İlk Kez Araç Alacaklar İçin Tavsiyeler

İlk arabasını alacaklar için unutulmaması gereken tavsiyeleri sizler için derledik.

0
2190
İlk Kez Araba Alacaklara Tavsiyeler

2022 yılına geldiğimizde arabalar hepimizin ayrılmaz birer parçası durumuna geldi. Birçok ihtiyacımız karşılığında arabalar bizler için bir nevi mecburiyet olmuş durumda. Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için araba kullanımı yadsınamayacak bir mecburiyet. Kaldı ki bu durumu Türkiye’de nüfusun %25’i kadar araba sayısı olmasından da anlayabiliriz. İlk araba alımı da bizler için çok önemli. Bu konuda ilk kez araç alacaklar için tavsiyeleri yazımızda derledik.

1- Aracın Kasa Tipine Doğru Karar Verin

İlk kez araç satın alacakların en başta hangi kasa tipinde araç alacaklarına karar vermeleri gerekmektedir. Çünkü bu durum aracın kullanışlılığını ve kullanıcının sürüş deneyimini etkileyen önemli bir faktördür. Günümüzde Sedan, Hatchback, SUV ve Station wagon kasa tipleri tercih edilmektedir.

İlk defa araba alacaklara hayat kurtaran tavsiyeler

Peki hangi kasa tipini seçeceğinize nasıl karar verebilirsiniz. Öncelikle trafikte kullanımı rahat ve araç boyutu küçük olsun istiyorsanız size önereceğimiz kasa tipi Hatchback. Aynı zamanda küçük aileler içinde ideal donanıma sahip. Aracınızın daha klasik bir duruşa sahip olmasını istiyor ve geniş bir aileye sahip olduğunuzu düşünüyorsanız Sedan tipli araçları tercih edebilirsiniz. Diğer yandan aracınızda yükleme hacminin geniş olmasını istiyorsanız ise SUV veya Station kasa tiplerine sahip araçları tercih etmelisiniz. Bu iki tip arasında ise şu şekilde bir ayrım yapılabilir. SUV araçlar, aile otomobillerinin konforu ile arazi araçlarının gücünü birleştiren; hem rahatlık hem de performans açısından verimli araçlar olarak tanımlanırlar. Station wagon araçlar geniş iç hacimleri ile ünlüdürler. Hem oturma hem de bagaj alanları oldukça geniştir. Sedan ve hatchback arabaların tasarım detaylarını buluşturan çizgilere sahiptirler.

2- Vites Türünü Doğru Seçmelisiniz

Aracın alımında vites seçenekleri de önem taşımaktadır. Sürücünün tecrübesine veya alışkanlıklarına bağlı olarak vites tipi seçimi yapılmaktadır. Öncelikle manuel vites tipine sahip araçlar çok fazla tecrübesi olmayan kullanıcılar için zorlayıcı olabilirler. Bu sebepten tecrübesiz kullanıcılar için genellikle otomatik vites tipine sahip araçlar tercih edilmektedir. Diğer yandan otomatik vites araçlar trafikte de sürücülere oldukça kolaylık sağlar. Bu bakımdan sürekli trafikte kalan kullanıcılarında otomatik vitesi seçmesi önerilir.

İlk defa araba alacaklara hayat kurtaran tavsiyeler

3- Aracın Yakıt Türü

Bu konuda öncelikle aracın kullanım durumu önem taşımaktadır. Eğer ki araçla sürekli olarak seyahat halinde olacaksanız veya trafiğin yoğun olduğu bir şehirde yaşıyorsanız benzinli araçlar tercih edilmemelidir. Çünkü bu ekonomik anlamda zorlayıcı olabilir. Benzinli araçlara alternatif olarak ise Dizel veya LPG yakıt türüne sahip araçlar bulunmaktadır. Bunlar içerisinden de öncelikli olarak Dizel Kullanımı önerilmekte olup, çok soğuk olmayan iklimlerde LPG kullanılması da avantajlı sayılabilmektedir. Son zamanlarda ise ortaya çıkan yeni tercih türü elektrikli veya Hybrid araçlardır. Fakat bu tür araçların değerlendirmesini yapabilmek adına biraz daha beklemeliyiz.

benzin pompa

4- Satın Alma Aşamasına Geçmeden Önce Gerekli Kontroller Yapılmalıdır

Satın alma aşamasına geçmeden önce mutlaka gerekli kontroller yapılmalıdır. Aynı zamanda bu kontrolün güvenilir bir ekspertiz tarafından yapılması da önem arz etmektedir.  İkinci el araç piyasasında sıklıkla görülen sahtekarlığa maruz kalmamak için pazarlıktan önce ekspertiz isteyerek aracın son durumunu öğrenmelisiniz. Ekspertiz sonucunda aracın parçalarının durumu, aracın kaza geçmişi veya kilometresi gibi bilgilere güvenilir olarak ulaşabilirsiniz.

İlk defa araba alacaklara hayat kurtaran tavsiyeler

5- Test Sürüşünü Asla Atlamayın

Bir aracı ne kadar beğenirseniz beğenin  test sürüşü yapmadan asla satın alma aşamasına geçmeyin. Test sürüşü ile aracın hem sizin için kullanıma uygun olup olmadığını hem de araçta bir sorun olup olmadığını anlayabilmeniz mümkündür. Bunun için aracın yol tutuşu, motor sesi, fren ve direksiyon durumuna dikkat ederek sürüşü gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

İkinci El Otomobil İlanları İçin Tıklayınız ⇒

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here