Araçlarda rutin olarak değiştirilmesi gereken parçalardan biri V kayışıdır. Aracın şarj dinamosu ve klima kompresörü gibi parçalarının motorla birlikte doğru çalışmasını sağlar. Fakat zaman zaman V kayışında bazı sorunlar meydana gelir. Araçtan gelebilecek belirtiler ise arızaları tespit etmekte öncü göreve sahiptir. Peki, V kayışı arızalarını biliyor musunuz? Haydi, gelin göz atalım.

V Kayışı Sorunları Nelerdir?

V kayışı koparsa ne olur

Araçların her parçasında olduğu gibi V kayışında da arızalar görülebilir. Örneğin V kayışının muhtemel arızaları arasında kopma durumları sayılabilir. Arızalar meydana gelmeden veya geldikten sonra araçta birtakım olumsuz değişimler yaşanabilir. Bu noktada erken tanı koymak ve düzenli bakımlarını yaptırmak size uzun vadede maddi ve manevi fayda sağlayacaktır.

Yüzeysel Çatlamalar ve Deformasyonlar

V kayışı aracın motor bölümünün yakınlarında yer alır. Bu sebeple sürekli olarak sıcak ve soğuk koşullarla karşılaşır. Devamlı olarak gerilme tahriki ve burulma altında çalıştığı için bir süre sonra V kayışında çatlama ve deformasyonlar yaşanır. Ayrıca V kayışında derin kesik ve yarıklar varsa bu da tehlikeli durumlara işaret eder. Kesik ve yarıklar yüzünden V kayışı görevini yerine getiremeyip kopabilir. Böyle bir durumda rulmanlar ve V kayışı kasnağı kontrol edilmelidir.

V Kayışı Koparsa Ne Olur?

V kayışı kopması genel olarak tehlikeli bir durumdur. Çünkü V kayışı araçtaki devridaimi sağlar. Kayışın koptuğu fark edildiğinde araç hareket halindeyse kenara çekilmelidir. Bunun sebebi görevini yapamayan kayışın soğutma sistemi çalıştıramamasıdır. Soğutma sistemi çalışmayan aracın motoru yüksek ısılara çıkarak hararet yapar. Motor için oldukça tehlikeli bir durumdur. Araç içerisinde ileriye dönük başka sorunlara neden olur. Bu da motorun ömrünü kısaltır. Ayrıca zaman zaman V kayışı koparak triger kayışının arasına girebilir. Araçta conta yanması yaşanabilir. Durumun yarattığı zararları çözmek için silindir kapağında işlem yapılması gerektiğinden maliyet artar. Kayış kopar ama triger kayışının arasına girmezse direksiyon sertleşebilir veya klima devreye girmeyebilir. V kayışı değişimi ile sorun çözülür.

V kayışı koparsa ne olur

V Kayışından Ses Gelmesi

Kayışa dair sıkça sorulan sorulardan biri de, V kayışı neden ses yapar? Zamanla deforme olarak genişleyen kayışın kasnakla arasında boşluk meydana gelir. Boşluk neticesinde V kayışından ses gelir. V kayışı fiyatı genellikle uygun olduğu için değiştirilmesi daha sağlıklı bir durum olur. Fakat değiştirilmediği zamanlarda da kayışı gererek sorun çözülebilir. V kayışından kaynaklı olarak bilye ve rulmanlardan ses gelebilir. Farklı boyutlardaki rulmanlar, iç veya dış yüzeyinden basmanın yanında kayışın temas etmesi gerekli olan kasnakla birleşimini sağlar. Rulmanların içerisinde yer alan bilye ve yatakları zaman içerisinde aşınarak deforme olur. Bu deformasyon rulman ve bilyelerden aşırı ses gelmesine neden olur. İlgili tamir yapılmazsa V kayışı kitleme ve dağılma yapar.

Uygun Olmayan V kayışının Takılması

Aracın doğru ve verimli çalışması için uygun V kayışı takılmalıdır. Aracın ilgili teknik bülteninde uygun olan V kayışına dair bilgiler yer alacaktır. Takılacak kayışın genişliği, uzunluğu ve kanal sayısı uzmanlık gerektiren bir durumdur. Bu sebeple V kayışı tamir işlemlerini alanında yetkili uzmanın yapması daha doğru olacaktır. Yeni takılan kayışın teknik özellikleri de üzerinde yer alacaktır. Araca uygun olarak takılmayan kayışta kopma veya kasnaktan atma sorunları yaşanabilir.

V kayışına dair daha fazla bilgi edinmek isterseniz “V Kayışı Nedir? Ne İşe Yarar?” içeriğimize de göz atabilirsiniz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here