Yolda Lastik Patlarsa Ne Yapılmalı?

2
12865
otomobil lastiği

Lastik patlaması muhtemelen sürüş sırasında yaşanacak en korkutucu şeylerden biridir. Önemli olan lastik patladığında sakin kalmak ve diğer araçlara çarpmamaya çalışmaktır. Çünkü lastik patladığında yapılan panik otomobilin yalpalamasına neden olabilir. Neyse ki, lastik patlaması günümüzde çok yaygın değil, ancak başınıza gelmesi durumunda ne yapılacağını açıklayan hızlı bir kılavuzun işe yarayabileceğini düşündük.

Patlayan Arka Lastikse

Arka Lastik

Patlayan arka lastikse ve özellikle 80 km/s üzerinde sürüyorsanız, otomobilin sağa sola yalpalaması muhtemeldir. Güvenli bir yerde yavaşlamak ve durmak için direksiyonu sıkıca tutun ve aracın doğal olarak yavaşlamasını sağlayın. Bunu yapmanın en etkili yolu, ayağınızı gazdan çekmek ve durmak için güvenli bir yere çekmeden önce vitesi yavaşa düşürmektir.

Patlayan Ön Lastikse

Ön Tekerlek

Ön lastik patlarsa, genellikle arka tekerleğin patlamasından daha fazla direksiyon hakimiyeti sorunu yaratacaktır. Arabayı dengelemek için savrulmanın tersine direksiyonu çevirip kontrolü sağlamanız gerekebilir. Burada da önemli olan, ani fren yerine aracı doğal şekilde kontrollü yavaşlatmaktır.

Periyodik Kontrol Önemli

Kendi sağlığınız gibi periyodik kontrol ani tedaviden önemlidir. Elbette, olay sırasında yapabileceğiniz pek bir şey yok, ancak lastiklerinize iyi bakmanız, meydana gelebilecek hasar olasılığını azaltmanıza yardımcı olabilir. Lastiklerin zarar görebileceği bir durum hissettiğinizde, kesinlikle detaylı kontrol etmenizi öneririz.

Lastik basıncını da düzenli olarak kontrol etmek iyi bir fikirdir. Bunu herhangi bir benzin istasyonunda ücretsiz olarak kolayca yapabilirsiniz.

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here