Araçların hiç şüphesiz en önemli parçalarından biri motorlardır. Bilindiği üzere motorların birçok farklı çeşidi bulunur. Bu çeşitlerden en çok merak edilenlerden biri ise sandık motorlardır. Konforlu, piyasada tercih edilen otomobillerde görebileceğimiz bir tabir olan sandık motor, kullanıcıların son zamanlarda merak ettiği bir kavram haline geldi. Peki, sandık motor nedir? birlikte inceleyelim.

Sandık Motor Ne Anlama Gelir?

Sandık motor, genel anlamda fabrikadan sıfır olarak çıkmış motorlara verilen isimdir. Sıfır sandık motor nedir konusu ise oldukça merak edilen bir soru haline geldi. Sandık motorlar, araç üreticisi tarafından üretilen orijinal motorlardır. Araçtan bağımsız şekilde satışa sunulurlar. Aynı zamanda tam motor veya eksiksiz motor olarak farklı isimlerde de bilinmektedir. Araç kaza yaptığında ya da arızalandığında, sandık motorlar devreye girer. Özellikle ağır hasar yaşanan kazalarda, motoru tamir etmek oldukça masraflı ve yorucu olabilir. Bu gibi durumlarda motor değişimi yapmak çok daha avantajlı olacaktır. Ağır hasarlı ve hurdaya çıkmış araçlarda motor sisteminin ne kadar zarar gördüğüne bakılır. Eğer motor sisteminde bir arıza görülmez ve motor parçalarının sağlam olduğu tespit edilirse, motor alınarak çıkma sandık motor olarak kullanılır. Çıkma sandık motor terimi, ikinci el sandık motorlar için kullanılmaktadır.

Sizler de sandık motor almayı düşünüyorsanız, orijinal ve sıfır olacak şekilde tercih etmenizi öneririz.

Sandık Motor Takılan Araç Alınır Mı?

Sandık motor takılmış araçlar piyasada bazen uygun fiyatlara satılırken bazen de sıfır motor etiketleriyle süslenerek piyasanın üstünde fiyatlara satılabiliyor. Elbette yeni bir sandık motor, uzun yıllar kullanılmış eski bir motordan daha iyi bir seçenek olabilir. Ancak uzun süre kullanılmış ve yüksek kilometreli araçlarda eskiyen yalnızca motor sistemi olmuyor. Aktarma organlarından dişlilere, hortumlardan sensörlere kadar birçok parça daha eskimiş ve yıpranmış oluyor. Özellikle ikinci el araç alırken sandık motor sağlıklı mı diye düşünüldüğünde, yalnızca sandık motor takıldığı için motora sıfır gözüyle bakmak pek de doğru olmayacaktır.

Birçok kullanıcının kafasını karıştıran sıfır sandık motor nedir ve sandık motor nasıl çalışır? sorularının cevapları ise güvenilir bir oto ekspertiz hizmetinden geçiyor.

Arabam.com Oto Ekspertiz Hizmeti

Sandık Motor Fiyatları Ne Kadar?

Sandık motor fiyatları her aracın marka ve modeline göre değişiklik gösterir.

Bir aracın yer aldığı segment, üretildiği model yılı, aracın markası ve diğer birçok araç özellikleri, bu fiyatları etkileyen unsurlardır. Çünkü her aracın motor hacmi ve gücü farklıdır. Bu sebeple sandık motor fiyatları hakkında net bir bilgi vermek doğru olmayacaktır. Ülkemizde en çok 1.5 dci sandık motor fiyatları ve 1.3 multijet sandık motor fiyatları hakkında araştırma yapılıyor. Bunun nedeni ise ülkemizde kullanım sıklığına bakıldığı zaman bu araçların satış rakamlarının diğer rakiplerine göre yüksek oluşundan meydana geliyor.

Sandık Motor

Sandık Motor Ruhsata İşlenir Mi?

Motoru değişen araçlar, ruhsata işlenmelidir. Motor tadilatlarında TÜVTÜRK araç tadilat muayenesi yapılması zorunludur. Sandık motor ruhsata işleme adımları aşağıdaki gibidir.

  • Öncelikle yeni motorun takılacağı araç için yetkili mühendislere bir proje hazırlatın.
  • Ardından TÜVTÜRK istasyonunda proje ile araç motor tespit muayenesi yaptırın.
  • TÜVTÜRK istasyonundan alınan tespit formu ile aracın bağlı bulunduğu trafik tescil şube amirliğine gidilerek motor numarası alın.
  • Trafik tescil bürosuna motor numaranızı mühürletin.
  • Motor numara kontrol belgesi ile motor için çizilen proje ile trafik şube amirliğine gidin.
  • Yeni tescil belgenizi çıkarabilirsiniz.

Araba Motoru ve Çeşitleri

3 YORUMLAR

  1. Ruhsat işleme prosedürleri. Aynı motorun sıfırını takdığımızda da mı geçerlidir? Ruhsat ve fatura ile notere gidilip hallediliyor dediler. Bu doğru mu? Teşekkürler

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here