Hız kameraları yol kontrolü için bir zorunluluktur, çünkü dünyanın her yerinde sürücüler tarafından işlenen trafik suçları ve farklı türleri bulunuyor. Hız kesinlikle en sık çiğnenen kurallar arasında.

Yeryüzündeki her sürücü, genellikle tek bir yolculukta birkaç kez, belirlenen hız sınırını aşıyor. Bu mutlaka kısa vadeli heyecan amacıyla değil, çoğu durumda yanlışlıkla ve çok kısa mesafelerde hız ihlali işleniyor.

Bu, örneğin, başka bir aracı geçmek için hızlanma olabilir, ancak bu bir otoyola girerken trafik ile birleştirme durumlarında veya yokuş aşağı inerken yapmamamız gereken bir şeydir.

İlk Zamanlar Polis Motosikletleri Hızlı Araçların Peşindeydi

Hız limitini aşmak ne kadar kolaysa, Trafik polisi de kuralı uygulamakta o kadar zorlanıyordu.  İlk günlerde, polis motosikletli polisler, fark edilmeden, hız yapan araçları en az belirli bir mesafe boyunca takip etmek zorunda kaldılar. Bu, kanun uygulayıcısının işlerini doğru yapmak için belli bir yargı ve deneyime sahip olmasını gerektiriyor.

Her halükarda, hız limitinin yaklaşık 10 km/s adedinde seyreden bir aracı izlemek neredeyse imkansızdı, özellikle de hız sürekli değişiyorsa. Şimdiye kadar herhangi bir yerde kullanılan ilk hız kameraları veya hız algılama cihazları 50 yıldan fazla bir süre önce Amerikan Otoban Devriyesi ile radar silahı haline geldi.

Nasıl Çalışıyorlar?

Ordunun ya da ticari havacılıkta kullanılan radar sistemleri gibi, polislerin hız denetleyicisi de elektromanyetik radyo dalgaları gönderir. Bu uygulama bölgesinde hareket eden araca çarpar ve yansıtılır ve daha sonra radar makinesi alıcısı tarafından toplanır. Dönen dalga formu değişir, çünkü yansıyan nesne sırasında araç hareket halindedir. Radar silahının içinde, alıcının elektroniği değişen frekansı ve dalga boyunu ekranda görüntülenen yol hızına dönüştürür. Radyo dalgaları yaklaşık 1200km/s hızda seyahat ederler, bu yüzden tüm bu iletim ve alma ve analiz süreci sadece birkaç saniye kadar sürer.

İlk Radar Dedektör Patenti 1904 Yılında Alındı

Radar hız dedektörü ilk patenti 1904 senesinde alınırken kullanımı 60’lı yıllara dayanmaktadır. Sistemin kullanılmaya başlanması sürecinde geçici bir direğin kurulduğu ve makinenin bir tripod üzerine monte edilip yaklaşan trafiğe işaret edildiği bir yere taşınması gerekiyordu. Daha sonra hız aracı ve yaptığı ihlal yaklaşık bir kilometre önceden belirleniyordu.

Bu yöntem hala bazen kullanılmasına rağmen, hız kameraları artık giderek sabit yol kenarı cihazları (çoğunlukla ekspres boyunca) ve el hız dedektörleri, her iki sistem ayrılmaz kameralar ile donatılmış bir şekilde kullanılıyor.

En son hız kameraları aslında radarın kullandığı radyo sinyalleri yerine ışık sinyalleriyle çalışan lazer hız dedektörleridir. Bu yüksek teknoloji lazer tabancaları kompakttır, kolayca ayrıca taşınabilir ve  çekim başlatmak için hiçbir alet gerektirmez.

Radar Tabanlı Hız Kameraları Film İle Çalışıyordu

Ekspres yollarımızda gördüğünüz radar tabanlı sabit hız kameraları, hız yapan aracın görüntüsünü yakalamak için fotoğraf filmi kullanır. Doğal olarak, bir film radar çalışma süresi boyunca kullanılır. Çalışması biten filmin elle alınması ve taze bir rulo ile değiştirilmesi gerekir.

Ortalama bir sürücü bunu bilmesi pek olası olmasa da, bir film dışında, bu hız kameraları dışında hız ölçümlemesi yapmak mümkün değildir.

Dijitallik Radar Alanında da Etkili

Beklendiği gibi, en yeni hız kameraları, lazer veya radar olsun, dijital teknoloji ile birleştirilerek üretilir. Dijital olmak, bu hız kameralarının filminin asla bitmemesi, işlenme gerektirmemesi ve arızalı film riski taşımaması anlamına gelir. Ayrıca, hız cezaları suçluya cezayı birkaç gün içinde verilebilir.

Yeni lazer hız kameraları son derece doğru ve dijital olanlar ise hız motorlu araçlar portföyünü genişletiyor. Yani yeni nesil dijital hız kameralarından kaçmanız çok zor.

Ülke genelinde ve dünya da dijital hız kameraları al yapısı tamamlandığında, herhangi bir suçlunun kavşakta kırmızı ışıkta geçip kameranın film bitmesiyle bundan sıyrılması için bir şans olmayacak. Teoride, bu yeni cihazlar toplanan tüm verileri doğrudan ve derhal Trafik Polisi merkezine iletebilir.

Trafik izleme sistemi tıkanıklık veya şerit kapanması nedeniyle daha düşük hızlar önerirse, kameralardaki tetikleme hızlarının komuta merkezinden indirilebileceğine dikkat çekilebilmek için uzaktan da kontrol edilebilir.

Bu arada taşınabilir hız kameraları, daimi kameralar tarafından kapsanmayan alanlarda turlarına devam edecek.

Yani, gülümsemeye devam – Bu hız kameraları yakındaki bir ağacın altında görünecektir asla bilemezsiniz, bir yaya köprüsü üzerinde havai veya bir bush yanında bir yerde.

İkinci El Otomobil İlanları

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here