Kışlık Termostat Zamanı Geldi

0
5118

Otomobiller ilk üretildiği zamanlarda hava soğutmalı olarak çalışıyordu. Zamanla gelişen teknolojiye ayak uyduran otomobil teknolojisi, yağ soğutmalı araçları ardından ise su soğutmalı araçları beraberinde getirdi. Su soğutma sistemine ait araçlarda termostat adı verilen bir parça bulunur bu parça motorun iç sıcaklığının sabit kalmasını sağlar. Bazı araç sahipleri hararet açısından araçlarını yaz aylarında termostatsız şekilde kullanır. Ancak kış aylarında termostat bulunmayan araçlar havanın ve rüzgarın etkisiyle ısınamaz ve kalorifer de ısıtmaz. Bu yazımızda sizlere kışlık termostat kullanmanın gerekliliğinden bahsettik.

termostat

Termostat Nedir?

Termostat su soğutmasına sahip otomobillerde bulunan soğutma sistemi elemanlarından biriidir. Görevi ise motorun sıcaklığının belirli bir derecede tutmaktır. Motor ilk olarak soğutma suyunu kendi içerisinde dolaştırır. Su belirli bir sıcaklığa ulaşınca termostat açılır ve suyun geçişine izin verir. Bu sayede su radyatöre ulaşır ve soğutularak motora gönderilir. Su belirli bir sıcaklığın altına inince termostat kapanır ve bu sayede motor sabit sıcaklıkta kalır.

Kışlık Termostat Nedir?

Termostatlar derecelerine göre yazlık veya kışlık olarak satın alınabilir. Yazlık termostat; daha düşük sıcaklıkta açılır. Havalar sıcak olduğu için motorun çok yüksek sıcaklıkta çalışır. Kışlık termostatın derecesi ise daha yüksektir. Kışın araçların yaz aylarına göre daha yüksek sıcaklıkta çalışması tercih edilir.

Termostatın Açık Kalması:

Motor içerisinde bulunan termostat açık kaldığı zaman soğuk havalarda aracınızın motoru stabil sıcaklığa gelemez özellikle de uzun yolda aracınızın kaloriferini kullanamazsınız. Bazı kişiler yazın aracın hararet yapmasını önlemek için aracın termostatını çıkartırlar. Kışın ısınması için geri takarlar. Termostatın açık kalması büyük bir masraf oluşturmaz.

Termostatın Kapalı Kalması:

termostat

Bu durumu hiçbir otomobil sahibi yaşamak istemez. Çünkü soğutma sistemi içerisinde kapı görevi gören bu parça kapalı konumda kaldığında, su daima motor içerisinde dolaşır ve sadece ısınır. Radyatöre ulaşamadığı için soğuyamaz. Su devamlı ısınacağı için motor çok fazla ısınır ve hararet yapar. Hararet sonucunda aracınız conta yakabileceği gibi piston dahi eritebilir. Bu durum da komple motor revizyonu gerektirir. Ucuz bir parça olan termostatın arıza yapması yüzünden motor revizyonu gibi büyük masraf gerektiren bir sorunun oluşması çok can sıkıcı bir durum.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here