2016 Peugeot 308 GTi 1.6 LT 270HP Detaylı İnceleme

0
8907
2016 peugeot 308 gti

2016 Peugeot 308 GTi, yenilenmesiyle birlikte çok daha dinamik bir otomobil oldu. Firmanın yeni yüz tasarımına sahip olan model çekik farları ile ilk anda fark ediliyor. GTi versiyonunda ise yere daha yakın gövde, 19 inçlik jantların sığması için genişletilmiş çamurluklar ve opsiyonel olarak sunulan iki renkli gövdesiyle bir spor otomobil olduğunu size hemen hissettiriyor. 308 GTi kesinlikle bir spor otomobilin tasarımda sahip olması gereken albeniye ve tasarım detaylarına sahip. Üstelik model 5 kapılı gövdesiyle de eğer iki renkli boya tercih edilmezse gücünü ele vermediği için daha da sürprizli bir otomobil halini alıyor. Profilden devasa jantların dikkat çektiği otomobilde arkadaki iki egzoz ucu dışında gücü ele veren detay bulunmuyor. GTi logosunun küçük kullanılması sanırız bilerek yapılmış ve sayede sürpriz faktörü artırılmış. Ancak aslında arka kısımda en azından stoplarda daha koyu bir zemin veya firmanın son dönemdeki tercihi “Aslan Pençesi”nin daha belirgin hale getirilmesi ile öndeki etkileyici yapı arkada da devam ettirilebilirdi.

Peugeot 308 her daim otomobil tutkunları için keyifli bir şehir aracı olmuş. Öyle ki, amaç ve kapsamda tasarımı da bu yönde geliştirilen bir otomobil o. Hayalinizde bir Peugeot 308 almak varsa arabam.com ilanlarını inceleyebilirsiniz.

İç Mekan

308 GTi’in en güçlü tarafı 5 kişilik iç mekana sahip olması. Günümüzde bu tarz kompakt sınıf sporcuları bulmak kolay değil; olanlar da genellikle 3 kapılı gövdeye sahip olduğu için aileler tarafından tercih edilmiyor. Bu otomobil 308 modelinden türetildiği için iç mekanındaki düğme ve şalterleri diğer versiyonlarla ortak kullanıyor. Eğer daha önce bir 308’in içine bindiyseniz bu nedenle yabancılık çekmiyorsunuz. Ancak elbette bu model özgü bir takım değişikliklere de gidilmiş. Örneğin GTi’ın deri kaplı direksiyondaki kırmızı detay ve ele oturan deri kaplamalı vites topuzu ile birlikte alüminyum pedal seti bu modele özgü. Ayrıca hem sürücüyü hem de yolcuları çok iyi kavrayan özel yarış tipi koltuklar da sadece bu araçta sunuluyor. Genellikle bu tarz spor koltuklar özellikle şehir içinde konfor anlamında eksiklere sahip olsalar da 308 GTi’daki örneklerde böyle bir sorun gözlemlenmiyor. 5 kapılı gövdenin getirdiği avantajla iç mekandaki yaşam alanı oldukça geniş ve aracın arkasında da 420 litre gibi iddialı bir yükleme alanı sunuluyor.

Motor

Peugeot 308 GTi by Peugeot Sport sadece 1.6 litrelik motorla alınabiliyor. 1.6 litrelik benzinli motora eşlik eden turbo sayesinde otomobil 270 HP güç ve 330 Nm tork üretiyor. Aracın hem beygir gücü hem de tork değeri bir hayli yüksek. Bu sayede de ilk kalkış anından itibaren 308 GTi, sürücüsünden gelen hızlanma isteklerine kolayca cevap verebiliyor. Sadece 6 ileri oranlı manuel şanzımanla alınabilen 308 GTi, kısa oranla sahip bir vites kutusu ile donatılmış. Bu sayede de özellikle ilk kalkış anlarında motordan gelen yüksek güç yola çok iyi aktarılıyor ve otomobil 0-100 km/s hızlanmasını 6 saniyede tamamlıyor. Ancak 6. vitesin uzun tutulması sayesinde otoyol kullanımlarında ekonomi yapmak da mümkün oluyor ve 308 GTi ile karma parkurda fabrika verisi 6 litrelik tüketim değerine ulaşmak mümkün oluyor. Reel kullanımlarda ise bu değer 10 litrenin altında kalıyor ki bu da aracın sınıfı ve özellikleri düşünüldüğünde ortalama bir sonuç.

