125cc Scooter Mı? Motosiklet Mi?

0
8298
125cc

Geçtiğimiz yıllarda ülkemizde motosikletlere olan ilgi ve talep artmış durumda. Scooter ve motosikletler, sıkışık yollarda ve ulaşılması zor, dar sokaklarda hareket kolaylığı nedeniyle daha büyük araçlara kıyasla sürüşten çok daha fazla konfor elde etmemizi sağlayan çok yönlü ulaşım araçlarıdır. Ancak en büyük sorunumuz, kişisel ihtiyaçlarımıza en uygun makineyi seçmek olabilir. Peki bizim için en uygun araç hangisi olmalı ve araştırma yaparken bu iki aracın parametrelerindeki hangi farklılıklara dikkat etmeliyiz? Bu soruların ve ilgili diğer soruların cevaplarını sizler için hazırladığımız bu yazımızda bulacaksınız.

125cc Scooter Mı? Motosiklet Mi?

125cc Motorlu Scooter ve Motosikletlerde Yol Yüzeylerindeki Performansın Farklılaşmasını Ne Etkiler?

Pek çok kişiye göre, genel performans söz konusu olduğunda, motosikletler scooterlara göre standart olarak daha iyir. 125 cc motorlu motosikletler kesinlikle A1 kategorisine aittir. Bu kavram, bu tür araçların maksimum gücünün, bu kategoriye dahil olan varsayılan değere, yani 15 HP’ye yakın olduğu anlamına gelir. Bununla birlikte, tahrik üniteleri genellikle sadece 10 ila 12 HP güç sağladığından, scooterlar bu kadar yüksek güçlere çıkamazlar. Ayrıca motosikletler, tahrik yapısını bulmak için kendi metodolojileriyle daha iyi bir seçenek olanak görünüyor. Bu tür iki tekerlekli araçlardaki mekanik kutular, varsayılan olarak, bir CVT kullanılması durumunda kazanılan güçte bu kadar büyük kayıplar üretmez.

Kızılötesi durum yığın honda 125cc skuter - wildatlanticwaypods.com

Bu iki tip aracın ağırlıkları arasında ciddi anlamda fark olduğunu da belirtmek gerekir ki yine motosiklet tutkunları için bir artı olduğu ortaya çıkıyor. Gerçek şu ki, scooterların toplam ağırlığı, motosikletlere kıyasla 20 veya 30 kg’a kadar daha yüksek olabilir. Scooterların 8 ila 10 kW aralığındaki motor gücü ile standart olarak salınım yaptığı göz önünde bulundurulursa, bu kadar büyük bir kütlenin sürüş sırasında hissedilen duyumlar üzerinde önemli bir etkisi vardır.

Bununla birlikte, CVT’lerin scooterlarda kullanılması, onlara motosikletlerden veya diğer herhangi bir karayolu taşıtından çok daha hızlı hareket edebilmeleri gibi bir avantaj sağlar. Bununla birlikte, bu oldukça geçici bir avantajdır, çünkü bu tür araçların her ikisinin de yarışı göz önüne alındığında, motosiklet yakında scooter’ı sollayacaktır. Bu, yalnızca yukarıda belirtilen nedenlerden değil, aynı zamanda belirli bir dereceye kadar iki araç türü arasındaki maksimum hız farklılıklarından kaynaklanmaktadır. Her iki araçta da 125 cm motor kullanımı göz önüne alındığında, scooter 110 km/s hıza çıkarken, scooter maksimum 100 km/s hıza ulaşabilecek seviyededir.

125cc Kapasiteli Scooter ve Motosikletlerde Uygulanan Faktörlerden Hangileri Bizim İçin En İyisi?

Scooter ve motosikletlerin çok benzer etkili ulaşım araçları olduğunu düşünsek bile, yine de birbirlerine adanmış koşullarda en iyi şekilde çalışan iki ayrı araç türüdür. Scooterlar söz konusu olduğunda, onları nispeten kısa mesafelerde seyahat etmeyi planladığımız sürece harika olduklarını söyleyebiliriz. Genellikle 5 ile 7 litre arasında değişen depo kapasiteleri, şehir içinde gerçekten keyifli bir şekilde dolaşmamızı sağlayacaktır. Ancak daha uzun mesafelerde kullanmak istersek bu biraz problemli hale gelebilir. Ayrıca scooterlar motosikletler kadar güçlü değiller ve sembolik avantajları hava koşullarına karşı mükemmel koruma sağlamaları olmasına rağmen bu araçlarla aynı performansı sunamıyorlar.

125 cc motor tavsiyeleri | Motosiklet Sitesi

Ayrıca bagaj kapasiteleri, bölmeleri ve çanta tutacakları sayesinde son derece pratiktirler. Ayrıca, gelecekte daha güçlü makinelere yatırım yapmak istemiyorsak, oldukça ucuz ve çekici bir seçenektir. Tek başına şehir içi sürüşü için, bu alandaki ekonomisi göz önünde bulundurulduğunda bu seçim mükemmel olacaktır.

Öte yandan, yüksek performanslı olması sizin için önemliyse ve kademeli olarak daha güçlü modellere geçmeyi planlıyorsanız, motosikletler sizin için çok daha iyi bir seçenektir. Motosikletler çok tutarlı bir dişli kutusuna sahiptir, bu da herhangi bir güç derecesindeki herhangi bir motosikletin aynı şekilde davranacağı anlamına gelir. Ayrıca bu iki tekerlekli araçlar, yol yüzeylerinde çok daha iyi performans gösterir ve daha büyük yakıt depoları ile uzun mesafeler kat etmek için uyarlanmışlardır. Böyle bir aracı kullanırken kademeli olarak binicilik eğitimi almanız gerektiğini belirtmekte fayda var. Bu da biraz daha güçlü motosiklet modellerinde daha rahat sürüş yapmanızı sağlayacak. Dolayısıyla motosiklet maceranız konusunda uzun hırslarınız varsa, ilk tercihiniz kesinlikle bir scooter yerine böyle bir motosiklet olmalı diyebiliriz.

Ayrıca;
2. El Motosiklet İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here