Donanım Paketi Nedir 

0
8212
Donanım paketi

Donanım Paketi aracın sahip olduğu teknolojileri ve özellikleri belirtmek için kullanılır. Standart olarak belirli özelliklerin sunulduğu donanım paketlerinin yanı sıra ilave ücret vererek özel donanım paketlerini tercih edebilirsiniz. Bazı markalar donanım paketlerini ortadan kaldırarak tek bir paket üzerinden ilave ücret karşılığında ekstra donanımlar sunuyor.

Boş Paket Ne Demek?

Otomobillerin giriş versiyonlarında sunulan standart özelliklere sahip uygun fiyatlı modellere verilen isimdir. Boş paketlerde ekstra hiçbir aksesuara yer verilmez. Kullanıcıların sadece temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için sunulan bu paketler uygun fiyatlarından dolayı oldukça fazla tercih ediliyor. Örneğin Renault modellerinin boş paketlerinde küçük multimedya ekranı, manuel açılan arka camlar, mekanik el freni ve manuel ayarlı koltuklar gibi giriş seviyesinde temel donanımlar bulunur. 

Ancak her marka böyle bir politika yürütmüyor. Son yıllarda özellikle Güney Koreli üreticiler en boş paketlerinde bile birçok teknolojik donanım ve güvenlik sistemini standart olarak sunuyor. 

Boş paket araçlar genellikle şirketler tarafından tercih ediliyor. Ticari amaç için kullanılan bu araçlarda konfor veya ekstra bir rahatlık aranmıyor. Bu araçlardan beklenen en önemli özellikler uygun fiyatlı olması, sorun çıkarmaması ve düşük yakıt tüketimine sahip olmasıdır. 

Donanım paketi

Full Paket Nedir? – Donanım Paketi

İkinci el araç ilanlarında dikkat çeken ifadelerden birisi olan full paket deyimiyle muhakkak karşılaşmışsınızdır. Bazı kullanıcılar bu kelimelerin ne ifade ettiğini ne anlama geldiğini merak ediyor. Full paket veya dolu paket arabanın en üst versiyon olduğunu belirtmek için kullanılır. Araç sahipleri bu tanımlamaları yaparak arabalarının çok sayıda özelliğe ve teknolojiye sahip olduğunu kısa bir şekilde özetlemiş olurlar. Örneğin Volkswagen Passat ailesinde Elegance donanım paketi içeriği bakımından oldukça zengin özelliklere sahiptir. Bu tip araçlarda full paket tabiri kullanılır. Bu donanım seviyesinde üst düzey özellikler standart olarak sunuluyor. 

Bunlara ek olarak bazı markaların standart donanım paketlerine ek olarak sundukları spor paketleri mevcuttur. M Paket,  R-Line ve  S-Line şeklinde isimlendirilen spor donanım paketleri araçların standart özelliklerine ek olarak çok daha sportif ve dinamik özelliklerin sunulmasıdır. Örneğin altı düzleştirilmiş spor direksiyon, renkli fren kaliperleri, renkli koltuk dikişleri, krom detaylar ve benzeri aksesuarlar bu donanım paketleriyle ekstra ücret karşılığında sunuluyor. 

Donanım paketi

Opsiyonel Donanım Nedir? – Donanım Paketi

İkinci el araç ilanlarını incelerken sıklıkla gördüğümüz bir ifade olan opsiyonel donanım tanımı aracın standart olmayan ücretli özelliklere sahip olduğu şeklinde ifade edilebilir. Örneğin giriş seviyesi bir Volkswagen Passat modelinde cam tavan seçeneği bulunmuyor. Ancak ekstra ücret ödeyerek almak istediğiniz Passat modeline cam tavanı ekletebilirsiniz. Araç ilanlarında yer alan opsiyonel donanım tam olarak bunu ifade etmektedir. Özellikle Audi modellerinde ekstra sunulan birçok ücretli donanımla karşılaşabilirsiniz. Birçok farklı isimlendirme yerine tek paket üzerinde sunulan donanımlar her kullanıcının ihtiyacına göre bir konfigürasyon yapmasını sağlıyor. 

Araçda bulunan ekstra parçaların orijinal olup olmadığını faturalardan ve yetkili bayi kayıtlarından kolay bir şekilde anlayabilirsiniz. Özellikle pahalı ses sistemlerinin ve multimedya sistemlerinin orijinal olmaması sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Böyle bir sürprizle karşılaşmamak için ücretli aksesuarları kontrol etmelisiniz. 

Hangi Donanım Paketini Almalıyım? 

Bu durum tamamen sizin ihtiyaç ve isteklerinize göre belirlenmelidir. Örneğin belirli bir bütçeniz var; Boş paket d segmenti ve dolu paket c segmenti bir araç arasında kaldınız. Burada önemli olan sizin ne beklediğinizle ilgilidir. Ben teknoloji ve konfor donanımları açısından zengin bir araca binmek istiyorum derseniz dolu paket bir araç size daha çok hitap edecektir. 

İkinci El Araç İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here