Mercedes-Benz SLR McLaren Tarihi

0
6454

Mercedes-Benz SLR McLaren (C199 / R199 / Z199), Alman otomotiv üreticisi Mercedes-Benz ve İngiliz otomobil üreticisi McLaren Automotive tarafından ortaklaşa geliştirilen ve 2003’ten 2010’a kadar satılan bir araçtır. Otomobilin geliştirildiği dönemlerde Mercedes-Benz, McLaren grubunun %40’ına sahipti. SLR ismi ise, 1950’li yıllarda üretilen 300 SLR’den gelmektedir.

SLR üretildiği yıllarda karbon seramik frenleri kullanan nadir otomobillerdendi. Ön diskler 370 mm çapındadır ve sekiz pistonlu kaliperler kullanılmıştır. Ayrıca ön diskler havalandırmaya sahiptir. Arkada ise dört pistonlu kaliperler kullanılan 360mm çapında diskler tercih edilmiştir.

SLR serisinde aerodinamik yapı üzerinde oldukça fazla durulmuştur. Aracın düz bir alt gövdesi ve daha iyi bir bastırma kuvveti için arka difüzörü vardır. Bu yapıyı bozmamak adına aracın egzozu yan tarafa konumlandırılmıştır. Bu da aracı benzersiz yapan bir detaydır.

Mercedes-Benz SLR McLaren interior

SLR McLaren, el yapımı olan 5,4 litrelik tamamen alüminyum süper şarjlı V8 üniteden gücünü alır. Aracın sadece motoru 232 kilogram ağırlığındadır ve 90° olarak yerleştirilmiştir. Lysholm tipi çift vidalı bir süper şarj cihazına sahiptir ve maksimum 23.000 rpm devir çevirebilir. Motor 6.500 RPM devirde maksimum 617 HP güç üretebilir. Bu güce 780 Nm tork destek olur.

SLR, AMG SPEEDSHIFT R isimli 5 ileri otomatik şanzımanı kullanır. Dayanıklılık için Mercedes, daha karmaşık olan ve daha fazla parça kullanan yedi vitesli şanzıman yerine beş vitesli bir şanzıman seçmiştir. Ayrıca otomobilde ağırlığı düşük tutmak için karbon fiber takviyeli plastik (CFRP) yapı kullanıyor. CFRP malzemelerine rağmen aracın ağırlığı 1750 kilogramdır.

Mercedes-Benz SLR McLaren 722 Sürümü

Mercedes-Benz SLR McLaren 722

2006 yılında tanıtılan SLR McLaren 722 versiyonu, karbon fiber kaplamalı iç mekanıyla öne çıkıyor. Motor standart model ile aynı olsa da 641 HP güç ve 820 Nm tork üretmektedir. Daha sert süspansiyonlar ve 10 mm daha düşük sürüş yüksekliği ile modelin yol tutuşu daha da ileriye taşınmıştır. Frenlerde de fazla gücü dengelemek için yükseltilmiştir.

Mercedes-Benz SLR McLaren Roadster

Mercedes-Benz SLR McLaren roadster

SLR’nin roadster versiyonu Eylül 2007’de satışa sunuldu. Coupé kardeşiyle aynı motoru kullanarak 617 hp güç çıkışı üreterek 334 km/s maksimum hıza ulaşabiliyordu. Aracın 0-100 km/s hızlanması ise önceki model ile aynıydı. Roadster’ın tavanı farklı bir malzemeden yapılmıştı ve o dönemdeki araçlardan çok daha farklıydı. Manuel olarak açılan bir kilidin ardından açılıp-kapanması yaklaşık 10 saniye sürüyordu.

Mercedes-Benz SLR Stirling Moss

İngiliz yarış pilotunun adını taşıyan SLR Stirling Moss, 2009 Kuzey Amerika Uluslararası Otomobil Fuarı’nda  tanıtılan ve tavan veya ön cam içermeyen sınırlı sayıda üretilmiş bir araçtır. SLR Stirling Moss, Koreli tasarımcı Yoon Il-hun tarafından tasarlandı ve 300 SLR yarış arabasından ilham aldı. SLR Stirling Moss, McLaren 2010’un sonlarında SLR’nin kendi son sürümünü duyurana kadar, Mercedes-Benz ve McLaren arasındaki ortaklıkla inşa edilen McLaren SLR’nin son serisi olacaktı. Süper şarjlı 5,4 litrelik SLR AMG V8 motor 651 HP güç çıkışı sağlayabiliyordu. Aracın son hızı 350 km/s iken 0-100 km/s hızlanması 3 saniyede tamamlanabiliyordu.

Araba, karbon fiber yapısı ve speedster stili nedeniyle normal modelden yaklaşık 200 kg daha hafiftir. Yalnızca 75 adet üretilen SLR Stirling Moss, yalnızca mevcut SLR sahiplerine sunuldu ve her araç 1 milyon ABD Doları’nın üzerinde bir fiyat etiketine sahipti.

İkinci El Mercedes İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here