Toyota, Advanced Drive Sistemini Tanıttı. Son zamanlarda son teknoloji sürücü sistemleri ve güvenlik adına çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalara yeni bir otomobil şirketi daha ortak oldu. Yeni sürücü yardım sistemi ile kaza oranını en aza indirmek isteyen Toyota bu alanda başarıya ulaşmakta kararlı görünüyor.

Advanced Drive

Toyota hidrojenle çalışan Mirai isimli otomobili ilgi çekici hale getirmek için çok çalışıyor. Bu yüzden yeni sürücü yardım sistemini de bu araçta kullanma kararı aldı. Mirai bir lexus modeli. Bilmeyenler için belirtelim; Lexus Toyotanın lüks araç üretim bölümüdür.

Advanced Drive Sistemi Lexus Mirai ve LS ile Piyasada Olacak

Toyota ilk olarak kaza ihtimallerini göz önünde bulundurarak alabilecekleri önlemin sayısını analiz etmenin bir sonucu olarak yeni sürücü yardım sistemini başlattı. Sistem işlevini yerine getirirken sürücü ile eş zamanlı olarak hareket edecek. Bu sistemin adı Advanced Drive ve ilk olarak Lexus Mirai ve LS ile piyasada olacak.

Sistemin kaza anında çalışırken kontrolü tamamen ele almamasından bahsetmiştik. Bunun nedeni Toyota’nın sürücüye rehber olmanın daha güvenli bir süreç olacağını düşünmesi ile açıklanıyor. Ayrıca Toyota yeni teknolojinin kaza anında sürüş kontrolünün üstesinden gelebileceği durumlarda devreye gireceğini ve bu koşul sağlanırsa, sürüşün sürücü tarafından yapılmasını istiyor. Ancak aksi bir durum olmasa da sürücü her zaman kontrolü elinde tutacak. Sadece Toyota’nın teknoloji hakkında böyle ekstra bir isteği ve beklentisi var. Karar verici yine sürücü olarak kalacak.

head up display

Bahsettiğimiz Advanced Drive teknolojisi yeni nesil teknolojilere nazaran tam otonom değil. Sitem bununla beraber 5 temel özellik etrafında gelişti. Bu özellikler Akıllı, Güvenilir, Algılayıcı, Etkileşimli ve Yükseltilebilir olarak yer alıyor. Milimetrik dalga boyuna sahip radar, çevresel kameralar, teloskobik kamera ve çeşitli haritalandırma sistemleri ile bir çalışma gerçekleştiriyor.

Sistem Sürücüye Seçenekler Sunacak

Herhangi bir tehlike durumunda sistem bunu öncesinde tahmin ederek size uyarı vererek kaçış önerileri sunar. Bir sonraki adımda ne yapmanız gerektiğini size anlatan bir sistem. Bunu, çocukken ilk araba kullanma deneyimimizde babamızın yanımızda oturmasını anımsayarak pekiştirelim. Babanın direksiyondan tutması ve size olası tehlikeler için direktif vermesi gibi düşünebilirsiniz. Burada ki amaç araç ve makine arasında çift yönlü iletişimin gerçekleşmesi ile güven duygusunu ortaya çıkaracak olması.

Advanced Drive

Advanced Drive teknolojisi ile ortaya çıkan bu güven arabayla sürücü arasında aidiyet duygusunu da beraberinde getiriyor.

Şimdi Advanced Drive teknolojisinin en etkileyici tarafına gelelim. Sistem üretilen diğer sürüş yardım sistemlerinin gözünden kaçırdığı her senaryoyu teknolojinin içine dahil ediyor. Bu ne demek? Yani sürüş esnasında aracınızın yan tarafında büyük bir araç varsa o araca daha fazla alan açmak için girişimde olacaktır. Bunun dışında şeritte bulunan diğer araçların hareketleri ile şekillenen yavaşlama, hızlanma, şerit değiştirme gibi eylemlerin yapılıp yapılmayacağını belirler.

sürüş özellikleri

Advanced Drive teknolojisi sistem içinde birde sürücü izleme kamerası bulunduruyor. Bu da gözünüzü yoldan ayırdığınız durumlarda sistemin sizi uyarması anlamına geliyor. Yani uykunuz varsa ve yola bakmakta zorlanıyorsanız sizi uyumanız için uyarı sesleriyle aracı durdurmaya teşvik eder. Dikkatinizin anlık olarak yerine gelmesi için emniyet kemeri titreşimi ve baş üstü ekran yanıp sönmesini sağlar.

Advanced Drive

Toyota sistemin uzaktan güncelleme (OTA) ile yenilenip daha iyi sonuçlar almasını sağlayacaklarını ifade etti. Benzer şekilde Toyota Japonya da bulunan tüm araçların yol kameralarından görüntüler alacak. Sonuç olarak olasılıkları daha iyi analiz edip çok daha net öneriler sunan bir sistem hedefliyorlar.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here