliydi. 1999-2004 yıllarında üretilen bu nesil önceki nesle göre çok sayıda değişiklik yaparak güçlü bir atılım yapmak istemişti. Örneğin eski nesilde hava soğutmalı motor kullanılırken 996 nesli için su soğutmalı motor tercih edildi. Bu değişiklik 996 nesli otomobilin zaman zaman çok ciddi arızalar ortaya çıkarmasına yol açtı. Yani zaten kendisini kanıtlamış olan bir otomobili en baştan yaratmaya kalktığınızda en iyiyi ararken olması gerekenin dışına çıkabiliyorsunuz. Bu da kötü sonuçlar doğurabiliyor.

Bunun yanında birçok kişi güncellenecek otomobilin iç tasarımını da üst düzey beklerken o da beklenenin altında kaldı.

Bir diğer değişiklik ise radikal bir şekilde değişen far tasarımıydı. Farlar güncellenmişti ve görünümü itibariyle sürücüler tarafından “kızarmış yumurta” lakabını aldı.

Önceki nesillere göre en farklı olarak kabul edeceğimiz özellik ise 996 kuşağının kasa tasarımında değişiklikler olmasıydı. Özellikle arka tampon bölümü çok belirgin bir şekilde dışarıya doğru çıkıyor. Tasarımcılar yine de diğer 911 modelleri arasından çok uzaklaşmak istemediği için aracı fazla düzenlemedi.

Uzun lafın kısası Porsche 911’in en iyi kasası hala 992 kuşağı kabul ediliyor. Güncelleme yapılan modellerden nefret edilmesi fiyatları düşürdüğü için ucuz fiyatlara bir 911 sahibi olmanız kaçınılmaz.

Porsche 911 Fiyatları

10Renault Sport Spider

Renault üretim hayatı boyunca birçok konsept otomobil ile denemeler yaptı. İçinde çok ilginç otomobillerinde bulunduğu listede gerçekten geleceğe ışık tutan konsept otomobillerden de vardı. Listemizin konuğu Renault Sport Spider. Bu otomobil konsept olarak üretilmedi ancak o etkiyi yarattı. Bilirsiniz konsept otomobiller genelde gelecekten gelmiş gibidirler.

Otomobil 1996 yılında üretilmesine rağmen oldukça fütüristik bir tasarıma sahip. Otomobil Renault spor otomobil üretim bölümünde üretildi ve bu bölümün ismini aldı. Hatta bu ismi alan ilk otomobil. Otomobil ilk olarak Formula 1 baz alınarak bu klasmanda üretildi ancak sürücüler şehir yollarında bir varyant istedikleri için şirket bu isteği geri çevirmedi ve üretime geçti.

Fransa’nın Dieppe kentindeki Alp fabrikasında üretilen otomobil hafif olması için alüminyum bir şasi üzerinde inşa edildi. Buna ek olarak sağlam ve korozyona uğramayan bir malzeme olan kompozit karoserle kaplandı.

Eğer otomobillerle ilgileniyorsanız bu otomobile baktığınız zaman aklınızda muhakkak bir otomobil gelmiştir. Evet yanlış hatırlamıyorsunuz. Renault Sport Spider, Lotus Elise modeline çok benziyor. O dönemler yani 1996’lı yıllar daha hafif, ucuz, hızlı olmasıyla tek seçenek olarak kabul ediliyordu. Ancak cesur sürücüler tercihini Lotus Elise yerine Sport Spider’dan yana kullandı.

Renault Sport Spider hafif ve Clio Williams’tan aldığı motoruyla 150 beygir gücüne ulaştı ve 2.0 litrelik motor ile yeterince hızlı olmayı başarmıştı.

Özellik olarak ön cam isteğe bağlı olarak üretiliyordu. Bunun dışında hidrolik direksiyon, radyo, ve ilginç bir şekilde ısıtma mevcut değildi. 1800 adet üretilen otomobil genel itibariyle talep yoğunluğu olmayınca üretimi durdurdu. Hayal Kırıklığı Yaratan Arabalar listemiz Rover 75 modeli ile devam ediyor.

11Rover 75

Tasarım dili Jaguar X-Type ile benzeyen bir başka beyefendi otomobil karşımızda. İsmini çok duymuşsunuzdur zira bu otomobil ülkemizde de aktif olarak kullanılmakta.

Otomobil önce Rover Group sonra MG Rover tarafından üretildi. Onu ill olarak 1998 yılında Birmingham Otomobil Fuarı’nda gördük. Teslimatlar Şubat 1999’da Rover’ın Cowley üretim tesisi aracılığı ile başladı. Her şey Rover 75 için iyi gidiyordu. Özellikle tasarım kısmı kamuoyunun takdirini kazanmayı başarmıştı. Her şey iyi giderken çark, Şirket patronu Bernd Pischetsrieder’in ortaya bir felaket bombası atmasıyla ters dönmüştü. Bu bomba Rover 75’in olumsuz özellikleri ve kronik sorunlarıydı. Bu ifadelerle birlikte şirkete olan güven anında zayıfladı. Otomobil 1999 yılında satışa sunulmasıyla kötü yönler yankılanmaya devam ediyordu. Daha sonra Rafine edilmiş dizel model daha sonraki yıllarda çok daha iyi hale gelmişti. Ancak Rover 75 modeli hiçbir zaman beklenen seviyeye gelemedi. Patron kendi ayağına çelme takmıştı.

Rover 75 Fiyatları

12Opel Calibra

Vauxball Calibra yani ülkemizde satılan adıyla Opel Calibra bir önceki içeriğimizde satış ağını genişletmeye devam eden bir model olarak aktarılmıştık. Ancak her yükselişin mutlaka bir düşüşü olacaktır. Opel Calibra bu düşüşü erken yaşayanlardan oldu.

Opel Calibra 90’larda çok yaygın olarak kullanılan keskin yüzü ve zarif coupe çizgileri ile çok sportif görünüyordu. Bu durum otomobil dünyasında kıskanılacak bir özellik. Gerçekten böyle olduğunu otomobilin eksik yönlerine rağmen sahip olduğu popülariteyi uzun süre kaybetmemesinden anlayabilirsiniz.

Ancak Calibra göründüğü kadar etkili bir otomobil olmayı uzun süren popülaritesine rağmen sağlayamadı. 1989 yılında çıkan ilk versiyonda V6 motoru mevcuttu ve sonra 1990 yılında en iyi versiyon olan AWD sistemine sahip 201 beygir gücünde 2.0 litrelik motoru kullanıldı ve bu motor bir ara çok etkiliydi. Ancak özellikle AWD sistemine sahip olan motor  Calibranın dinamik yönden eksiklerini ortaya çıkardı. Sonrasında Otomobil üretimden kalktı ve Hayal Kırıklığı Yaratan Arabalar listemizde yer aldı.

Opel Fiyatları

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here