Hidrolik El Freni Nedir? Nasıl Çalışır?

0
3658
hidrolik el freni

Günümüzde tüm araçlar el frenine sahiptir. El freni aracın park halindeyken hareket etmesini engeller. Standart el frenleri halat içerisinde bulunan tel vasıtasıyla arka tekerlerin kilitlenmesini sağlar. Tamamen mekanik olan bu sistem westinghouse gibi yardımcı elemanlardan yararlanmaz, kurudur. Ancak bu yazımızda genelde drift ve ralli yarış araçlarında görmüş olduğumuz hidrolik el freni hakkında bilgileri derledik.

hidrolik el freni

Hidrolik El Freni 

Genel olarak yarış araçlarında bulunan hidrolik el fren sistemi, mekanik fren gibi çok sık kullanıldığında ısınma gevşeme yapmaz. Hidrolik olan sistem araç hareket halindeyken kullanılabiliyorken, mekanik el freni sadece aracı sabit tutarken kullanılmalıdır. Hidrolik el fren sistemi otomobilin normal frenleri gibi fren merkezine sahiptir. Otomobil frenlerinde sürücü fren pedalına bastığında frenleme kuvveti 4 tekere iletiliyorken, hidrolik el freninde yalnızca arka 2 tekere iletilir. Bu sayede aracın yarış esnasında drift yapması, keskin virajları dönmesi sağlanır.

hidrolik el freni

Hidrolik El freni Uygulaması

hidrolik el freni

Son zamanlarda ülkemizde de oldukça popüler olan birçok kişi tarafından yapılan drift sporu için vazgeçilmez bir donanım olan hidrolik el fren sistemi, otomobillere sonradan uygulanan eklentilerden biridir. Bu sistem yalnızca disk frenlere uygulanabilmektedir. Aracınız kampanalı sisteme sahipse bu uygulamayı yapmadan önce disk frene çevirmeniz gerekecektir. Hidrolik el frenlerinin kendine ait merkezleri bulunuyor .Arka fren hortumlarına giden yol üstüne bu merkezden çıkan hortum monte edilir. Hidrolik el freninin montajında dikkat edilmesi gereken, El freni kolunun ince olmayan bir profille sabitlenmesidir. Genelde kit olarak alınan hidrolik fren setinin içerisinden çıkan profiller incedir. Yarış anında sert bir çekmeyle kopabilir.

 

Yarışlarda Çok Önemli

Ralli yarışlarında çok büyük öneme sahip olan bu fren sistemi, yarış parkurunda bulunan keskin virajların geçilmesini büyük oranda kolaylaştırıyor. Mekanik el fren ile de yapılabilir diye düşünenler illaki olacaktır. Ancak mekanik el freni, hidroliğin aksine arka tekerleri tam anlamıyla kilitleyemez. Bu durum yarış esnasında sürücü için dezavantajdır. Hidrolik el fren montajı yapılan araçlarda, mekanik el fren sistemi sökülmez. Mekanik el freni otomobillerde bulunması şart olan bir donanımdır. Araçtan söküldüğü takdirde, aracınız muayeneden geçemeyecektir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here