Sürüş Asistanı Sistemleri: Bu Teknolojiler Hayat Kurtarıyor

0
3922
sürüş asistanı

Sürüş Asistanı Sistemleri sürücünün yol boyunca güvenli ve konforlu bir sürüş deneyimi yaşaması için geliştirilmiş ileri seviye güvenlik ve destek sistemleridir. Olası kaza durumlarını önceden farkedip devreye giren sürüş asistanı sistemleri ciddi kazaların ve can kayıplarının önüne geçmektedir. 

Otonom sürüşün temelini oluşturan sürüş asistanı sistemleri son dönemlerde birçok otomobil üreticisi tarafından ek ücret talep edilmeden standart olarak sunuluyor. Trafikteki kazaların ve kayıpların önüne geçilebilmesi için büyük önem taşıyan sürüş asistanlarını sizin için kısaca özetledik. 

Acil Durum Fren Sistemi Nedir ?

Sürüş asistanı denildiğinde çoğumuzun aklına gelen acil durum fren sistemi kazaların önlenmesinde en aktif çalışan sistem olarak öne çıkıyor. Önümüzdeki aracın aniden durması veya kör noktadan aniden bir aracın önümüze çıkması gibi durumlarda sistem sizin müdahale etmediğiniz durumlarda devreye girerek aracı güvenli bir şekilde durduruyor. Bazı markalarda kullanılan yaya algılama özelliğiyle entegre çalışan acil durum fren sistemi aniden otomobilin önüne çıkan yayaları algılayarak otomatik fren yapıyor. Yapılan testlerde ve gerçek hayatta yaşanan vakalarda bu sistemin gayet sağlıklı bir şekilde çalıştığını söyleyebiliriz. 

sürüş asistanı

Kör Nokta Uyarı Sistemi Nedir ? 

Kör nokta uyarı sistemi güvenli bir şekilde şerit değiştirmenize yardımcı olan bir güvenlik asistanıdır. Dikiz aynalarına konumlandırılan uyarı ışıkları sayesinde aracınızın kör noktasında aniden çıkan araçları tespit ederek sizi uyarır. Trafikten bazen hepimizin dalgın olduğu ve dikkatsiz davrandığı durumlar oluyor. Böyle durumlarda bazen aynaya bakmadan şerit değiştirmek gibi büyük hatalar yapabiliyoruz. Bu şekilde yapılan hataların önüne geçmek için uyarı veren kör nokta uyarı sistemi sizin ve çevrenizdekilerin güvenliğini sağlıyor. 

Adaptif Hız Sabitleme Sistemi Nedir ? Sürüş Asistanı Sistemleri 

Adaptif hız sabitleme sistemi öndeki araçları algılayarak güvenli takip mesafesini korur ve otomatik fren yapar veya hızlanır.  Önceden ayarlanan hızda seyreden otomobilin önündeki aracın yavaşlaması gibi durumlarda adaptif hız sabitleme sistemi öndeki aracın mesafesini ölçer ve takip mesafesi için en uygun hıza otomatik bir şekilde aracı düşürür. Önünüzdeki arabanın tekrar hızlanması durumunda adaptif hız sabitleme sistemi yine devreye girerek hızınızı otomatik olarak arttırır. Özellikle yoğun trafiğin olduğu bölgelerde büyük rahatlık sağlıyor. 

sürüş asistanı

Şerit Takip Asistanı Nedir ? 

Şerit takip asistanı gelişmiş radar sistemi ile yol üzerindeki şeritleri takip eder. Otomobil şeritlerin düzgün olduğu yollarda güvenli bir şekilde seyrine devam eder. Sürücünün dikkatinin dağılması durumunda şerit takip asistanı şerit ihlallerine izin vermeyerek aracı kendi şeridinde tutmak için müdahalede bulunur. Bu hayat kurtaran sistemin ülkemizdeki her yolda kullanımı mümkün olmuyor. Şeritleri silinen ve belirsiz olan yollarda şerit takip asistanı sağlıklı bir şekilde çalışamıyor. 

Yorgunluk Tespit Sistemi Nedir ? Sürüş Asistanı Sistemleri

Yorgunluk tespit sistemi sürücünün oturma pozisyonunu, direksiyon tutuşunu ve pedal kullanımlarını analiz ederek sürücünün dikkatinin dağıldığını tespit edip sesli ve görsel şekilde uyarı vermektedir.  Belirli aralıklarda tekrarlayan uyarılar sürücü mola verdikten sonra devre dışı kalır. Uykusuzluk ve yorgunluk yüzünden yaşanan kazaları önemli seviyede azaltabilecek bu sistemin bir an önce bütün araçlarda standart olarak sunulması gerekiyor.

