1.0 Motorlu Araçlar Alınır Mı?

0
15692

Son yıllarda tüm dünyada ‘downsizing’ denilen bir akım başlamış durumda. Kısaca motor hacimlerini küçültmek diyebileceğimiz bu akım, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere devletlerin emisyon kurallarını oldukça sıkılaştırması sebebiyle ortaya çıktı. Biz de bu yazımızda 1.0 motorlu araçlar alınır mı sorusuna cevap vermek istedik.

1.0 motorlu araçlar son yıllarda oldukça revaçta. Otomobil markaları motor hacimlerini küçültüp turbo besleme ile destekliyorlar. Genellikle araçlarını şehir içi kullanan kullanıcılar için oldukça tercih edilebilir duruyorlar. Bir çok kullanıcının aklında ise “acaba bu motorlar yeterli mi?” gibi sorular var. Cevabımız ise, kullanım amaçlarınıza göre kesinlikle evet.

Yollarda görebileceğiniz yeni bir çok otomobilin kaputunun altında küçük hacimli turbo beslemeli motorlar var. 1.0 motor kullanan araçlar Hyundai i10 gibi küçük şehiriçi araçlarının yanında Ford Puma gibi ailelere uygun olabilecek SUV tipi araçlarda da kullanılmakta. Hacimler oldukça küçük olmasına rağmen, turbo sayesinde güç çıkışları yüksek. Geçmiş yıllarda gördüğümüz atmosferik 1.0 motorlar 65-70 HP güç sunabilirken, turbo besleme ile bu güç 130-140 HP seviyelerine kadar çıkabiliyor. Bu değerler ise bir çok kullanıcı için yeterli diyebiliriz.

1.0 motorlu araçların yakıt tüketimi nasıl?

Küçük hacimli motora sahip araçlar, normal kullanımlarda yakıt performansı konusunda sizleri üzmeyecektir. Özellikle satın alma maliyetini düşünürseniz 1-2 litre fazla yakıt tüketmek pek sorun olmayacaktır. Eğer sürekli hızlanmanız gerekiyorsa, çok fazla gaz kullanıyorsanız yakıt konusunda pek memnun kalmayabilirsiniz.

Ayrıca üç veya dört kişilik yolculuklarda veya aracın oldukça yüklü olduğu durumlarda da bu motor biraz zorlanabiliyor. Kısaca, aracı sakin kullanıyorsanız oldukça iddialı olan bu araçlar agresif kullanımlarda müsrif olabiliyorlar.

Türkiye pazarında hangi araçlar 1.0 litre motora sahip?

  • Kia Picanto ve Ceed modellerinde mevcut.
  • VW Polo-Golf
  • Skoda Fabia-Scala ve Kamiq
  • Seat Arona ve Ibiza
  • Ford markasının 1.0 EcoBoost motoru ise oldukça başarılı bir motor. Bir kaç yıldır yılın motoru ödülünü alan bu üniteyi marka Fiesta, Focus, Puma ve EcoSport isimli modellerinde kullanmış.
  • Hyundai i10- i20 ve Kona
  • Renault Clio

İkinci El Araç İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here