Renault Dci motor nedir? Kronik sorunları nelerdir?

0
10643
renault 1.5 dci motor

Renault markasının 2000’li yılların sonrasında dizel araçlarında kullanmış olduğu motor Dci olarak geçer. Özellikle 1.5 litrelik versiyonu efsaneleşmiştir. Yakıt fiyatlarının yüksek olduğu bu zamanda birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Bu yazımızda sizlere Renault Dci motor özelliklerinden ve kronik sorunlarından bahsedeceğiz.

Renault Dci motor nedir?

Renault model araçların dizel versiyonlarında “Dci” yazısını görüyoruz. Dci kısaltmasının açılımı ise “Diesel Common Rail Injection” şeklindedir. Dci motorun çalışma prensibi; mazot pompasından çıkan basınçlı yakıt, yakıt enjektörleri tarafından tutulur. ECU’dan alınan sinyalle enjektörlere komut gelir ve yakıt geçişine izin verilir. Common rail sistem tutuculu püskürtme olarak da adlandırılır.

Renault markasının Dci motoru Mercedes, Nissan, Dacia gibi birçok marka modelde de kullanılmıştır.

renault kangoo

Dci motor Renault markasının küçük otomobillerinden tutun da tırlarına kadar birçok araçta kulanılmış ve hala daha kullanılmaya devam etmektedir. Bunların otomobillerde sık kullanılan versiyonları 1.5 ve 1.6 litrelik versiyonlarıdır.

1.5 Dci Motor Özellikleri

1.5 Dci motor birçok marka model araçta kullanılan 4 silindirli 8 valfli  turbo beslemeli bir motordur.

  • Euro 3 standartlarında güç seviyeleri 65 PS ; 80 PS ; 100 PS .
  • Euro 4 standartlarında güç seviyeleri 70 PS ; 85 PS ; 106 PS .
  • Euro 5 standartlarında güç seviyeleri 75 PS ; 90 PS ; 110 PS .
  • Euro 6 standartlarında güç seviyeleri 75 PS ; 95 PS ; 115 PS .

Tork çıkışları 1.750 rpm’de 160 ila 260 Nm arasında değişir.

euro 3 1.5 dci

1.5 Dci Motor Kronik Sorunlar

Renault markasının geliştirdiği 1.5 Dci motorun büyük bir kronik sorunu yoktur. Bakımları özenli bir şekilde yapıldığında ve dikkatli kullanıldığında baş ağrıtacak motorlardan değildir.

  • Enjeksiyon arızası sürücülerin şikayetidir. Bunun nedeni bu motorların iyi yakıt seviyor olmasıdır. Araca koyulan kötü yakıt veya mazot filtresinde biriken su aracın enjektörlerinin arızalanmasına neden olur. Renault Megane 2 1.5 Dci sahiplerinin yol bilgisayarında zaman zaman gördüğü uyarıdır.
  • Enjektör pulu arızası; aracın enjektör pulu zamanla deformasyona uğrar. Bu durumda enjektörlerin sökülüp pulların değiştirilmesi gerekir. Çok maliyetli bir iş değildir.
  • Aman V kayışı kopmasın; 1.5 Dci motorlarda V kayışı koparsa triger kayışının arasına girme ihtimali var. Eğer bu gerçekleşirse araç senteden atlar ve bu durum subapların eğilmesine neden olur. Aracın silindir kapağı sökülerek ve subaplar değişir. Büyük bir masraftır. Bu sebeple; V kayışı eskimişse değiştirilmelidir.
  • Rail müşürü arızası; Mazot pompasının alt bölümünde bulunan rail müşürü yakıt basıncını ayarlar. Bu müşürün arızalanma ihtimali vardır.

Bu arızalar her ne kadar korkunç olarak gözükse de genelde düzgün kullanılmayan araçlarda görülmektedir. Eğer Renault 1.5 Dci motora sahip bir aracınız var ise; bakımlarını zamanında yapın ve korkmadan yola çıkın. Keyifli sürüşler 🙂

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here