Renault Broadway Alınır mı? | Düşük Bütçeli Otomobiller Serisi

0
7732

Pandemi sebebiyle sosyal mesafenin öneminin artması, birçok kişiyi toplu taşıma yerine özel araç kullanımına yöneltmiştir. Bu sebeple otomobillere olan talep artmıştır. Talebin artması da fiyat artışını beraberinde getirmiştir. Otomobil sahibi olmak isteyenler, istedikleri otomobili almak yerine daha uygun fiyatlı otomobillere yönelmiştir. Fiyatların tavan olduğu bu dönemde uygun fiyatlı otomobil bulmak da oldukça zordur. Uygun fiyat ile aldığınız aracın büyük masrafları olabilir. Sizler için düşük bütçeli otomobiller serisini oluşturduk. Bu serimizde uygun fiyatlı otomobillerden bahsedeceğiz. Ayrıca uygun fiyatlı otomobil alırken dikkat edilmesi gerekenler, yedek parça fiyatları ve onarım maliyetleri hakkında da bilgi vereceğiz. Bu serimizde bahsedeceğimiz araç, 90’lı yıllardan beri ülkemizde vazgeçilemeyen modellerden biri olan Renault Broadway’dir. Renault Broadway hakkında detaylar yazımızın devamında. Renault Broadway alınır mı?

Renault Broadway

Ülkemizde her ne kadar Renault Broadway olarak bilinse de aracın model ismi Renault 9’dur. Renault 9, Fransız üretici Renault’un 1981 yılında lansmanını gerçekleştirdiği ve Avrupa’da 1988’e kadar ürettiği modeldir. 1982 yılında Avrupa Yılın Otomobili seçilen bu aracın 1985 yılında tasarımı üzerinde değişiklikler yapılmıştır. 1992 yılına kadar üretilen model, tekrar makyaja uğrayarak daha modern bir tasarıma sahip olmuştur. 1997 yılında son haline bürünen R9 2000 yılına kadar üretilmiştir. Araçta merkezi kilit, ön camlar otomatik, klima gibi bazı özellikler de bulunmaktadır.

renault broadway

Benzin Motora Sahip Versiyonlar

  • GTL1.4 litre 68 hp
  • GTC1.4 litre 68 hp
  • TS1.4 litre 60 hp / 68 hp (9 Spring)
  • TSE1,6 litre 80 hp (9 Fairway)
  • GTE1.4 litre 72 hp (9 Broadway)
  • 91.4 litre 72 hp (9 Broadway)
  • RL1,4 litre 72 hp (Broadway)
  • RN1,4 litre 72 hp (Broadway)
  • RNi1.4 litre 80 hp (enjeksiyonlu) (Broadway)
  • 1.4i1.4 litre 80 hp (enjeksiyonlu) (Broadway)

Türkiye’de Renault 9

R 9, 1985 yılında GTL versiyon adıyla Oyak-Renault’un üretmiş olduğu modeldir. 1986 yılında eklenen dizel model GTD ve sonrasında GTC ve GTE Broadway versiyonları eklendi. 1991 yılında GTC üretimi sonlandı ve Spring modeli geldi. Spring, Broadway’a göre daha az donanımlı bir araçtı. Tek göz karbüratörlü model platin meksefe ile ateşlemesini gerçekleştiriyordu. Broadway’in ateşleme sistemi elektronik modül tarafından gerçekleşiyordu.  Ayrıca Broadway’in 3 ileri vitesli otomatik şanzımanlı versiyonu da bulunmaktadır. Renault Broadway’ın son versiyonunda tek nokta enjeksiyonlu energy motor kullanılmıştır. Araç model ismi de R9 Broadway yerine Renault Broadway olmuştur.

Renault 9 Modelleri

renault broadway

Renault Broadway Alınır mı?

Ülkemiz şartlarında çok sevilen ve günümüzde özellikle kırsal kesimlerde hala daha kullanılan Renault Broadway, birçok kişi tarafından ilk araç olarak tercih edilmektedir. Hafif yapısı ve 1.4 litrelik motoru ile özellikle rampalarda çok iyi performans göstermektedir. Aracın şanzıman oranlarının kısa olması daha çabuk hızlanmasını sağlamaktadır. Bu durum aracın son hızının düşük olmasına neden olmuştur. Aracın rampalardaki performansı aracın “dağ keçisi” olarak adlandırılmasını sağlamıştır. 90’lar zamanında Tofaş markasının ezeli rakibi olan bu araç, kullanıcıları arada bırakmaktadır. 1.4 litre olmasına rağmen Tofaş ile benzer performansı sürücüsüne sunmaktaydı. Yakıt tüketimi olarak Tofaş’dan daha ekonomikti. Ancak aralarındaki yakıt tüketim farkı göze gelecek kadar değildi. Broadway’ı tercih edenler genelde memurlardı. Günümüz şartlarını düşünecek olursak; Renault 9’ların genel sorunu marşpiyel ve çamurluk ağızlarının çürümesidir. Birçok aracın çürükleri onarılmış olsa da çürük araba sayısı da oldukça fazladır. Ülkemiz şartlarında bir broadway almadan önce aracın çürüğü olup olmamasına bakmanız gerekir. Yedek parça bakımından herhangi bir sorunu olmayan aracın parça fiyatları oldukça uygundur. Büyük bir  çoğunluğu LPG’li olan bu araçlar oldukça ekonomik yakıt tüketim değerlerine sahiptir. 2. el piyasasında da talebin hiç bitmeyeceği otomobillerden biridir. 2. el Renault Broadway ilanlarına arabam.com üzerinden ulaşabilir ve bütçenize uygun bir Broadway alabilirsiniz.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here