2017 BMW 5.30i 2.0 Detaylı İnceleme

1
9477

BMW 5 Serisi tasarım konusunda hep iddialı bir model olmuştur. Yeni neslinde yani 2017 model BMW 5 Serisinde de durum değişmemiş.

Ön çamurlukların alt kısmındaki hava tahliye kanallarıyla BMW 7 Serisi’nden izler sunan son model BMW 5 Serisi’nde markanın iki karakteristik özelliği ilk kez bir araya getirilmiş. Yandan bakıldığında kapı kollarının üst kısmındaki çizginin de farklı olduğunu ancak dikkatli gözler görebilir. Yan tasarımın güçlü görünümü destekleyici kabartmalara yer verilmiş.

Ön tarafta değişken bir far formuna yer veren BMW modeli arka tarafta ise sadeliğinden ödün vermemiş. Yenilenen ön tasarımı ve arka taraftaki sadeliği ile yeni 5 Serisi çok daha göze hoş gelen bir görünüme sahip olmuş.

L formlu stopları korunmasıyla eski nesline göndermeler yapan arka kısımda artık tüm motor seçeneklerinde tamponun iki yanında birer egzoz çıkışı standart hale getirilmiş. Stopların, farlar gibi inceldiği de dikkatlerden kaçmıyor. Genişlik algısını da arttıran bu tasarım detayında egzozların çıkışları versiyonuna göre, yuvarlak, yamuk ve dörtgen formlu alınabiliyor.

Son model BMW 5 Serisi sahibi olmak gerçekten ayrıcalıklı hissettirecek türden bir ihtiyaç. Bunun için sıfır km BMW 5 Serisi ilanları incelenebilir. Dönemsel kampanyalardan yararlanarak çok havalı bir BMW 5.30i sahibi olunabilir. Elbette 2. el BMW modellerini incelemek de bir seçenek.

İkinci el BMW 5 Serisi her zaman markanın en çok ilgi gören kategorisi olmuş. Ülkemizde de sedan popülaritesinin bir sonu olarak ikinci el BMW 5 Serisi çok tutuluyor.

İç Mekan

Sürücüye dönük kokpit yapısıyla yıllardır sürücü odaklı otomobiller ürettiği bilinen BMW, 5 Serisi’nde bu kuralı bozmasa da biraz esnetmiş.

Yeni BMW 5 Serisinin iç mekanına baktığımızda otomobilin iç mekanı 7 Serisi’nden izler taşıyor diye düşünüyoruz. Gelelim detaylara…

Öncelikle kalite algısı üst seviyede. 5 Serisi’nde iDrive sisteminin son nesli kullanılmış. Ayrıca 7 Serisi’nde olduğu gibi dijital bilgi ekranı dokunmatik olarak da kullanılabiliyor.  Klima kontrolleri, gösterge tablosu da yeniden tasarlanmış. Otomobilin boyutlarındaki artış milimetrik ama iç mekana genişlik olarak yansıması daha fazla olmuş.

BMW 5 Serisi’nin fonksiyonlarını kumanda etmek için dört seçenek sunuluyor. Bunlar arasında, çok işlevsel BMW harekete duyarlı kumanda, doğal konuşma dilini algılayan sesli kumanda sistemi, hassas dokunmatik ekran ve herkesçe bilinen iDrive dokunmatik kontroller yer alıyor. Ek olarak, merkezi bilgi ekranı da büyük, bağımsız olarak yapılandırılabilen kareler şeklinde görüntülenen menüleriyle yeni bir ara yüz tasarımına sahip. Navigasyon verileri gibi içeriklerin görüntülenmesi de daha kullanıcı dostu hale getirilen sistem, ayrıca daha da güçlenen navigasyon ile rotayı öncekinden daha hızlı hesaplıyor.

