AB (Avrupa Birliği) elektrikli ve plug-in hibrit otomobil satışları 2020’de yükselerek 1 milyonu aştı. Aynı yükselişin 2021 yılında daha da artacağını geçen yılın raporlarına dayanarak söyleyebiliriz. Hatta 2021 yılı içinde 2020’deki artışa kıyasla iki veya üç kat daha fazla artacağını söyleyebiliriz. Tabi ki bunda elektrikli araç ve biraz daha ötelersek yarı otonom araçlara artan talep ile birlikte bu alanda yapılan yatırımlarında etkisi var.

AB elektrikli ve plug-in hibrit satışı 2020 yılında 1 milyonu aştı

Londra Reuters’da perşembe günü yayınlanan verilere göre, Avrupa Birliği’nde elektrikli ve plug-in hibrit otomobil satışları geçen yıl neredeyse üç kat artarak 1 milyonun üzerinde araca ulaştı.

Satışlardaki sıçrama, elektrikli araçların yıllarca niş bir pazar haline geldikten sonra daha yaygın ürünler haline geldiğini gösteriyor. Yıl içerisinde COVID-19 kilitlenmeleri nedeniyle toplam Avrupa Birliği otomobil satışlarının yaklaşık % 24 düşüşle 9,9 milyona düştüğü bir zamanda gerçekleşti.

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) tarafından yayınlanan veriler, tamamen elektrikli ve plug-in hibrit satışlarının 2019 yılında 387.808’den 1.046 milyon araca yükseldiğini gösterdi. Bu satışlara paralel olarak elektrikli ve plug-in hibrit otomobil satışları da düşmeye başladı.

AB elektrikli ve plug-in hibrit satışı 2020 yılında 1 milyonu aştı

Verilere göre, kendinden şarjlı hibrit otomobil satışları geçen yıl % 59 artışla 1.182 milyona yükseldi. Fakat benzinli ve dizel araç satışları sırasıyla % 37 ve % 32’ye düştü. Benzinli otomobiller bundan önceki her yıl gibi en çok satan araç olmayı sürdürdü. Ancak yine de benzinli ve dizel araçlar tüm Avrupa Birliği satışlarının % 48’ini oluşturdu.

Otomobil üreticileri, katı yeni AB karbon emisyonu hedeflerini karşılamak zorunda kaldı. Özellikle Fransa ve Almanya’daki pandemik kurtarma programlarının bir parçası olarak elektrikli araçlar için devlet sübvansiyonlarından faydalandı.

Tamamen elektrikli araçların satışları, bir yıl önceki 247.854’ten 538.772’ye iki kattan fazla arttı. Sonuç olarak önceki yılın artışlarına kıyasla girdiğimiz 2021 yılı içerisinde bu satışların iki kattan daha fazla artacağını söyleyebiliriz.

2020 yılı Anadolu Ajansı verilerine bakarsak Türkiye’de elektrikli otomobil satışları ilk 10 ayda iki kattan fazla arttı. Türkiye’de 2020’nin Ocak ve Ekim ayları arasında yıllık % 105 artışla 314 elektrikli otomobil satılırken, % 74’e yakın bir artışla 15.151 hibrit otomobil satıldı. Elektrikli otomobil satışlarında trend yukarı yönlü olsa da Türk otomotiv sektöründeki pazar payı düşük kalıyor.

İkinci El Elektrikli Araç İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here