Otomobillerdeki Tekleme Sorunu Nedir?

0
19092

Tekleme, motorun çalışma stabilitesinin bozuk olduğu anlamına gelir. Tekleyen bir otomobilde gaz verdiğinizde bir şeylerin normal olmadığı aşikârdır. Bu durum aracınızda arıza olduğunu gösterir. Bu şekilde kullanıma devam etmek motor takozlarında sorun oluşturabileceği gibi yanma düzenli gerçekleşmediği için motorda kurum birikimine de sebep olabilir. Aracınızdaki teklemeyi fark ettiğinizde yapmanız gereken bir an önce servise gitmek ve arıza yapan parçayı değiştirmektir. Bu yazımızda “Tekleme sorunu nedir? Neden kaynaklanır?” Sorularının cevabını verdik.

Araç Neden Tekler?

Tekleme Her Zaman Sorun mudur?

Otomobiller, ateşleme sistemindeki düzensizlik sebebiyle tekleme yapabilir. Teklemenin bir başka sebebi de devirsiz vites değiştirmektir. Motor zorlanır ve tekler. Bu bir sorun değildir. Ancak devirsiz vites değiştirmek otomobil motoruna fazla yük binmesine sebep olur. Fazla yakıt tüketiminin yanı sıra ileriye dönük sorunlar da oluşabilir.

Tekleme Sorunu Nedir?

İçten yanmalı otomobillerde yakıt yanma odasına gelir. Yanma odasında yanarak motorun devamlılığı sağlanır. Yanma benzinli otomobillerde ateşleme bujisi tarafından gerçekleştirilirken, dizel otomobillerde yüksek sıkıştırma ile gerçekleşir. Yanmanın düzgün olması otomobil motorunun çalışma stabilitesi için çok önemlidir. Bu sebeple ateşleme sistemindeki herhangi bir parçanın arıza yapması aracın yakıtı verimli bir şekilde yakmasını engeller. Bu duruma da tekleme denir. Motorun çalışmasından tekleyip teklemediği anlaşılabilir. Motor sarsıntılı bir şekilde çalışır. Gaz pedalına basınca teklediği anlaşılır. Aynı zamanda araç teklerken çok büyük bir performans kaybı olur.

tekleme sorunu nedir

Tekleme Sorunun Çözümü Nedir?

Motor kaputu altında bulunan ve aracın çalışmasını sağlayan ateşleme elemanlarının kontrolü sağlanır. Hava sıcaklık değişimleri ve parçaların zamanla eskimesi arızalara yol açaiblir. Aracınız tekliyorsa ilk olarak soketler kontrol edilir. Soketlerin herhangi birinin gevşemesi aracın teklemesine neden olabilir. Sonrasında araç çalışırken buji kabloları sırayla tek tek sökülerek motorun sesindeki değişime bakılır. Buji kabloları en sık eskiyen ateşleme sistemi elemanıdır. Bobinden gelen ateşlemeyi bujilere iletmekle görevlidir. Bobinde veya bujilerdeki problem de teklemeye neden olabilir. Tamir bakım servisindeki yetkili usta aracı kontrol eder, bozuk parçayı teşhis eder. Parçayı değiştirip yolunuza devam edebilirsiniz. Benzinli otomobil motorlarının su ile yıkanmamasının sebebi de ateşleme sistemi arızasına yol açabileceğidir.

tekleme sorunu nedir

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here