BMW’nin yeni nesil batarya paketi firmanın araçları için menzilini azaltırken, şarj süresini de %30 oranında arttırıyor.

BMW’nin Yeni Nesil Batarya Paketi Ne Vaat Ediyor?

Firmanın yeni gelecek Neue Klasse elektrikli araçlarında yeni nesil batarya paketi yer alacak. Bu batarya paketi menzil anlamında %30 oranında bir artış sağlayacak. Bunun yanı sıra ayrıca şarj süresinde de %30 oranında bir düşüş sağlayacak.

Tüm bu faydaların yanı sıra pek çok yeni teknoloji bu batarya paketinde yer alacak. BMW Group Almanya Münih de Batarya Hücresi Mükemmeliyet Merkezinde bu yeni nesil bataryayı geliştiriyor.

BMW'nin Yeni Nesil Batarya

Bu batarya paketi şu anki mevcut BMW i7 serisinde yer alan bataryadan %30 oranında daha fazla menzil vaat ediyor. Bunun yanı sıra BMW ilerleyen süreçlerde menzili gelecek modeller için 965 km ile sınırlayacağını söyledi.

Yeni Batarya Paketi Hakkında Bilgiler

BMW’nin yeni bataryası mevcut bataryalardan oldukça farklı. Mevcut batarya da yer alan modülleri  ortadan kaldıran bu batarya paketi silindirik bir şekle sahip olacak. Bu modüllerin yerine depolamak için ek güç paketleme hücrelerine yer verdi.

Yeni nesil bataryanın çapı tıpkı Tesla’nın 4680 bataryasına benzer şekilde 46 mm. Batarya geliştirme ekibinde yer alan Simon Erhard batarya paketi ile ilgili şunları söyledi:

“Enerji yoğunluğu eskisinden çok daha yüksek. Batarya paketine daha fazla hücre koyabilirsiniz.”

BMW’nin enerji yoğunluğunu üst düzeye çıkarmasının en büyük yararı batarya maliyetinde ve ağırlıkta azalmaya imkan vermesi. BMW ayrıca üretimin diğer bataryalara oranla %50 daha ucuz olduğunu söylüyor.

Eğer BMW’nin iddia ettiği gibi bu ucuzlukta olursa ilerde elektrikli araçları geleneksel motorlu fiyatlara piyasada görebiliriz.

Batarya paketinin şasiye tasarım aşaması belki de en önemli aşama. Şu an için batarya geliştirmeye devam ettiği için kesin bilgiye sahip değiliz. Ancak sektör kaynakları bataryanın aracın çerçevesini monte edilebileceğini ifade ediyor. Bu da şasinin daha sağlam ve sürüş kalitesinin artacağı anlamına geliyor.

Şu an BMW yeni nesil batarya paketi üzerinde çalışmasını sürdürüyor. Simon Erhard batarya paketi hakkında ayrıca şunları söylüyor:

“Asıl zorluk, sertlik ve esneklik arasında doğru dengeyi tutturmak. Entegre tasarım araç zemininin batarya paketinin üst kısmı olacağıdır.”

Yeni Nesil Bataryanın Kullandığı Malzeme

Yeni nesil bataryanın belki de en önemli özelliği dolu bir şarjla daha fazla menzil ve hızlı şarj süresi vaat etmesi. BMW %10’dan %80 şarj etmenin şu anki bataryalara göre %30 daha hızlı olacağını vaat ediyor. Bu da demek oluyor ki i7 örneği üzerinden hızlı şarj ile bu araç 34 dakika da şarj oluyor.

Ancak yeni nesil batarya paketi ile bu süre 25 dakikanın altına kadar düşecek. BMW için en önemli gelecek hedefi sürdürülebilirlik. Yeni nesil batarya paketi normal bataryadan %50 oranında daha az kobalt kullanmakta. Bunun yanı sıra kobalt yerine daha fazla nikel ve silikon kullanıyor.

Yeni nesil bataryanın anotlarında ise %20 daha az grafit kullanılmakta. Yeni nesil bataryanın hücreleri ayrıca yenilenebilir enerji ve geri dönüştürülmüş kobalt, nikel ve lityum ile üretilebilir.

BMW bu sayede karbon emisyonlarını %60 oranında azaltacak. Simon Erhard sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Batarya teknolojisindeki yenilikler zirve yapıyor. Neue Klasse araçları bu teknolojiden büyük oranda faydalanacak.”

Sıfır KM BMW Modellerine Göz Atın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here