Aracını satmak isteyenlerin merakla beklediği 2023 oto ekspertiz fiyatları açıklandı. Devir işlemleri sırasında aracın ağır hasarlı olup olmadığını öğrenmek için ekspertiz en kesin çözüm. Detaylı bir inceleme sonunda, görülmeyen kusurları dahi ortaya çıkaran bu işlem hem satıcı hem de alıcı için oldukça önemli. Yıllar içerisinde büyük artış gösteren bu fiyatlar, ekspertiz firmaları arasında değişiklik gösteriyor. Farklı paketler ve bu paketlerin içeriğindeki hizmetler, kullanıcıların değişen ihtiyaçlarına cevap veriyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin web sitesinde yer alan taban oto ekspertiz fiyatları, piyasa genelinde belirleyici role sahip. Gelin bu ücret tarifesine daha yakından bakalım.

2023 ekspertiz ücretleri

Motorlu Araçların Taban Ekspertiz Ücretleri

Oto ekspertiz fiyatları ne kadar sorusuna, taban fiyatı bazında cevap veren bu veriler TOBB’un web sitesinde yer alıyor. Tarifede yer alan fiyatlar KDV’siz olarak belirleniyor. Şehir dışında yaşanan kazalarda, tarifede belirtilen ücretlere %25 ilave ödeme yapılması gerekiyor.

2023 yılı için belirlenen fiyatlar, araç tipi gruplarına göre üçe ayrılıyor. İlk sırada yer alan Binek, Hafif Ticari ve Motosiklet grubunda; otomobil, minibüs, kamyonet, panelvan, arazi taşıtı, hafif römork, motosiklet, yük motosikleti (triportör), bisiklet ve moped (elektrikli bisiklet) araçlar yer alıyor. Bu grup için ekspertiz ücreti, 613,61 TL’den az ve 3.005,43 TL’den fazla olmamak üzere tespit edilen hasar tutarının %1,5’i olarak ifade ediliyor.

İkinci grupta ise ağır vasıtalar mevcut. Bu tür araçların kapsamında; kamyon, otobüs, çekici, özel amaçlı taşıtlar, kamp taşıtı, römork, yarı römork ve lastik tekerlekli traktör yer alıyor. Ağır vasıtalarda ücret tarifesi, 914,16 TL’den az ve 4.508,14 TL’den fazla olmamak üzere tespit edilen hasar tutarının %1,5’i olarak belirtiliyor.

Üçüncü grup; lastik veya paletli makine, pompa, mikser, damper, tarım makinesi, şap makinesi, binek ve ağır vasıta tanımına girmeyen makinelerin yer aldığı iş makineleri grubu. Bu kategoride yer alan araçlar için ekspertiz tutarı 1.364,97 TL’den az ve 6.261,32 TL’den fazla olmamak üzere tespit edilen hasar tutarının %1,5’i olarak ifade ediliyor.

ekspertiz ücretleri ne kadar

Diğer Ekspertiz Tarifeleri

Ekspertiz fiyatları, araç gruplarının yanı sıra verilen farklı hizmetlere göre de değişiklik gösteriyor. Bunlar arasında Uzaktan Ekspertiz tutarı, 500,91 TL’den az ve 5.009,05 TL’den fazla olmamak üzere tespit edilen hasar tutarının %1’i şeklinde belirtiliyor.

Aracın değer tespiti için ekspertiz hizmetinden yararlanmak isterseniz de fiyatlar farklılık gösteriyor. Bu tür bir işlem için ekspertiz ücret tarifesi 626,13 TL’den az ve 6.261,32 TL’den fazla olmamak üzere tespit edilen hasar tutarının %1’i olarak karşımıza çıkıyor.

Tüm bu hizmetlerin yanı sıra değer kaybı için 375,69 TL, kaza tespit tutanağı tanzim ücreti için de 676,23 TL olarak belirleniyor.


Eksper, raporunu kapatırken fiyatlama bu raporun yazıldığı sistem üzerinden otomatik olarak hesaplanıyor. Sonrasında ise tanzim edilen ekspertiz raporunda fiyata da yer veriliyor.

Ekspertiz hizmeti bazı durumlarda uzaktan da yapılabiliyor. Araç ile gidilen bu tür ekspertizler, farklı şehirden ikinci el araba almak isteyenlerin en çok faydalandığı hizmetlerden. Ücreti belirleme noktasında ise ekspertizin yapılacağı yere ulaşım mesafesi 50 km üzerinde ise aşan kısım için masraflar ödeniyor. Masraflar; (yapılan km * 7 lt/100 km * ekspertiz tarihindeki yakıt fiyatı *1,3/ dosya sayısı) + otoyol + köprü geçiş ücreti + feribot ücreti + otopark ücreti olarak hesaplanıyor.

Ekspertiz fiyatları, firmalara göre değişiklik gösterse de yukarıdaki ücret tarifesi çevresinde şekilleniyor. Yazımızın faydalı olduğunu düşünüyorsanız Motosiklete Ekspertiz Yapılır mı? konusuna da göz atabilirsiniz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here