Opel Astra Gsi | 90’lar Hot Hatch Serisi

0
2996

Hot Hatch kelimesinin anlamı sportif hatchback’den gelmektedir. Genelde 3 kapılı olan bu modeller, üretildiği sınıf otomobillere göre çok daha güçlülerdir. Hafif olmaları da hesaba katıldığında sürüş keyiflerinin de inanılmaz olduğu söylenebilir. 90’lı yılların Hot Hatch modellerinin çok büyük çoğunluğu atmosferik motora sahiptir. Atmosferik motorlu araçlar, aşırı beslemeli motorlara göre her ne kadar daha düşük verime sahip olsa da sürüş dinamikleri birçok kişiye göre daha keyiflidir. Sizler için 90’lar Hot Hatch serisinden devam edeceğiz. Bu serimize konu olan araç, 1991 yılında üretime başlanan ve günümüze kadar devam eden Opel Astra’nın ilk versiyonu olacak. Opel Astra GSi hakkında detaylar yazımızın devamında.

Opel Astra Gsi

Opel Astra

Astra, Dünya markası olan Opel’in 1991 yılından günümüze kadar üretmekte olduğu C sınıfı modeldir. 5 farklı jenerasyonda üretilmiştir. Kasa kodları F, G, H, J, K gibi harflerle adlandırılmıştır. Ülkemiz şartlarında oldukça sevilen ve tercih edilen bir modeldir. 2. el piyasasında da rağbet gören bir model olmuştur. Opel Astra’nın 90’lar Hot Hatch serimizdeki bu aracı Astra F kasa koduna sahip GSi versiyonudur.

Opel Astra F 

1991 yılına kadar üretilen Kadett’den sonra halefi olarak piyasaya sürülen Astra F birçok farklı kasa tipinde üretilmiştir. Astra F’in üretimi Almanya’da 1998 yıılında bitirildi. Ancak Polonya üretimi araçlar 1998 yılından 2002 yılına kadar Astra Classic adıyla üretildi. Güney Afrika’da 1992 yılında başlayan Astra F üretimi 1999 yılına kadar devam etti. Opel Astra F, Kadett olarak devam etti. Güney Afrika’da bulunan modeller devamında 200tS adlı modelleri getirdi. Bu model tipinde C20LET kodlu 2.0 litrelik turbo benzinli motor bulunmaktaydı. Bu motor seçeneği bu araca uyarlanırken Opel Calibra’dan örnek alındı. Araç üzerinde yapılan mühendislik sonucunda Astra F 6 ileri manuel şanzımana sahip oldu. Üretilen araç üzerine yapılan çalışmalar karşılıksız kalmadı. Araca olan ilgi yüksek talebi de beraberinde getirdi. Garip bir şekilde aynı otomobil olan Kadett ve Astra 1993 ve 1994 yılında peş peşe ” Yılın Otomobili ” seçildiler.

Opel Astra Gsi

Astra, 1995’te Yeni Zelanda; 1996’da ise Avusturya’da Holden model ismi ile satışa çıkarıldı. İlk versiyon Büyük Britanya’dan getirildi. Holden Astra ilk defa 1990’ların ortalarında Nissan Pulsar olarak satıldı. 1995 yılında gerçekleşen yenileme çalışması ile Opel Astra ECOTEC motora sahip oldu. Ayrıca dış hatlarda da yenilikler yapıldı. Bu sayede daha modern bir görünüme kavuştu.

Güney Afrika pazarında bulunan 200tS modelinin dışındaki önemli versiyon; tek kapılı 2.0 litrelik 16 valf benzinli motora sahip GSi modelidir. Bu model sınırlı sayıda bulunuyordu ancak adı değiştirilerek Astra Sport oldu. Astra Sport, gerek dış görünümü gerekse de iç tasarım anlamında olduça spor bir araba olarak kullanısına sunulmuştur.

Opel Astra F Benzinli Motor Seçenekleri

Opel Astra GSi Tam Bir Hot Hatch

Opel Astra Gsi

1991-1994 yılları arasında üretilmiş Opel Astra Gsi, 2.0 litre C20XE motoruyla 150 hp güç üreterek Hot Hatch serimizde yer alıyor. 3 kapılı C sınıfı Hatchback model, yaklaşık 1100 kg ağırlığa sahiptir. Opel Astra Gsi  0’dan 100 km/h hıza sadece 8 saniyede ulaşabilmektedir. 90’lı yıllarda üretilen otomobillerde 10 saniyenin altındaki her araç hızlı sayılırken C sınıfı ve çok da hafif olmayan bir aracın değerinin 8 saniye olması oldukça etkileyici. Aracın ikinci el fiyatları 28 bin ₺ ile 50 bin ₺ arasında bulunmaktadır. Fiyatları oldukça uygun olan bu araçları satın alırken ince eleyip sık dokumak gerekir. Sıcak çalışan bu motorlar, motor içi tesisatını kavuruyor ve kırılan kablolar araçta sorun oluşmasına neden olabilir. Bu sebeple aracın randımanlı bir şekilde çalıştığından emin olmadan satın almak sizi araçtan soğutabilir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here