Citroen Ami’ye Yerli Rakip: Ceryan Seri Üretime Hazırlanıyor

1
1353
Citroen Ami'ye Yerli Rakip: Ceryan Seri Üretime Hazırlanıyor

Citroen Ami’ye yerli rakip Ceryan seri üretime hazırlanıyor. Çukurova Teknokent bünyesindeki mühendislik firması yeni bir yerli otomobil üretiyor. Bu yeni otomobil tek kapılı ve 100 kilometre menzile sahip. Tabi bir de elektrikle çalışıyor. “Ceryan” isimli araç tamamlanan yol testlerinin ardından seri üretime  geçecek.

Her geçen gün elektrikli araçlar daha da yaygın hale geliyor. Tabi bununla birlikte şehir içi kullanım için küçük araçlar da artıyor. Citroen Ami, XEV Yoyo ve Silence S04 gibi modeller ile şehirde kolay ulaşım hedefi var. Hal böyle olunca ülkemizde de bu pazara yönelik bir çalışma mevcut.

Citroen Ami'ye Yerli Rakip: Ceryan Seri Üretime Hazırlanıyor

TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı tarafından (TEYDEB) desteklenen Solvaytech Mühendislik, bu araç için çalışıyor. İlk olarak 4 yıl önce yerli elektrikli araç üretmek için yola çıkmıştı. Çukurova Teknokent bünyesinde yer alan firma, yürüyen aksam ve elektronik sistemlerini tamamladı. Sonrasında ise aracın tasarımı için bir yarışma düzenledi. Bir jüri değerlendirmesi sonucu yüksek puan alan 4 başvuru için internette anket yapıldı. Ankete katılan 16 bin kişiden 6 bin kişinin oyu ile birinci tasarım seçildi. Böylece “Ceryan”için prototip hazırlandı. Ayrıca Ceryan’ın yol testleri de tamamlandı. Mevcut aşamada seri üretim için adımları atıyorlar.

Citroen Ami’ye Yerli Rakip Ceryan’ın Özellikleri

Citroen Ami'ye Yerli Rakip: Ceryan Seri Üretime Hazırlanıyor

Firma sahibi Özgür Polat Ceryan’ın 450 kilogram ağırlığında 2 kapılı olduğunu söyledi. Ancak. 4 yolcuya kadar taşıma imkânı da var. Maksimum 45 km/s hız yapan araç, 60 km ve 100 km menzil sunan iki farklı batarya seçeneğine sahip. Üstelik Ceryan kendi güneş panelleriyle kendi kendini şarj edebiliyor.

Polat, seri üretim için yerli firmalarla iletişimde olduklarını belirtti. Ayrıca Tasarladığımız batarya teknolojileri ve kontrol sistemlerinin yanı sıra lastik, jant, şase, diferansiyel, iç ve dış kaporta parçalarını yerli olarak ürettirip kullanmayı hedefliyoruz. Bunun için de Türkiye’deki firmalarla görüşmelerimiz devam ediyor. Seri üretim için anlaşmaları tamamlamak üzereyiz. dedi.

Hem Ekonomik Hem Çevre Dostu Bir Şehir Arabası

Citroen Ami'ye Yerli Rakip: Ceryan Seri Üretime Hazırlanıyor

Ayrıca Polat, tedarik zincirini tamamlamak için çalıştıklarını söyledi. Ayrıca “Fabrika kurulumu için tesis yerleşim planı ve personel ihtiyacının hesaplanması gibi konuları gerçekleştirip Türkiye pazarına giriş yapmayı, iç pazarda belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra da ihracatı hedefliyoruz. Güncel fiyatlarla aracımızın 100 kilometrelik bataryası evde şarj edilirse yaklaşık 9 lira, iş yerinde şarj edilirse 15 lira maliyete sahip olacak.” dedi.

Sıfır KM Citroen Modelleri

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here