Buzlu Yollar Power Road Projesi İle Artık Tarihe Mi Gömülüyor? Sanırım evet. Araçlarımızı karlı ve buzlu yollarda kullanırken ciddi bir şekilde zorlanıyor. Dolayısıyla kaza riskinin normalden biraz daha yüksek olması nedeniyle tedirgin oluyoruz. Hemen herkes mutlaka bu durumu yaşamıştır. Peki ya otoyollar da karın birikmesini engelleyecek yeni bir yenilik ortaya çıktı desek düşünceleriniz ne olurdu? Gelin birlikte inceleyelim.

Yollar Mevsime Göre Isıtılıp Soğutulabilecek, Muhteşem Değil Mi?

 

Herhangi bir araba meraklısına kışın en çok neyden nefret ettiklerini sorun, muhtemelen size gizli buzlanmadan ve arabalarını canlı canlı yiyen tuzlu yollardan bahsedeceklerdir. Tuzlu yollardan harap olan Tesla Model 3 arabaları ve kötü yol koşulları nedeniyle geri çağrılması gereken Ram 1500 kamyonları da dahil olmak üzere kış yollarında sayısız sorun gördük. Yolları tuzlamak ve onları fiziksel olarak buzdan temizlemek oldukça uygun maliyetli bir çözüm. Ancak Fransa’daki Vinci inşaat şirketinin bir yan kuruluşu olan Eurovia, kamu çalışanlarının ve sürücülerin hayatını çok daha kolay hale getirebilecek başka bir çözüm buldu. Şirket, yolları mevsime göre ısıtmak ve soğutmak için yolun altına yerleştirilmiş boruları yerleştirecek bir çözüm geliştiriyor.

AAA’nın Kuzey Amerika’da yaptığı bir araştırma, yol tuzu hasarının araç sahiplerine yıllık 3 milyar dolara mal olduğunu ortaya koyuyor. Bu uygulama aynı zamanda ülkenin otoyollarına ve köprülerine de zarar veriyor. İşte böyle yeni teknoloji devreye giriyor. Buzsuz yollara yönelik bu yeni vizyon, yolun altında bir ısı eşanjörü olarak boru sistemini kullanıyor.

Sistem sıcak günlerde ısıyı emer, soğuduğunda ısı verir. Eurovia’ya göre, Power Road teknolojisi, kış günlerinde bir yolu 140 derece Fahrenheit’e kadar ısıtabilir. Power Road Bir ek fayda olarak, bu yollar aynı zamanda ısıyı yakındaki binalar ve yüzme havuzlarıyla paylaşabilecek. Eurovia’nın “Güç Yolu”, Fransa genelinde kısmi olarak test edildi ve en son denemesi, şehrin biyokütle ateşlemeli ısıtma ağına bağlı olan Egletons’taki 394 fitlik bir uzantıdır.

Her Şey Güzel, Fakat Maliyet Çok Yüksek

Bu yeni teknoloji kulağa harika geliyor. Ancak bir bedeli var: 394 fit uzunluğundaki Power Road, Eurovia’ya normal bir yol inşa etmenin maliyetinden yaklaşık 303.000 $ daha pahalıya mal oldu. Nükleer reaktörler, hastaneler ve yollara 7/24 erişim gerektiren diğer önemli ulusal ilgi noktaları gibi büyük önem taşıyan noktalarda uygulanmadığı sürece, bu durum  ​​şu an için ekonomik olarak imkansız hale getiriyor.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here