BMW M1 Tarihi

0
4305

E26 model kodlu BMW M1, BMW tarafından 1978 yılından 1981 yılına kadar üretilen ortadan motorlu bir spor otomobildir. Seri üretilen ilk orta motorlu BMW otomobildir, ikincisi ise BMW i8 plug-in hibrit modelidir.

Bu araç genellikle 1 serisinin coupe formu olarak üretilen ve performans serisi olan 1M ile karıştılır. Ancak temelde hiç bir benzerlikleri bulunmaz.

Araç neden üretildi?

BMW’nin Jochen Neerpasch başkanlığındaki motor sporları bölümü, Grup-5 yarışlarında ezeli rakibi Porsche ile rekabet edebilmek için bir araç yapmak istiyordu. Böylece M1’in geliştirilmesine başlandı.

Neerpasch, rakiplerini geride bırakmak için arabanın kesinlikle orta motorlu olması gerektiğini vurguladı. BMW, homologasyonu almak için aracın 400 adet yol versiyonunu üretmek zorundaydı. Bu sebeple şirket, otomobilin şasisinin ayrıntılarını çözmek, prototipleri birleştirmek ve araçları üretmek için Lamborghini ile ortaklık kurdu. Ancak kısa süre sonra Lamborghini’nin mali durumu sebebiyle üretilme olasılığı kalmadı. BMW, yedi adet prototip üretildikten sonra Nisan 1978’de projenin kontrolünü tekrardan ele aldı.  Üretimdeki gecikme ve Grup 5 kurallarındaki değişiklikler, şirketi 4. Grupta otomobille yarışmaya zorladı.

M1 coupé, spor otomobil yarışlarına özel bir homologasyon olarak 1978 ve 1981 yılları arasında BMW’nin motor sporları bölümü altında elle üretildi. Fiber cam gövde, Giorgetto Giugiaro tarafından 1972 BMW Turbo konsept otomobilinden ilham alınarak tasarlandı. Otomobilin mühendisliği henüz tamamlanmadığı için, bir grup eski Lamborghini mühendisi, otomobilin tasarımını tamamlamayı teklif eden Italengineering adlı bir şirketi kurmuştu. Neredeyse Lamborghini fabrikasının yanında M1’in mühendisliği tamamlandı.

BMW M1 Teknik Özellikleri

BMW M1, yalnızca BMW M tarafından geliştirilen ilk otomobildir ve Kugelfischer-Bosch mekanik yakıt enjeksiyonu ve Magneti-Marelli ateşleme sistemine sahip 3,453 cc (3,5 L) M88 /1 kodlu benzinli altı silindirli motor kullanır. Bu motorun bir versiyonu daha sonra 745i’nin Güney Afrika versiyonunda kullanıldı.

BMW M1 Motoru

Motorda altı ayrı gaz kelebeği gövdesi, çift kam, silindir başına 4 valf vardır ve 6.500 rpm’de 277 PS (204 kW; 273 hp) güç üretir ve 5.000 RPM’de 330 N⋅m tork üretir. Aracın yol versiyonunun  260 km/h maksimum sürate sahiptir. Motor, ZF şirketi tarafından yapılmış 5 ileri manuel şanzımanla birlikte çalışır. Aynı zamanda %40 oranında kilitli sınırlı kaymalı diferansiyele sahiptir.

Aracın önünde 300 mm (11,8 inç) ve arkada 297 mm (11,7 inç) ölçülerinde olmak üzere havalandırmalı çelikten yapılmış frenleri bulunur.

M1, yarı deri ve yarı kumaş iç dizayna sahiptir. BMW motor sporları departmanı tarafından geliştirilse de standart bir iç tasarımı vardı. İç mekanda klima, elektrikli camlar ve stereo ses sistemi gibi opsiyonlar tercih edilebiliyordu. Aracın koltukları ayarlanabilir değildi ve yalnızca soldan direksiyonlu olarak üretildi.

M1’in cam elyaf gövdesi İtalya’nın Modena şehrinde bulunan Italina Resina firması tarafından üretildi. Şasi, başka bir Modena firması olan Marchesi tarafından üretildi. Otomobilin gövdesi, iç tasarımla birlikte Torino’da bulunan üretim tesisinde Italdesign tarafından tamamlandı.

Kısmen bitmiş arabalar daha sonra son montajın elle yapıldığı Alman uzman üretici Baur firmasına teslim edildi.  El yapımı M88 / 1 motorlar, otomobillere takılmak üzere BMW tarafından Münih’ten getirildi. Tamamlanan otomobiller, son inceleme ve teslimat için Münih’teki BMW Motorsport’a gönderildi. Sadece 453 adet otomobili üretildi ve bu onu BMW’nin en nadir modellerinden biri haline getirdi. Bu araçların 399 adedi yol kullanımına uygundu. Geri kalan 53 tanesi ise motor sporları için ayrıldı.

İkinci El BMW İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here