BMW 5 Serisi modelinde teknolojik konfor özellikleri ve eğlence yapısı da geliştirilmiş. Bunlar arasında Head – Up Display öne çıkıyor. 800 x 400 piksel çözünürlüğe sahip bu ekran da %70’e varan büyüme söz konusu. Çevre görüş kamera sistemi ve 3D görüntü, park asistanı sisteminin bir parçasını oluşturuyor ve zor durumlarda manevra yapmayı destekliyor. Ön koltuklar, daha fazla konfor sunmak üzere standart olarak yarı elektrikli ayar özelliğiyle birlikte sunuluyor. 20 hava odacığı ve sekiz farklı masaj programı içeren opsiyonel havalandırma özellikli konfor koltuklar, iç mekanda kalite hissini de artırıyor.

Yeni BMW 530i Bagaj Kapasitesi

Arkasında 530 litrelik kolay kullanımlı bagajı bulunan araç, aynı zamanda dar alanlarda aracı uzaktan kumandayla park etme ve park yerinden çıkartma teknolojisine de sahip. 7 Serisi’nde ilk kez sunulan sistem ile araca binmeden dar alanlarda aracı ileri-geri hareket ettirerek daha kolay park edebiliyorsunuz.

Motor

Yeni BMW 5 Serisi’nde motor özellikleri ise şöyle: 5 adet motor seçeneği sunuyor.

Giriş modeli 1.6 litrelik benzinli motorken, 2.0 litre hem benzinli hem dizel alınabiliyor. Ayrıca bir de serinin üst versiyonu 3.0 litrelik motorlar var ki onlar da hem dizel hem de benzinli alınabiliyor. Şu anda en çok tercih edilmesi beklenen ve satış adetleriyle de bunu ispatlayansa test ettiğimiz 5.30i. Bu motorda 2.0 litrelik benzinli görev yaparken 252 HP güç ve 350 Nm torka ulaşılıyor. Bu kombinasyona 8 ileri Steptronic otomatik şanzıman eşlik ediyor. Fabrika verilerine göre 0 – 100 km/s hızlanmasını 6.2 saniyede tamamlayan 5.30i ‘nin maksimum hızı ise 250 km/s. Fabrika verisi bu kombinasyon 100 km’de ortalama 6.2 lt yakıta ihtiyaç duyuyor.  Bizim karma testimizde ise 8.2 litrelik bir sonuç elde ettik ki bu otomobil için kabul edilebilir bir değer.

Yeni BMW 5 Serisi Kişisel Ayar Modları

BMW 5 Serisinde Comfort, Sport, Eco Pro ve kişisel ayar modu olmak üzere dört farklı sürüş modu bulunuyor. Bu sürüş modları ile aracın sürüşünü ruh halinize göre kontrol edebiliyorsunuz. Alt devirlerden itibaren güç üretme konusunda eksiksiz olan motor sahip olduğu turbo desteği sayesinde neredeyse tüm devirlerde yüksek bir hızlanma isteği sunuyor. 8 ileri Steptronic şanzıman uyumu yüksek olan motor gücünü yola direkt aktarıyor.

Güvenlik

Bu kadar donanıma güvenlik eklenmemesi düşünülemezdi. Dinamik çekiş kontrolü, virajda fren kontrol sistemi, dinamik şasi kontrolü, dinamik fren kontrol sistemi gibi özellikler bu araçta standart olarak sunuluyor.

İlk kez 1998 yılında EuroNCAP çarpışma testine alınan ve o dönem 4 yıldız alan 5 Serisi, güncel nesliyle kısa süre önce tekrar teste girdi ve 5 yıldız almaya hak kazandı. BMW 5 serisinde sürüşü oldukça güvenli hale getirmek için bir dizi teknoloji var.

BMW’nin Active Cruise Control sisteminin ‘Stop & Go’ özelliği, iş yeri ile ev arasında yolculuk yapan yorgun sürücüleri kazalardan koruyor. Sistem 130 km/s hıza kadar öndeki araç ile yeterli mesafeyi koruyor ve gerekli durumlarda tamamen durabiliyor.

