Alkollü Araç Kullanma Cezası 2023

0
8335
Promil
Araç kullanımı artık hayatımızın bir parçası. Bu sebeple araç kullanan sürücüler için zaman içerisinde bir çok düzenlemeler gelişti ve gelişmeye devam ediyor. Alkollü araç kullanmak trafik güvenliğini için son derece tehlikelidir. Alkollü araç kullanan sürücülerin dikkati zayıflar ve diğer kişilerin can güvenliğini tehlikeye atar. Bu nedenle alkollü araç kullanan sürücü için herhangi bir kaza gerçekleşmezse bile ağır şekilde cezalandırılır. Belirli seviyede alkol almış kişiler para, ehliyete el koyma veya yargı cezası alır. Belirtmek gerekiyor ki alkollü araç kullanan herkese bu yaptırımlar uygulanmıyor. Sadece belli bir promilin üzerinde araç kullanan kişilere cezai işlem uygulanıyor. Ayrıca usul ve yasalara uygun olarak kullanıldıysa cezanın iptali mümkün. 2023 yılı alkollü araç kullanma cezası ne kadar?

2023 Alkollü Araç Kullanma Para Cezası Ne kadar?

Alkollü Araç Kullanma

Hususi araç ile 0.5 promil üzerinde alkol seviyesi ile trafiğe çıkan kişilerin ehliyetine el konulur ve para cezasına çarptırılır. Ayrıca 1.0 promili geçmesi durumunda trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan adliyeye sevk edilir. Buna göre 2023 yılında alkollü araç kullanma cezası ilk defa promili aşan sürücü için 4.064 TL para cezası ve 6 ay ehliyete el koyma cezası verilir. İkinci defa yakalanan sürücü içinse 5.096 TL ve 2 yıl kişinin ehliyete el koyma cezası verilir. Eğer sürücü üçüncü kez yakalanıyorsa, 8.190 TL‘nin yanında 5 yıl ehliyetine el konulur. Ayrıca her ceza 20 puan olarak yansır.

2023 Alkolmetreye Üflememe Cezası Ne Kadar?

promil

Alkollü sürücülerin alkometreyi üfleme isteğini reddetmesi durumunda da sürücülere ceza kesilir. Güvenlik kuvvetlerinin alkometreyi üfleme isteğini reddeden ve zorlu dakikalar yaşatan sürücülere 9.869 TL para cezası uygulanır ve 2 yıl süreyle ehliyetine el konur.

Alkollü Araç Kullanma Cezası Nereye Ödenir?

Alkollü araç kullanma cezası, diğer trafik cezaları gibi e-devlet üzerinden ödenmektedir. Bunun dışında vergi dairesi, PTT ve bazı anlaşmalı bankalara da ödeme işlemini yapabilirsiniz. Son olarak Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesi üzerinden ödemelerinizi kredi kartı ile gerçekleştirebilirsiniz.

Ehliyet Nasıl Geri Alınır?

Alkollü Araç Kullanma Cezası

Ehliyetini geri almak isteyen sürücülerin en başta trafik ceza borcunun olmaması gerekiyor. İki yıl süreyle ehliyeti geri alınmış sürücüler, sürücü davranışlarını geliştirme eğitimi almak zorundadır. Beş yıl süreyle ehliyeti geri alınmış sürücüler ise psikoteknik testlerden geçer. Ardından trafik cezasına karşı yapılan itiraz mahkeme tarafından kabul edilir ve ehliyetini geri alır. El konulan ehliyeti geri alma işlemleri hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Alkollü Araç Cezasına İtiraz Edebilir Miyim?

Alkollü şekilde araç kullanma cezası kesilmiş ve ehliyetine el konulmuş kişiler hiç alkol kullanmamış olabilir. Alkolmetrede alkol gözükmesine rağmen kan testinde tam tersi çıkabilir. Bu sebeple kan testi yaptırarak itirazınızı edebilirsiniz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here