Güncel Motosiklet Trafik Sigortası Fiyatları Ne Kadar?

0
296

 

Türkiyede’ki bütün motorlu kara taşıtları zorunlu trafik sigortası yaptırmakla yükümlüdür. Özellikle motosiklet sahipleri için zorunlu motosiklet trafik sigortası büyük önem taşımaktadır çünkü hasarlı trafik kazalarında motosikletler üst sıralarda yer almaktadır.

Motosiklet trafik sigortası yaptırarak herhangi bir olumsuzluk durumunda kişilerin kendini ve diğer kişileri koruma altına almaları mümkündür. Motosiklet sigorta fiyatları ise sigorta şirketine ve motosikletle ilgili bazı değişkenlere göre değişiklik göstermektedir.

Motosiklet Sigortası Kaç Yılda Bir Yapılır?

 

Motosiklet sigortası bir yıllık dönemler içinde yaptırılmaktadır. Bu sebepler sigorta şirketleri poliçenin yenilenmesi konusunda müşterilerine bilgilendirme yaparlar. Bu süreç içerisinde sigorta sahibinin risk profili yeniden değerlendirilir ve primler buna ayarlanır. Sigorta sahibi poliçeyi yenilemek istemezse poliçe bitim tarihinden önce sigorta şirketine bildirimde bulunması gereklidir.

Bu süre boyunca kişinin risk profili değişirse sigorta şirketi yeni bir prim teklifi sunabilmektedir. Sonuç olarak zorunlu motosiklet sigortasını yaptırdıktan sonra 1 yıllık poliçe dönemi bitince poliçenin yenilenmesi gerekmektedir.

Motosiklet Sigortası Yaptırmak Neden Zorunlu?

 

Motosiklet sigortası zorunlu tutulmaktadır. Çünkü sıkça olan trafik kazaları sonucunda oluşan maddi hasar ve sürücü yaralanması gibi durumlar böylece koruma altına alınabilir. Kişiler daha az hasarla bu süreci atlatırlar. Aynı zamanda kişi motosiklet trafik sigortası ile hem kendini hem de diğer kişileri koruma altına alabilir.

Sigorta yaptırmak için belirli bir fiyat ödenmesi gereklidir. Motosiklet trafik sigortası 2023 fiyatları değişkenlik göstermektedir.

Motosiklet Sigortası Neleri Karşılar?

 

Kişilerin motosiklet sigortası yaptırması zorunlu tutulmuştur. Motosiklet sigortası yaptırmadıkları durumlarda çeşitli olumsuzlar yaşarlar. Peki sigorta yaptırılmadığı durumda araç sahiplerini neler bekler? Öncelikle sigorta kişiye güvence sağlar. Herhangi bir kaza durumunda sigorta sahipleri ve karşı tarafların hasarları sigorta şirketinin belirlediği teminat sınırına kadar karşılanmaktadır.

Sigorta hem karşı tarafın maddi zararlarını karşılamakla birlikte hem de kişilerin ölüm ve yaralanma gibi durumlarda ortaya çıkan maddi manevi hasarları da büyük oranda karşılamaktadır. Motosiklet sigortası ayrıca kasko sigortası gibi ek teminatlarla birleştirilir. Kasko sigortası ise motosikletin devrilme, hırsızlık ve çarpma gibi durumlarda sigortalıya koruma sağlar.

Motosiklet sigortası hatta sürücülerin yaralanma ya da ölüm durumunda tedavi masraflarını ve cenaze masraflarını karşılar.

Motosiklet Sigortası Yaptırılmadığı Durumda Ne Olur?

 

Türkiye’deki trafik kanunlarına göre kara taşıtları sahipleri trafik sigortası yaptırmakla yükümlüdür. Sigorta yaptırmadan trafiğe çıkmak yasaktır. Trafik sigortası yaptırılmadığı durumda cezai yaptırımı vardır. Trafik sigortası yaptırmayan kişiler için 2023 yılı cezası 436 Türk lirası olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda araç trafikten men edilmektedir.

Olası riskleri güvence adına almak için trafik sigortası yaptırılması şarttır. Trafik sigortasız trafiğe çıkmak gibi aracı park etmek ve muayene yaptırmamak da cezaya tabiidir. Yasal cezanın yanı sıra kaza durumunda oluşan maddi hasarlar ya da yaralanmaların tazminatlarını sürücülerin ödemek zorunda kalmasıdır.

Yasal bir yükümlülük olsa da olmasa da kişilerin kendilerini güvenceye almaları için motosiklet trafik sigortalarını kesinlikle yaptırmaları gerekmektedir.

 

Motosiklet Trafik Sigortası Fiyatları Nedir?

 

Motosiklet sigortası fiyatları, aracın kayıtlı olduğu ilden hasar basamağına kadar birçok değişkenden etkilenmektedir.  Aynı zamanda sigorta şirketinin fiyatlandırma politikası da fiyatları etkilemektedir. Sigorta şirketlerinden teklif araştırma yapmak gerekmektedir.

Fiyat Aralığı Genel Olarak Nedir?

 

Motorsiklet sigorta fiyatları araçla ilgili değişkenlere, sigorta şirketlerine ve illere göre değişmektedir. Allianz sigortada İstanbul’daki motosiklet için güncel fiyat 2588 TL iken diğer iller için 2120 TL’dir. HDI sigortada İstanbul’daki motosiklet için güncel fiyat 3190 TL iken diğer illerdeki araçlar için bu fiyat 2853 TL’dir.

Hasar Geçmişi

 

Aracın hasar geçmişi, trafik sigortası poliçe fiyatlarını etkilemektedir. Aracın hasar geçmişi arttıkça prim fiyatı da artış göstermektedir. Aracınız az hasarlıysa daha az prim ödenecektir.

Araç Özellikleri

 

Araç ne kadar yüksek güvenlik donanımına sahipse indirimler daha fazla olur, ödeyeceği fiyat azalır. Yüksek güvenliğe sahip araçlar olası kazada daha güvenilir olurlar. Bu sebeple tavan fiyatları da bu durumdan etkilenmektedir.

Aracın Yaşı

 

Sigorta şirketleri aracın yaşını da dikkate almaktadır. Aracın yaşı arttıkça motosiklet sigortası fiyatları da artmaktadır. Çünkü yaşı fazla olan bir aracın tamire daha çok ihtiyacı vardır. Bu sebeple araç sahipleri daha fazla prim öderler.

Plaka Numarası

 

Aracın plaka numarası kaza risk değerlendirmesinde önemlidir. Değerlendirme yaparken 8 bölge göz önünde bulundurulur. Aracın bulunduğu ile yüzde 6 oranında tavan fiyatını etkilemektedir. Bu 8 bölge içerisinde yer alan araçlar daha fazla prim öderler. İstanbul ise kaza oranının en yüksek olduğu ildir.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here