Park Asistanı 

 Park Asistanı Nedir ? Sürüş Asistanı Sistemleri

Belirli bir hızın altına düşüldüğü zaman park alanlarında boş olan yerleri otomatik olarak tespit edebilen sistem aracınızı bu park alanına sizin müdahalenize gerek kalmadan sokabilir. Park alanından çıkmak istediğinizde de aynı sistem devreye girerek sizi park alanından dışarı çıkartır. Asistanın hata yapacağını düşündüğünüz anda direksiyona ve frene müdahale etmeniz mümkündür. Park alanının belirtilen genişlik standartlarına uygun olması durumunda sistemin gayet sağlıklı bir şekilde çalıştığını söyleyebiliriz. 

Adaptif Far Nedir?

Adaptif farlar her koşulda maksimum aydınlatma ve görüş mesafesi oluşturmak için çalışır. Virajları otomatik olarak algılayan sistem viraj içlerini aydınlatarak güvenli bir sürüş sunar. Yeni nesil farlarda bulunan araç algılama sistemi karşı şeritten gelen araçları tespit edip uzun ve kısa farlar arasında otomatik geçiş yaparak diğer sürücüleri rahatsız etmez. Yeni farların oldukça güçlü aydınlatma sistemleri ve bu özellikleri sayesinde her koşulda net ve yüksek bir görüş mesafesi elde etmek mümkün.

sürüş asistanı

Trafik İşareti Tanıma Sistemi Nedir?

Otomobilin ön kısmına konumlandırılan radar kameralar yol boyunca bulunan trafik levhalarını tanımlayarak yoldaki mevcut kuralları analiz eder. Yolun hız sınırı 100 km/h olarak belirlenmişse radar kamera bunu algılayıp aracın gösterge ekranına yansıtır. Bu kameralar genellikle aracın dikiz aynasının üzerinde bulunur. Çoğu zaman dikkat etmediğimiz veya gözden kaçırdığımız trafik tabelaları bize yol hakkında önemli bilgiler sunar. Oldukça kullanışlı bir sürüş asistanı olan trafik işareti tanıma sistemi yasal hız sınırları içerisinde kalmamızı gösterge ekranında bize hatırlatarak güvenliğimize katkı sunar.

sürüş asistanı

Geri Sürüş Asistanı Nedir? – Sürüş Asistanı Sistemleri 

BMW tarafından geliştirilen bu sistem sürücüye dar yollarda ve  sokaklarda geri giderken yardımcı olur. 36 km hızdan daha yavaş bir şekilde ileri giderken yolun son elli metresi otomobil tarafından kayıt altına alınır. Geri sürüş asistanını aktif ettikten sonra araç otomatik olarak bulunduğu yerden geri çıkacaktır. Özellikle dar sokaklarda oldukça kullanışlı bir özellik olan geri sürüş asistanı otonom sürüş deneyimi yaşatıyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta yolun aracınızdan en az 30 cm daha geniş olmasıdır. Yol bu genişliğin altındaysa sistem verimli bir şekilde çalışmaz ve kazaya sebebiyet verebilir.

Yokuş Kalkış Desteği Nedir?

Yokuş kalkış desteği dik ve eğimli yokuşlarda arabanın geriye kaymadan güvenli bir şekilde yokuşu çıkması için otomatik olarak devreye girer. Özellikle manuel şanzımanlı araçlarda oldukça sık görülen aracı yokuşta geri kaydırma sorunu bu özellik sayesinde ortadan kalkmaktadır. Ayağın frenden çekildiği anda otomatik devreye giren sistem siz gaza basana kadar aracı sabit tutmaya devam eder. Gaza basıp aracı yürütmeye başladığınızda sistem otomatik olarak devreden çıkar.  Özellikle araba sürmeye yeni başlamış kullanıcılar için son derece rahatlık sağlayan bu sürüş asistanı yeni modellerin çoğunda standart olarak sunuluyor.

Toyota Land Cruiser 2021

Yokuş İniş Kontrolü Nedir? – Sürüş Asistanı Sistemleri

Yokuş iniş kontrolü dik ve eğimli zeminlerde frene gerek kalmadan aracın gaz pedalıyla hızını arttırıp yavaşlatarak inmeyi sağlar. Yeni SUV modellerinin birçoğunda standart olarak sunulan bu özellik özellikle çok dik yokuşları inerken sürücüye büyük kolaylık sağlıyor. Belirli bir hızın altında devreye giren sistem fren yapmanıza gerek kalmadan aracı sadece gaza basarak bulunduğu yerden indirmenizi sağlıyor. Dik ve eğimli yokuşlarda frene basmak bazen aracı kaydırabilir ve kontrolünüzden çıkmasına sebep olabilir. Yokuş iniş kontrolü tam da böyle durumların önüne geçerek güvenli bir şekilde aracın yokuştan inmesini sağlıyor.

İkinci El Araba İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here