HVAC Sistemi Nedir?

Daha önceki nesil otomobiller çoğunlukla bir Klima kullanıyordu. Ancak bu, sadece kabin havasını soğutuyordu. Özellikle kış aylarında havanın sıcaklığını etkili bir şekilde kontrol edemiyordu. Yani, araç içindekilere gerekli rahatlığı sağlamıyordu. Bu durumu iyileştirmek için otomotiv mühendisleri araçlar için ikinci nesil HVAC sistemi geliştirdi.

Üreticiler, daha iyi araç çevre konforu elde etmek için HVAC teknolojisini kullanır. Böylelikle termal iç hava kalitesinin korunması sağlanır. HVAC terimi “Isıtma, Havalandırma ve Klima” (Heating, Ventilation and Air Conditioning) anlamına gelir. HVAC ayrıca aracın klima sistemi ile birlikte havanın ısıtılmasını da sağlar. Hava, motorun soğutma sisteminden gelen ısı kullanılarak ısıtılır. Günümüzde çoğu otomobil HVAC sistemini kullanıyor.

HVAC sistemi

HVAC Sistemi Nasıl Çalışır?

 HVAC System
Plug-In Araçlar HVAC Sistemleri

Üreticiler, araçlarda rahat bir ortam sağlamak için bu teknolojiyi kullanırlar. Sistem, termal konfor sağlar ve iç hava kalitesini iyileştirir. HVAC, termodinamik, ısı transferi ve akışkanlar mekaniği prensipleri üzerinde çalışır. Klima sisteminin bir alt bölümüdür. Bu sistem bir üfleyici ünitesi, bir kompresör ve yardımcılarla birlikte gelir.

 

HVAC sistemi havayı ısıtmak için bir ısıtıcı kullanır. Motor soğutma sisteminde sıcak sudan gelen ısıyı kullanır. HVAC ayrıca, soğutucu gazın buharlaşması yoluyla havayı soğutmak için bir buharlaştırıcı kullanır. Bu, gösterge panelinin çalışmasına göre en ideal kabin sıcaklığını oluşturur.

Klimanın bir diğer önemli işlevi de camın buğusunu gidermek ve kabinin nemini almaktır. Camın buğulanmasını önlemek için modern araç kliması başlangıçta kullanıcının ayarladığından biraz daha düşük bir şekilde havayı soğutur. Sistem daha sonra bu sıcaklığı ayarlar.

Isı Değiştirici, ısıyı bir ortamdan diğerine doğrudan temas etmeden veya ikisini karıştırmadan verimli bir şekilde aktarır. Üreticiler, Isı Değiştiricileri soğutma, iklimlendirme ve enerji santrallerinde vb. kullanır.

İçten yanmalı motorda kullanılan ısı değiştirici, türünün en iyi örneğidir. Burada radyatör bobinleri, motor soğutucusunun içlerinden akmasına izin verir. Bununla birlikte, hava bobinlerin içinden akar ve soğutucunun soğumasını sağlar. Aynı zamanda kabine gelen havayı ısıtır.

Bir klimada iki ısı değiştirici vardır. Bunlardan biri buharlaştırma ünitesi ile birlikte gelir. Küçük bir delikten düşük basınçlı sistem tüplerine akan soğutucu sıvıyı içerir.

İkinci El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here