Fren Balatası Neden Öter ? Çözümü Nedir ?

0
15616

Fren balatası otomobilin diski ile temas eden parçasıdır. Yapıları gereği zamanla aşınırlar ve maruz kaldıkları sürtünme kuvvetinden dolayı ses çıkarmaya sebep olabilirler. Aşındıklarında, disk ile arada toz ve benzeri yapılar olduğu zaman, fren diskinde çizik olduğu zaman ıslık benzeri ses çıkarırlar. Bazı Japon otomobillerinde fren balatasının içinde değişim vaktinin geldiğini belli etmek için ufak yapıda bir iğne bulunur ve diske sürtündükçe ses çıkarır. Bu sayede araç sahibi fren balatalarının durumu ile ilgili bilgi sahibi olmuş olur.

Fren Balatası Görsel 1
Fren balatasının diske temas eden yüzeyini görmekteyiz. Ortadaki kanal balata tozunun ortamdan uzaklaştırılması amacı ile açılmış

Fren Balatası Nedir ?

Öncelikle fren sistemindeki hasarı tespit etmeden önce fren balatasının ne olduğunu bilmemiz gerekiyor. Fren balatası fren sistemi ile fren diski arasındaki teması sağlayan parçadır. Kompozit bir malzemedir ve sürtünmeden ötürü yüksek sıcaklıklara maruz kalır. Yüksek sıcaklıklara maruz kalmasının yanında bu sıcaklıklara çok hızlı bir şekilde çıkar ve mekanik strese maruz kalır. Balatalar aşınmanın istenildiği yerlerde konumlandırılır. Böylece ileride olası bakım maliyeti kolay işçilik sayesinde düşmüş olur.

Bosch Balata
Bosch firmasına ait bir fren balatası.

Fren Balatası Hangi Malzemeden Üretilir ?

Fren balataları kompozit yapıya sahiptir ve içinde farklı malzemeler bulunur. Bu malzemeler ile sürtünme direncinin artırılıp fren performansının yükseltilmesi ve verimli hale getirilmesi hedeflenir. Markadan markaya balata malzemesi değişse bile genel olarak  yapısında alüminyum oksit, reçine, bakır, grafit ve baryum sülfat barındırır. Eski tip balatalar asbest adı verilen, magnezyum içeren kanserojen bir yapıya sahip oldukları için günümüzde üretilen fren balataları kadar ötme yapmamaktadır.

Balata ve Disk
Fren balatası değişimi gerçekleştiriliyor.

Neden Islık Sesi Çıkarır ?

Fren balataları mekanik deformasyona uğradığı zaman ıslık sesi çıkarmaya başlar. Bununla beraber bakımları ihmal edilmiş fren sistemi fren diskine zarar vermiş olabilir. Zarar görmüş ve çizilmiş fren diski fren balatası değişimi gerçekleştirilse dahi ıslık sesi çıkarmaya devam edebilir. Bununla beraber fren diski ve fren balatası arasına kaçan ufak taş ve toz benzeri yapılar ötme yapabilir. Genel olarak baktığımızda fren balatalarından çıkan ıslık sesi şikayetlerinin arttığını görmekteyiz. Aslında bunun arkasında yatan temel sebep eskiden balata içinde kullanılan asbest isimli malzemenin fren balatasının yapısından çıkarılmış olmasıdır.

Kırık fren balatası
Çatlamış fren balatası ötmeye sebep verebilir.

Ömrü Nasıl Uzatılır ?

Otomatik araçlarda fren balatalarının ve sisteminin erken yıprandığı bir gerçek. Ancak şehir içinde kontrollü olarak yaptığınız her motor freni, aracınızın fren balatalarının daha uzun süre dayanmasını sağlayacaktır. Şehir içinde olabildiğince freni az kullanacak yasal hız limitleri çerçevesinde hareket etmeye çalışın.

Motor Freni Görseli
Motor freni yaparak fren sisteminize binen yükü azaltabilirsiniz.

Islık Sesi Nasıl Kesilir ?

Eğer fren balatalarınızın ve disklerinizin sağlamlığından eminseniz, benzinliklerden temin edebileceğiniz balata spreyi ile araya sıkışma ihtimali olan parçacıkları temizleyebilirsiniz. Ancak ses kesilmediyse, aracınızın fren diskleri hasar görmeden ustanıza görünmenize fayda var.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here