2022 Emniyet Şeridi İhlali Cezası Ne Kadar?

0
6637
emniyet şeridi ihlali

Trafikte emniyet şerit ihlalleri birçok kazaya neden olduğu için trafik ekipleri tespit ettikleri kişilere emniyet şerit cezaları veriyor. Emniyet şeritlerine girme cezaları, trafik kazalarının önlenmesinde caydırıcı bir etkiye sahiptir. Peki emniyet şeridi nedir ve ihlalinin cezası ne kadar?

Emniyet Şeridi Nedir?

Emniyet şeridi, karayolunun kenarında bulunan bir şerittir. Acil durumlarda kullanılır. Bu, bazı araçların durabileceği veya acil durum araçlarının kullanabileceği bir yoldur. Otoyol üzerinde bulunur ve kesintisiz düz bir çizgidir. En sağ şeritte olup araçların geçişi yasaktır.

Emniyet Şeridini Kimler Kullanabilir?

Emniyet şeritlerini yalnızca emniyet araçları kullanabilir. Acil bir durumda ambulanslar, itfaiye araçları ve kolluk kuvvetleri bu şeridi kullanabilir. Ayrıca diğer araçların ilerlemesini engellememek için arızalı araçlar da emniyet şeridini kullanabilir. Buna ek olarak, kamu araçları emniyet şeritlerini kullanamazlar.

EMNİYET ŞERİDİ İHLALİ CEZASI

emniyet şeridi ihlali cezası

Trafik ekiplerinin yaptığı incelemeler sonucunda güvenli şeritleri ihlal eden sürücülere para cezası kesiliyor. Aynı zamanda, plakalar elektronik bir izleme sistemi aracılığıyla izlenir. Ve  şerit ihlalleri trafik cezasına dönüştürülür. 2022 yılı trafik cezaları güncellendi. Bu nedenle 2022 yılı itibari ile uygunsuz emniyet kemeri kullanımının cezası 1.823 TL‘dir. Ayrıca cezayı 15 gün içinde öderseniz indirimli olarak ödersiniz. Yani diğer cezalar gibi %25 indirimli ödeyebilirsiniz.

Emniyet şeridi ihlali cezası : 1.823 TL

15 gün içinde ödenirse %25 indirimli : 1.367,25 TL

Cezayı Ödemek için, cezanın tebliğ edilmesi gerekmektedir. Ardından, araç sürücüleri anlaşmalı bankalar aracılığı ile radar cezası ödemesi yapabilirler. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden de kredi kartı ile ödeme yapılabilir. Nakit olarak ödemek isterseniz, PTT şubelerinden ödeyebilirsiniz.

Şerit İhlali Yapmamak Neden Önemlidir?

Kilometrelerce süren araba kuyruklarında saatlerce yolun açılmasını bekleriz. Ya da yavaş yavaş gideceğimiz yöne doğru ilerleriz. Bu trafiğin sebeplerinden biri de kazalardır. Kazalar nedeniyle trafik sıkışıklığı yaşanabiliyor. Bu kazalarda ciddi yaralanmalar meydana gelebilir. Bundan dolayı acil müdahale ekibi çok hızlı bir şekilde olay yerine gelmelidir. Fakat milyonlarca insanların yaşadığı bir şehirde, kazalar kilometrelerce uzunlukta kuyruklara yol açabilir. Bundan dolayı acil müdahale ekipleri oraya ulaşmakta zorlanabilir. Bu nedenle Karayolları Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılan yasa çerçevesinde yolun sağ tarafına emniyet şeritleri yapılmıştır. Bu şerit sadece acil durumlarda kullanılmalıdır.

Arabam Kaç Para?

Trink Sat!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here