Güvenlik

ESP, EBD, ABS, Hill Holder, Torsen kilitli diferansiyel, ani frende otomatik yanan dörtlü flaşör, ön-yan-perde havayastıkları, arkada Isofix bağlantıları, kaza anında kapıların otomatik açılması gibi donanımların hepsini standart olarak sunan 308 GTi, bu versiyonuyla EuroNCAP çarpışma testine girmedi. Ancak 308 modeli bu karoseriyle 2013 yılında teste girmiş ve 5 yıldız almıştı. Model daha önceki nesilleriyle de 5 yıldız almaya hak kazanmış; güvenliği tescilli bir model. Yetişkin korumasında %92 gibi oldukça etkili bir korumaya sahip olan 308, çocuk korumasında da %79 başarı elde etmiş. Aracın en kötü performansı yaya güvenliğinde ortaya çıkmış ve model %64 koruma sağlamış. Sahip olduğu elektronik yardımcılar ise ona %81’lik puan getirmiş.

Konfor & Yol Tutuş

Peugeot 308 GTİ  konforlu mu, değil mi?

Konu sürüş keyfi olduğunda 308 GTİ kesinlikle çok başarılı bir otomobil. Sadece motorundan gelen yüksek güç değil, yürüyen aksamının da başarılı olması sayesinde 308 GTi, hem güven veren bir yapıya sahip hem de performanslı kullanımlarda isteneni veren bir model. Aracın şasisinin elden geçirilmesi sayesinde özellikle virajlarda karoserin burulması minimumda tutulmuş. Yüksek güç nedeniyle rijitliğe ihtiyaç duyduğunuz anda da model en ufak bir gevşeme göstermiyor. Önde McPherson, arkada ise şekil değiştirebilir travers bağlantıya sahip olan 308 GTi’da ayrıca Torsen kilitli diferansiyel ve değiştirilmiş kamber açılarına sahip lastiklere yer verilmiş. Tüm bu bileşenler sonucunda da onu izinden saptırmak gerçekten çok zor. Ancak bu kadar değişikliğe rağmen aracın yol tutuş karakteri hala günlük kullanıma da uygun. Yani siz bu araçla sakin kullanımlar gerçekleştirdiğinizde iç mekanda konforlu seyahat etmek mümkün. Bu konudaki en büyük sıkıntı ise 19 inçlik jantların olası çukura düşmelerde karşı karşıya kalacağı yamulma veya lastiğin balon yapma riski olacaktır.

Teknik Özellik

Motor : 1.6
Motor Hacmi 1598 cc
Silindir Adedi : 4
Maksimum Güç 270 HP 6000 d/d
Maksimum Tork 330 Nm 1900 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma :

6.0 sn

 

Maksimum Hız 250 km/s
Frenler
Ön Hava kanallı disk
Arka disk
Yakıt Türü : Benzin
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi 8.1 lt/100 km
Şehir Dışı : 4.9 lt/100 km
Karma 6.0 lt
Test 9.9/ 100 km
CO2 Emisyonu : 139 g/km
Boyutlar
Uzunluk : 4253 mm
Genişlik 1863 mm
Yükseklik 1446 mm
Dingil Mesafesi 2620 mm
Bagaj Hacmi : 420 lt
Yakıt Depo Kapasitesi : 53 lt
Boş Ağırlık 1205 kg
Lastik Boyutu 235/35 R19

2. El Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here