Vatandaş 1 Yıl İçerisinde Kaç Araç Satın Alabilir?

8
32909

Vatandaş 1 Yıl İçerisinde Kaç Araç Sahibi Olabilir?

Son zamanlarda gündemde olan 2. el otomobil alım satımı ile ilgili düzenleme sonucunda 2.el araç satışına sınırlama getirilmişti. Vatandaş 1 takvim yılı içerisinde maksimum 3  araç satışı gerçekleştirebiliyordu. Bu açıklamanın ardından akıllara “1 yıl içerisinde maksimum 3 araç satışı gerçekleştirebilirim. Ancak 1 yıl içerisinde kaç tane araç satın alabilirim?” sorusu geliyordu. Yapılan açıklamada bu konu ile ilgili herhangi bir bilgi verilmedi.

vatandaş

5 Bin ₺’den Başlayan Cezalar Kesilecek

Günümüz şartlarında 2. el araç fiyatlarındaki ani artış birçok kişiyi otomobil alım satım işine yönlendirdi. İkinci el araç alım satım işiyle uğraşan  kişiler için zorunlu kılınan yetki belgesi uygulaması 1 Eylül 2020 tarihinden itibaren işleme koyuldu. Bahse konu olan belge olmadan 1 eylül tarihinden itibaren araç alım satım işlemi yapılamayacak. Oto galerileri ve al sat işi ile uğraşanlar için ödeme yöntemlerini ve satış şartlarını da ele alan bu yönetmelik ile çok ciddi cezai işlemler uygulanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önüne giden ve sürpriz düzenlemelerin yer aldığı yönetmelik değişikliği ile belgesiz araç satışı yapanlara araç başına 5 bin TL ceza kesileceği düşünülüyor.

vatandaş

Belgesi Olmayanlar 2. El Otomobil Satışı Yapamayacak

2.el otomobil satışına yönelik düzenlemeler getiren yönetmelik kapsamında bu işi yapan kişilere tanınan sürenin 31 Ağustos’ta dolacağının altını çizen Konu, düzenlemeyle birlikte belgesi olmayan kişilerin ikinci el araç alım satımı yapamayacağını ifade etti.

vatandaş

2. Elde Kayıt Dışılık Azalacak

Yetki Belgesi zorunluluğunun gelmesi ile birlikte araç alım satım yapan kişilerin kayıt dışılığı da bir nebze olsun azalacak.

2019 yılında noter kanalıyla yapılan satışlardan elde edilen verilere göre; 7 milyon civarında ikinci el otomobil satışı olduğu bu rakamın ise %50 ‘sinin kayıt dışı olarak alınıp satıldığı biliniyor.

Vatandaş 1 Yıl İçerisinde Kaç Araç Satın Alabilir?

Yapılan bu açıklamadan sonra hobi amaçlı otomobil sahibi olmak isteyen kişilerin akıllarına bu soru geldi. Açıklamada bu konuya değinilmemişti. Böyle bir sınırlama var mıydı? Bir vatandaş satma amacı gütmeden 1 yıl içerisinde dilediği kadar otomobil satın alabilir. Ancak şu unutulmamalıdır ki; ne kadar otomobil almış olursa olsun yetki belgesi olmadan 1 yılda maksimum 3 araç satışı yapabilir. Otomobil satın alırken bu konu göz önünde bulundurulmalıdır.

2.El Otomobil İlanları

8 YORUMLAR

  1. Peki bunu yıl bazında olarak mi göz önünde alınıyor ?
    Mesela son satışım 06.06.2021 de yapıldı yeni yılda 2022 de tekrar üç hakkım oluyor mu yoksa 06.06.2022 de mi 3 hakkımiz tekrar doluyor ?

  2. Evet yılda istediğiniz kadar araç alabilirsiniz fakat 2021 yılında 3 tane sattınız 2022 yılında tekrar 3 adet araç satışı yapabilirsiniz.

  3. Yıl döndüğü an araç satım hakkı 3’tür. Misal 2022 Aralık ayında 3. Satışını yapan bir kişi, 2023 Ocak ayında tekrar sıfırlanır ve 2023 Aralık ayına kadar 3 araç satışı yapabilir. Kişi sene içerisinde dilediği kadar araba alabilir. Ancak sadece 3 araç satabilir.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here