Manuel Ehliyet Alan Kişi Otomatik Araba Kullanabilir Mi ?

0
12850
Manuel Ehliyet Alan Otomatik Kullanabilir Mi 2020

Artık otomatik arabaların popülerliğinin artması ile sürücü adayları ehliyet alırken otomatik vites mi yoksa manuel vites mi almalıyım diye düşünüyor. Bu soru son zamanlarda birçok kişinin kafasını meşgul eden bir konu. Konu üzerine araştırma yapan sürücü adayları bu noktada karar vermekte zaman zaman zorlanabiliyor. Manuel Ehliyet Alan Otomatik Kullanabilir Mi 2020 ? Otomatik manuel ehliyet farkı

Manuel Ehliyet Alan Otomatik Kullanabilir Mi 2020

Eskiden ehliyet almak için direksiyon sınavına giren adayların, direksiyon sınavı sırasında manuel vites araba kullanma zorunluluğu vardı. Sürücüler ehliyetlerini aldıktan sonra isterlerse otomatik vites araçta kullanabiliyordu. Yani eskiden sürücü adaylarına herhangi bir tercih hakkı sunulmuyordu. Ancak 01 Ocak 2016 tarihi itibari ile motosiklet ve otomobil ehliyetlerinde otomatik vites ehliyeti ve manuel vites ehliyeti olarak ayrım yapılarak düzenleme yapılmıştır.

Hangi Ehliyeti Almak Daha Mantıklı ? Manuel Mi Otomatik Mi ?

Manuel vites ehliyet mi yoksa otomatik vites ehliyet mi sorusunun sürücü adaylarının en merak ettiği sorulardan olduğunu belirtmiştik. Aslında bu tamamen  sizin tercihlerinize göre değişecek olan bir durum. Ancak burada belirtmemiz gereken bir durum var. Manuel ehliyet ile hem manuel vitesli araçları hem de otomatik vitesli araçları kullanabilirsiniz. Fakat otomatik vites ehliyeti için bu durum geçerli değil Yani eğer otomatik vites ehliyeti aldıysanız yalnızca otomatik vitesli arabaları kullanabilirsiniz. Manuel vitesli arabaları kullanmanız söz konusu değildir.

Otomatik manuel ehliyet farkı

Manuel Ehliyet Alan Otomatik Kullanabilir Mi 2020 ?

Eğer iki seçenek arasında kaldıysanız ve manuel vites araç kullanmakta zorlanıyorsanız, kendinize ömür boyu otomatik vites kullanıp kullanamayacağınızı sorun. Eğer bu soruya evet cevabı veriyorsanız, otomatik vites ehliyeti almanız mantıklı bir seçenek olacaktır. Fakat bu ehliyetle manuel vites araç kullanamayacağınızı aklınızdan çıkartmayın.

Otomatik Vites Ehliyetinde Ne Yazıyor ?

Otomatik vites ehliyetinde ehliyet sahibinin manuel araç kullanıp kullanamayacağına dair bir ibare olup olmadığı merak ediyorsanız, evet yazıyor. Yani yeni ehliyet sistemi ile birlikte otomatik vites ehliyet sahibi olan sürücülerin ehliyetinde ‘Sadece otomatik vites araç kullanabilir’ ibaresi yer alıyor. Bu sayede otomatik vites ehliyeti ile manuel vites araba kullanmanın önüne geçilmiştir.

otomatik vites

Otomatik Vites Ehliyeti Manuel Vitese Çevirmek Mümkün Mü ?

Otomatik vites ehliyet ile ilgili merak edilen sorulardan bir tanesi de otomatik vites ehliyeti manuel vites ehliyetine çevirme olarak karşımıza çıkıyor. Elbette ki otomatik vites ehliyet sahibi olan sürücüler, diledikleri zaman ehliyetlerini manuel vitese çevirebilirler. Ancak bunun için bir sınava girmeleri gerekiyor. Otomatik vites ehliyetini manuel vites ehliyete çevirmek isteyen sürücüler 14 ders saati olan direksiyon eğitiminin yarısını tamamlamalıdır. Ancak teorik bilgi içeren yazılı sınava tekrar girmelerine gerek yoktur. Yalnızca direksiyon sınavına girmeleri yeterli olacaktır. Ayrıca, belirttiğimiz gibi direksiyon eğitim derslerinin yarısına katılma zorunlulukları vardır. Bunlara ek olarak, otomatik vites ehliyetini manuel vitese çevirecek sürücülerin harç bedeli, kurs bedeli gibi ücretleri tekrar ödemesi gerekmektedir.

Otomatik Vites Ehliyet Yaş Sınırı

Otomatik vites ehliyeti ve manuel vites ehliyeti arasında herhangi bir yaş sınırı farkı yoktur. Her iki ehliyet türü de B sınıfı olarak kabul edildiği için otomatik vites ehliyeti almak isteyen sürücü adaylarının 18 yaşını tamamlamış olması yeterlidir.

otomatik vites

Otomatik Ehliyet mi Manuel Ehliyet Mi ?

Açıkçası otomatik vites ehliyet mi manuel vites ehliyet mi sorusunun cevabını en iyi kişinin kendisi verebilir. Artık günümüzde birçok insan manuel vites kullanmakta zorluk çekiyor. Bu yüzden de otomatik vites ehliyetine yöneliyorlar. Otomatik vites ehliyeti almanın, manuel vites ehliyet almaya göre daha kolay olacağını söyleyebiliriz. Fakat daha öncede belirtmiş olduğumuz gibi otomatik vites ehliyeti ile manuel vitesli araç kullanmak mümkün değil. Ve yine belirttiğimiz gibi manuel vites ehliyet sahibi olan kişi otomatik vites araba da kullanabilmektedir. Bu noktada değerlendirme tamamen size kalmış. Ancak bizim fikrimiz manuel vites ehliyeti almanın çok daha avantajlı olacağından yana.

Bizden size bir tavsiye. Eğer otomatik vites ehliyet mi yoksa manuel vites ehliyet mi diye düşünüyorsanız, hayatınızın ilerleyen dönemlerinde manuel araba kullanıp kullanmayacağınızı düşünün. Bu sadece istek değil zorunlu da olabilri. Yani olası bir acil durumda manuel araba kullanmak zorunda kalıp kalmayacağınızı düşünmelisiniz. Eğer manuel araba kullanmak gibi bir durumunuz olmayacağından eminseniz otomatik ehliyeti almanız daha kolay olacaktır.

Sıfır km araba fiyatları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here