Volkswagen’ın 2003’te üretimini durdurarak bir devri kapattığı otomobil Vosvos hakkında oldukça fazla bilinmeyen bulunuyor. Geçtiğimiz yazımızda VosVos’un hayatına ufak bir göz atmıştık. Yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Ne denli ikonik bir araç olduğunu belirttik . Bugün ise bu araç hakkında bilinmeyen gerçeklerine bakalım…

Dünya da pek çok firma sıradışı ve yaratıcı araçlar üretmişlerdir ama Vosvos modeli kadar popüler değildirler.

Bugünkü konumuz sadece Vosvos’a dair değil, onun kültürel bir ikon olduğunu gösteren delillere de rastlayacaksınız…

1

Tarihte en uzun süre seri üretim bandında kalan araç rekoru Beetle’ındır.

1938’den 2003 yılına kadar üretilen  Vosvos, otomobil dünyasında en uzun süre üretimde kalan aracı olma ünvanına alan tek araçtır. Koskoca 65 yıl boyunca üretilen Vosvos’un, şu an üretilmese de 21 milyondan fazla üretilmiştir.

2

1 Milyonuncu Vosvos Tamamen gerçek Altından yapılmıştır.

1955’te 1 milyonuncu Vosvos’u üreterek Volkswagen’in Wolsburg tesisinin yakınlarında olan AutoStadt Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor.

3

Vosvos’lar, Meksika’da taksi olarak kullanıldılar:

1972’de taksiciler tarafından kullanılmaya başlanan yeşil renkteki 50.000 Vosvos 2012 yılına kadar insanlığa hizmet etti. Yeşil Vosvos’lar, sanki o şehirden çıkmış gibiydi.

4

 Vosvos’un Motorunu Tasarlayan Mühendisin 20 Dolar Maaşı vardı.

Vosvos’un hava soğutmalı motorunun tasarımcısı aslında Ferdinand Porsche değildi. F. Porcshe genel olarak aracın tamamıyla ilgileniyordu. Motor Franz Reimspiess tarafından tasarlanmıştı. Fakat Franz Reimspiess’a bu kadar uğraş için 20 dolar almıştı. Şu anki şartlarda biraz garip olabilir ama o zaman için gayet güzel miktar.

5

Vosvos’un ismi New York Times’dan Çıktı.

Hitler’in emriyle KdF-Wagen ismiyle üretilen araçlardır vosvoslar. Bence kulağa da hiç hoş gelmiyor. Zaten  halkta bu ismi benimsememişti. New York Times’ın 1938’de bir haberde Hitler’in araçları için “Beetle” ifadesini kullanmasıyla, Vosvos gerçek ismine kavuşmuş oldu.

6

Eski Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica’nın kullandığı araç da bir Volkswagen Beetle’dı:

Uruguay’ın sevecen yaşamıyla herkes tarafından sevilen eski devlet başkanı Jose Mujica, mavi bir Vosvos sahibi. Aynı zamanda kendi makam arabasıydı.

7

Vosvos’un tasarımının en basit hali 18 yaşındaki bir öğrenciye ait.

Macar asıllı Béla Barényi, 1925 yılında 18 yaşında bir öğrenciyken yaptığı şasi tasarımını Volkswagen’a yollamıştı.Bu sırada Volkswagen Vosvos’u inşa etmek için çalışıyordu, Barényi’nin tasarımını beğenerek bir araçta kullanmaya karar vermişti. Ortaya Vosvos olarak bilinen ilk Volkswagen Beetle çıktı

8

Guinness Rekorlar Kitabı’na giren rekorda, bir Vosvos’a tam 17 kişi sığmıştı.

2009’da kırılan rekorda bir Vosvos’a aynı anda binen 17 kişi, adını Guinness’e yazdırmayı başarmıştı. Böylece 2008 yılında Brezilya’da kırılan 15 kişi rekoru elinden alınmıştı.

9

Vosvos ile hemen hemen aynı boyutlarda olan bir balina kalbi var.

Boyutları hemen hemen mavi balina kalbiyle aynı olan Vosvos , ağırlık bakımından vos vos 350 kg ile daha ağır basmakta.( mavi balina :350 kg ,Vos vos:800 kg)

Diğer Vosvos Yazımız için buraya tıklayınız…

2.El Klasik VosVos’lara Buradan Ulaşabilirsiniz 

 

4 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here