Konfor & Yol Tutuş

Yol tutuş konusunda uzman olan BMW, 5 Serisi’nde hep sürüş odaklı bir karaktere sahipti. Yeni nesilde bu özellik kaybolmadan konforlu sürüş özelliği de araca dahil edilmiş. Yine direkt ve hızlı çalışan bir direksiyon sistemine sahip olan 5.30i buna karşılık artık daha fazla süspansiyon konforu sunuyor.

5.30i test aracımız, İstanbul gibi bozuk yolların ve özellikle kasislerin bol olduğu bir şehre göre bile fazlasıyla konforlu. Önceki nesillerde özellikle büyük jantlı versiyonlarda iç mekana bir hayli yansıyan vuruntular yeni modelde neredeyse hiç hissedilmiyor. Bununla birlikte yine direkt bir direksiyon sistemine sahip olan otomobil performanslı kullanımlarda sürücüden gelen istekleri hiç vakit kaybetmeden yola aktarıyor.

Bu versiyonda tüketicilere dört tekerlekten çekiş sistemi de sunuluyor olsa da standart modeller arkadan itişle gücünü yere aktarıyor. Şanzımanla uyumu yüksek olan motora eşlik eden direkt direksiyon sistemi sayesinde 530i belki de bu sınıfın en iyi ve iddialı yol tutuşuna sahip modeli. Önceki nesillerden de artırılan konforu eklenince BMW, bu segmentte olması gereken konforu artık eksiksiz sunmaya başlamış.

Yeni BMW 530i Teknik Özellikleri 

Yeni BMW 530i Motor : 2.0

  • Motor Hacmi :1998 cc
  • Silindir Adedi : 4
  • Maksimum Güç : 252 HP 5200 d/d
  • Maksimum Tork : 350 Nm 1450 d/d

Yeni BMW 530i Performans

  • 0-100 km/s Hızlanma : 6.2 sn
  • Maksimum Hız : 250 km/s

Yeni BMW 530i Frenler  

  • Ön : Hava kanallı disk
  • Arka : Disk
  • Yakıt Türü : Benzin

Yeni BMW 530i Yakıt Tüketimi  

  • Şehir İçi : 7.5 lt/100 km
  • Şehir Dışı :  5.5 lt/100 km
  • Karma : 6.2 lt/100 km
  • Test : 8.2 lt/ 100 km
  • CO2 Emisyonu : 141 gr/km

Yeni BMW 530i Boyutlar  

  • Uzunluk : 4936 mm
  • Genişlik : 1868 mm
  • Yükseklik : 1467 mm
  • Dingil Mesafesi : 2975 mm

Yeni BMW 530i Bagaj Hacmi : 530 lt

  • Yakıt Depo Kapasitesi : 68 lt
  • Boş Ağırlık : 1615 kg
  • Lastik Boyutu : 225/55 R17

1 YORUM

  1. Zenginlerin oyuncağı.. Ben memur olarak E39 2002 modelini aldım.. Çok temiz orijinal araç. 18 yıllık araç öyle birşey ki otoyola çıkıp 100 km kullanın bir daha passat, bmw ve mercedesin bazı modelleri dahil (japonları saymıyorum bile) birçok araçtan keyif alamazsınız.. tabii ki bununla karşılaştırmıyorum ama 1.4 milyon tlyi buna verene kadar w211 e320 – e39 530i veya 2012 a6 almak daha mantıklı.. zenginler için böyle bir mantık zaten söz konusu değil.. ama akıllılar için sorulacak soru şu: zevk için temiz bir e39 530a 130-140 bin veya w211 e30ye 200 bin vermek mi yoksa ekonomiklik ve finansal geri dönüşü için 0 corolla civic vs almak mı? bir kez yaşıyoruz.. bunun keyfi başka.. emin olun 1.si.. korkmayın masraf olarak da en fazla 20-25 bin lira kenarda dursun.. (en kötüsünü düşünürsek) bunu bile katsak 0 km için 6 ay beklediğiniz modeller bir e39un yanında bisiklet gibi kalır..

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here