Arabalar, sistemli parçalardan oluştuğu için oldukça karmaşık bir yapıya sahip. Bu önemli parçaları bir araya getiren kaporta da koruyucu özelliği ile öne çıkar. Taşıdığı önemli misyon sebebiyle önceleri kaportalar, daha çok çelik destekli saclardan üretilirdi. Bu da eski araçların daha ağır olmasının sebeplerinden biriydi. Fakat günümüz teknolojisi sayesinde kaporta başta olmak üzere pek çok parça daha hafif ve işlevsel hale getirildi. Peki, kaporta tam olarak hangi işlevleri yerine getiriyor? Siz de pek çok kişi gibi kaput ve kaportanın aynı parça olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bugünkü içeriğimizde bu konuya da değinip kaporta hakkındaki merak edilenleri yanıtlayacağız.

Kaporta Ne İşe Yarar?

kaporta nedir

Aracın dış alanını kaplayan sac bölümüne yani sac parçalarına kaporta denir. Bu oldukça geniş bir alandır ve pek çok parçayı içerisinde barındırır. Araba kaporta parçaları; ön ve arka kaput, tavan, kapılar ve çamurluklardır. Aynı zamanda kaporta, genellikle karbon fiber ve alüminyum maddeden üretilir. Tabi, sağlamlığın arttırılması adına farklı tür materyaller de kullanılabilir. Araç kabininin dış kısmı yani kaporta, yolcu ve sürücüyü dış alandan ayırıp tehlikelerden korur. Bu nedenle araba, herhangi bir kazaya karışırsa direkt olarak kaportası hasar alır ve kaporta tamiri gerekir. Ayrıca oto kaportasının bir başka işlevi, diğer parçalardan gelen sesleri azaltmaktır.

Hafif ama sağlam materyalden üretimi gerçekleştirilen kaporta, bazı markalar tarafından ikonik hale getirilir. Bu sayede alıcılar, aracın kaportasından markayı daha rahat tanıma imkanı bulur. Volkswagen markasının Beetle modelini bu konuya rahatlıkla örnek verebiliriz.

Kaporta Hasarı Nasıl Onarılır?

Kaporta aracın dış bölümü olduğu için alınan darbelerden direkt olarak etkilenip hasar alır. Bu hasarlar, bazen ufak bir çizik olurken bazen de ezik gibi büyük çaplı sorunlar olabilir. Kaporta hasarını düzeltmek için profesyonel yardım almak gerekir. Hasarın türüne göre yapılacak işlemler de değişir. Öncelikle hasar alan parçayı söküp yenisini monte etmek çözüm yollarından biridir. Tabi, bazen değişim yerine parça tamiri ve onarımı da yapılır. Görüntü kusuru oluşturan alanlar, işlem sonrasında boyanır. Böylelikle aracın eski görünümü tekrardan elde edilir.

Kaporta Hasarlı Araç Satın Almak

Otomobil fiyatlarının yüksek olması sebebiyle bazı alıcılar, kaporta hasarlı araç satın alarak tamir yoluna gider. Tabi, bu durumun daha karlı olup olmadığı mevcut şartlara göre değişir. Öncelikle tamir işlemini yapacak görevliye alınacak araç gösterilip ortalama bir fiyat alınmalıdır. Bu sayede süreç daha yararlı olacaktır.

Aynı zamanda ikinci el bir araç alacaksanız ve kaporta hasarı olsun istemiyorsanız oto ekspertiz esnasında raporu dikkatlice incelemeniz gerekir. Genellikle şasi, arka bagaj, kapılar ve çamurluk gibi alanların tamamı detaylı olarak incelenir.

kaporta nedir

Satarken Ne Gibi Sorunlarla Karşılaşabilirim?

İkinci el araç alış ve satışlarında fiyat faktörünü önemli ölçüde etkilen unsurlardan biri kaportanın mevcuttaki durumudur. Eğer kaporta hasarsız, dayanıklı ve estetik açıdan sorun yaratmıyorsa daha iyi fiyatlara satışı mümkün olur. Hasar alan kaportalar için boyama ya da değişme işlemi gerçekleştirildiğinden dolayı orijinal parçalar değişir. Bu tarz durumlar da alış ve satış işleminin akışını değiştirir. Çünkü bazı alıcılar, ağır hasar alıp onarılmış araç kaportalarını almayı sakıncalı görür. Bu durumun sonucu olarak aracınızı satarken birtakım sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Kaporta ve Kaputun Farkı

Halk arasında kaporta ve kaput genelde aynı anlamda kullanılır. Ancak kaput, motor gibi pek çok önemli parçayı içerisinde barındıran kapaklı açılır ve kapanır bölümdür. Kaportanın ise aracın bütün dış kasası olduğundan bahsetmiştik. Yani oto kaporta, kaputu da içine alan daha büyük bir parçadır. Günlük yaşamda hem kelime benzerliğinden hem de parçaları kapsayıcı özellik taşımalarından dolayı karıştırılır. Aslında bu iki kavramın ayrımı bu kadar basittir.

Bu içeriğimizi sevdiyseniz buraya tıklayarak arabalar hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here