VTi Motor Nedir? Kronik Sorunları Nelerdir?

0
9161
vti motor

PSA grubunun BMW ile ortak çalışmaları sonucunda üretmiş oldukları değişken subap zamanlamasına sahip motor, VTi olarak adlandırılmıştır. Herhangi bir aşırı besleme sistemi bulundurmayan bu motor, 1.0, 1.2, 1.4 ve 1.6 litre olmak üzere 4 farklı hacimde satışa sunulmuştur. Bu yazımızda sizlere; VTi Motor Nedir ? Kronik Sorunları Nelerdir ? Sorularını cevaplayacağız.

peugeot 307
VTi Motor Nedir ?

VTi Motor Nedir?

Motorun adı, variable valf lift ve timing injection kelimelerinden türetilmiştir. Performans ve verimlilik açısından oldukça başarılı olan bu motor genelde küçük sınıf otomobillerde kullanıldı. 1.0 ve 1.2 litrelik versiyonları oldukça düşük bir tüketim değerine sahipken 1.6 litrelik versiyon ise performans açısından oldukça tatmin edicidir.

VTi motorlar, üzerine büyük mühendislik çalışmaları yapılmış oldukça başarılı motorlardır. Ancak ülkemizde özellikle ikinci el piyasasında çok fazla kişi tercih etmez Bunun en büyük sebebi ise LPG uyumudur. VTi motorlara her lpg kiti takılmaz. VTi motora göre uyumlu lpg kiti var ancak fiyatları çok yüksek. LPG montajını iyi bir servis yapmaz ise sürücü araçtan soğur.

VTi motorun 1.6 litrelik versiyonu 120 hp güce sahiptir maksimum ürettiği tork değeri ise 4250 rpm’de 160 Nm’dir.

VTi motorun aşırı beslemeli olmadığını belirtmiştik. Bu motorun turbo beslemeli versiyonu ise THP olarak adlandırılmıştır. 1.6 litre thp motor 156 hp ile 270 hp arasında farklı güçlerdedir. Performansı ile oldukça keyifli bir motordur.

PSA 1.4 VTi
Vti Motor Nedir ?

Kronik Sorunları Nelerdir ?

LPG bulunan VTi motorlu araçlarda arıza uyarısı verir. Arıza uyarısını servis siler.

Rolanti dalgalanması VTi motorlarda sık görülen arızalardandır. Genelde lpg’li araçlarda rolanti dalgalıdır.

VTi motorlu araçlarda yağ eksiltmesi, VTi motora sahip araç sahiplerinin şikayetlerindendir.

Katalitik konvertör arızası da VTi motorlu araçlarda sık görülen arızalardandır. Katalitik konvertör değişimi ile sorun gider ancak maliyet bir hayli yüksektir.

Her ne kadar kronik sorunlar başlığı altında yazanlar korkutucu olarak gözükse de bu motora sahip birçok araç bulunmaktadır. Bu tarz sorunlar genelde bakımları zamanında yapılmayan (düzgün olmayan) araçlarda olur. 

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here