Araç Segmentleri Nedir? Neye Göre Yapılır?

2
28517

Araç alırken yaptığımız araştırmalarda öncelikle neye ihtiyacımız olduğuna karar vermeliyiz. Farklı kullanım amaçları ve farklı istekler için firmalar araç segmentleri oluşturur. Bu yazımızda araç segmentleri hakkındaki detayları bulabilirsiniz.

A Segmenti Araçlar

Boyları 3.7 metreden küçük olan ve şehir otomobili diyebileceğimiz araç sınıfıdır. Boyut olarak küçük olmanın yanı sıra oldukça hafif araçlardır. Baş ve diz mesafeleri yeteri kadar iyi değildir ve uzun yolculuklarda pek tercih edilmezler. En popüler A segmenti araçlara Fiat 500, Smart Fortwo, Citroen C1, Hyundai i10 örnek gösterilebilir.

B Segmenti Araçlar

A segmenti araçlardan boyut olarak daha geniş araçlardır. Boyutları 3.7 m ile 4.0 m arasındadır. A segmentinden hem daha ağırdırlar hem de daha performanslı motorlar ile satışa sunulurlar. Ülkemizde de oldukça tercih edilen bu segmentin temsilcileri ise Renault Clio, Citroen C3, VW Polo ve Seat Ibiza’dır diyebiliriz.

C Segmenti Araçlar

Bir diğer popüler segment ise C segmentdir. Bu araçlar 4.1 m ile 4.5 m uzunluğu arasındadır. Hem aileler hem de bireysel kullanıcılar tarafından tercih edilen bu segment uzun yola daha yatkındır. Hatchback, sedan, coupe, cabriolet, roadster, CC, SUV, CUV ve MVP olmak üzere farklı birçok karoser yapısında C segmenti model bulmak mümkündür. En popüler C segmenti araç modelleri Volkswagen Golf, Skoda Octavia, Opel Astra, Ford Focus ve yerli üretimi de olan Renault Megane diyebiliriz.

D Segmenti Araçlar

C segmentinden farklı olarak boyutları daha geniş olan ve daha üst performans sunan bu otomobiller ‘geniş aile otomobili’ olarak bilinir. Öne çıkan özelliği ise ulaşılabilir fiyatlarla üst düzey konfor sunmalarıdır. D segmenti araçlar çoğunlukla 4.60 ile 4.90 arası uzunluğa sahiptir. Volkswagen Passat, Skoda Superb, Mercedes Benz C Serisi, Audi A4 ve BMW 3 Serisi bu segmentin öncüleridir.

E Segmenti Araçlar

Üst sınıf otomobillerin yer aldığı segmenttir. Son yıllarda coupe, cabrio ve station wagon karoserlere sahip olan otomobiller de dikkat çekmektedir. Bu segmentte Alman otomobil üreticileri oldukça öndedir. Segmentin en popüler araçları Mercedes E Serisi, Audi A6, BMW 5 Serisi ve Chrysler 300’dür.

F Segmenti Araçlar

Lüks segment araçlar olarak bilinirler. Makam aracı olarak kullanılmaları sebebiyle bu sınıf üyelerinin genelde 5 metrelik asgari uzunlukları olduğunu da belirtelim. Lüks ve performansın yanı sıra markaların yeni teknolojileri ilk olarak bu araçlarda kullanılır. En popüler F segmenti araç modelleri BMW 7 serisi, Mercedes S sınıfı ve Audi A8’dir. Aynı zamanda Jaguar XJ gibi İngiliz seçenekler de dikkat çeker.

M Segmenti Araçlar

Multi Functional Vehicles (Çok Amaçlı Araçlar) olarak isimlendirilen bu segment artık SUV’ların da etkisiyle düşüşte olan bir segment olsa da hala pek çok markanın temsilcisi bulunuyor. Bu segmentin en popüler araçları arasında, Ford C-Max, Citroen Picasso ve Opel Zafira yer alır.

S Segmenti Araçlar

Spor otomobillere verilen isimdir. Genellikle 2 kapılı ve 2 koltuklu araçlardır. Spor otomobiller ve Süper Spor otomobiller olarak ikiye ayrılabilir. Lüks olmak zorunda olmayan bu segmentte performans ön plandadır.

J Segmenti Araçlar

Yeni nesil araçların bulunduğu bu segment SUV ,CUV sınıfı 4 tekerden çekiş sistemi ve gerçek off-road kapasitesine sahip araçlardan oluşur. Bu araçların en önemli özelliği off-road kabiliyetlerinin yanında yolda da yüksek konfor sunmalarıdır. Crossover sınıfı, genellikle otomobil platformu üzerine kurulu ve hafif arazi yetenekleri olan araçlardır.

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here