Ford Fiesta 1.4 16V Ghia İncelemesi

1
5562
ford fiesta ghia

Mini sınıftaki kıyasıya rekabetin yeni üyesi Ford Fiesta bu haftaki test köşesi konuğumuz. Tüketicilerin ilk olarak 1976 yılında tanıştığı Fiesta,üretim bandında kaldığı 13 yıl boyunca Ford’u mini sınıfta temsil etti. ’13’ sayısının Ford kurmayları tarafından bir uğuru olacak ki 1989 yılında yollara çıkan ikinci jenerasyon Fiesta modelide aynı süre boyunca üretim de kaldı. Geçtiğimiz yıl tanıştığımızmFiesta’nın üçüncü jenerasyonu için geleneğin bozulup bozamayacağını ise kuşkusuz zaman gösterecek. 1.4 litre 80 HP benzinli, 1.4 litre 68 HP dizel motor seçenekleri ile ithal edilen Fiesta’nın Ghia ve Comfort olmak üzere iki farklı donanım seçeneği bulunuyor.

Genlerinde ‘Focus’ izi var!

Ford Fiesta Namıdiğer Minyatür Focus

Yeni tasarımı ile modern bir görünüme kavuşan Fiesta’nın boyutları bir önceki versiyona göre bir miktar büyümüş. Otomobilin boyu 87 mm artırılarak 3917 mm’ye yükseltilirken, genişlik 1683mm’ye, yükseklik ise 1463 mm’ye çıkmış. Ford’un ‘New Edge’ tasarım anlayışının son ürünü olan Fiesta’nın tasarımı genel olarak üçgen formlardan oluşuyor. Ancak bu Focus modelinde olduğu kadar abartılı değil. Büyük farlar otomobilin ön tasarımını şirinleştirirken , ‘Ghia’ donanım paketinde kromajlı radyatör ızgarası bulunuyor. Otomobilin yan bölümüyse sade ama çekici bir çizgiye sahip. Fiesta’nın arka stopları Focus modelinde olduğu gibi arka camın üst bölüme konumlandırılmış. Yeni Fiesta’nın bagaj hacmiyse 284 litre. Arka koltukların yatırılması ilebu hacmi 950 litreye kadar yükseltmek mümkün.

BEBEK DEN 2003 FORD FİESTA 1.4 LPGLİ KLİMA CHİA

İçi De Dışı da Dinamik

Yeni Fiesta’nın iç mekanı aydınlık bir yapıya sahip. Kullanılan açık renk döşeme ve çift renk plastik malzeme bu ferahlığı destekliyor. Kullanılan malzeme kalitesiyse genel olarak vasat düzeyi aşamıyor. Otomobilin orta konsolunun en üstüne yuvarlak formlu havalandırma ızgaraları yerleştirilmiş. Bu ızgaraların tasarımı Alfa Romeo modellerini andırıyor. Müzik sistemi isebunun altına konumlandırılmış. Klima kumandaları ise en altta bulunuyor. Fiesta’nın gösterge tablosu segmentindeki rakiplerinden ufak detaylarla ayrılıyor. Hız ve devir göstergesi analogtasarlanan otomobilin yakıt ve motor hararet göstergeleri Citroen C3’te olduğu gibi dijital. Otomobilin büyüyen boyutları iç mekana ekstra genişlik olarak geri dönmüş. Ön ve arka bölümde dize mesafesi yeterli düzeyde, yolculuk konforuysa sorunsuz..

‘Fun’ Motoru Taşıyor

Ford Fiesta’da ‘Duratec’ ailesine mensup 1388 cc’likbir motor görev yapıyor. Bir önceki Fiesta modelinin ‘Fun’isimli spor versiyonundan alınan motor, yapılan çalışmalar sonucunda eski gücü ve torkundan kayıplara uğramış. Bu değişiklikler sonucunda maksimum tork 1000 d/d aşağıya çekilirken, yakıt tüketimi de kayda değer şekilde düşürülmüş. 4 silindirli 16 supaplı motor, 5700 d/d’de 80 HP güç, 3500 d/d’de 124 Nm tork üretiyor. Yaptığımız performans testlerinde Fiesta’nın uzun vites oranları nedeniyle pek parlak sonuçlara ulaşamadık. Fiesta 0’dan 100 km/s hıza 14 saniyede ulaşırken, ara hızlanma ölçümlerinde ise 60-120 km/s hızlanmasını dördüncü viteste14, 90-120 km/s hızlanmasını dördüncü viteste 13 saniyede tamamladı. Testimiz süresince 100 km’de ortalama 6.8 litre kurşunsuz benzin tüketen Fiesta, 45 litrelik deposu ile 662km’lik menzil sunuyor.

BEBEK DEN 2003 FORD FİESTA 1.4 LPGLİ KLİMA CHİA

’43’numaradan sonrasına dikkat!

Ford Fiesta yeni tasarımıyla daha ağırbaşlı bir otomobil olmuş.Bu herkesime hitap edebileceğinin göstergesi. Fiesta’nın sertleştirilmiş süspansiyonları sebebi ile konforu düşmüş ancak yol tutuşu fazlasıyla yükselmiş. Virajlarda önemli bir hata yapılmadığı sürece Fiesta’yı yoldan çıkarmak adeta imkansız. Aşırı zorlandığında hafifçe arkasını bırakan otomobil hassas çalışan direksiyon sistemi sebebiyle yoluna kolaylıkla döndürülebiliyor. Fiesta’nın iç mekanda kullanımı problemli hiç bir buton bulunmuyor. Pedalların küçük yapısı nedeniyle büyük numaralı ayakkabı kullananlarsorun yaşayabilir. Ayrıca sol ayak dinlendirme bölgesinin bulunmaması ise şaşırtıcı. Fiesta’nın ABS ve EBD destekli fren sistemi 100 km/s hızla giderken yapılan ani frende otomobili 40 metrede durdurmayı başardı.

 

Genel Değerlendirme
Konfor Orta sertlikteki süspansiyonların darbe emişi yeterli.
İçmekan Önde ve arkada diz mesafesi yeterli.
Görüş Yan aynalar çift aynalı olsa daha iyi olurdu.
İşçilik Makul.
Yol tutuş Sınıfının en iyisi.
Performans Uzun vites oranları performansı törpülüyor.
Frenler Duruş mesafesi sınırda.
KabinGürültüsü Segmentine göre makul.
Donanım Yeterli.
Tüketim Makul.
Fiyat Makul
Genel Fiesta artık herkesime hitap ediyor.

TuluDARICAN 07/02/2003

Test ve Teknik Verileri

ford fiesta ghia

 

 

İkinci El Otomobil Fiyatları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here