Hız Göstergesi Çalışmama Sebepleri ve Çözümleri

5
29638

Otomobiller birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobillerin üretim aşamasındaki temel prensip, yolcuları a noktasından b noktasına minimum yakıt tüketimi ve maksimum konfor ile taşımaktır. Otomobili kullanan kişi, otomobilin anlık verilerini gösterge panelinde görebilir. Gösterge panelinde; motor sıcaklığı, yağ basıncı, motor devri ve hız göstergesi bulunur. Ancak bazı durumlarda; hız göstergesi çalışmayabilir. Bu yazımızda sizlere; hız göstergesi çalışmama sebepleri ve çözümlerinden bahsedeceğiz.

Hız Göstergesi

Otomobillerin gösterge panelinde km/h cinsinden aracın hızı anlık olarak gözükür. Hız göstergesi eski model araçlarda; şanzımanda bulunan kilometre dişlisinden alınan hareketin tamamen mekanik bir şekilde kilometre halatı ile gösterge paneline aktarılması ile çalışır. Yeni nesil araçlarda ise tekerleklerde bulunan hız sensörleri anlık olarak abs beynine veri gönderir. Abs beyni gelen veriyi işleyerek gösterge paneline gönderir. Gösterge panelinde anlık hız sürücüye bildirilir.

hız göstergesi çalışmama

Hız Göstergesi Çalışmama Sebepleri ve Çözümleri

Hız göstergesinin çalışmasına engel olan birçok sebep vardır. Sık karşılaşılan arızalar;

Kilometre Teli Arızası: Kilometre teli eski model araçlarda bulunur. Zamanla eskir çürür ve hatta kopabilir. Bu durumda hız göstergeniz çalışmayacaktır. Sorunun çözümü için kilometre telinin değişimi gerekir. Kilometre teli pahalı bir ürün değildir.

Kilometre Dişlisi Arızası: Kilometre dişlisi de yine eski model araçlarda bulunur. Şanzımanın dönmesi ile dönerek takılı olduğu kilometre telini değiştirir. Zamanla bu dişli deformasyona uğrar ve görevini yerine getiremez. Ne yazık ki bu sorunun onarımı bir hayli zor ve masraflıdır. Şanzımanın sökülüp dişlinin değiştirilmesi gerekir.

Gösterge Paneli Arızası: Gösterge paneli aracın hızının anlık olarak sürücüye aktarıldığı bölümdür. Zamanla eskiyerek arıza yapabilir. Arıza yapan göstergenin tamiri genellikle mümkündür. Bu işlemin maliyeti, arızaya göre aracın marka modeline göre değişiklik gösterebilir.

hız göstergesi çalışmama

Tekerlek Hız Sensörü Arızası: Yeni model otomobillerde hız göstergesi verileri abs beyninden alır. Abs beyni ise aracın hızını tekerlek hız sensörlerinden alır. Tekerlek hız sensörünün arızalanması, verinin aktarılmamasına sebep olur. Bu sebeple sürücü, gösterge panelinde aracının anlık hızını göremez. Sorunun çözümü için arızalı hız sensörünün değişimi gerekir.

2.El Otomobil İlanları

5 YORUMLAR

  1. Arabanın hız sansürü Kilometre göstergesindemi?
    Bir başka sorum daha var,
    Benim Mercedes SL r29 kasa kilometre göstergesini dijitale değiştirdim şimdi kilometre göstergesi çalışmıyor + km sayacıda çalışmıyor sorun nedir?

  2. Bora 2004 otomatik vites kilometre çalışmıyor kilometre sensorunun sanjimandaki karşılığını söktüler sorun yok sanjimanin içindeki disliden dediler sanjiman inecekmis elektrik elektronik Çin’in dediği araç Sivas Şarkışla da yardımcı olursanız sevinirim nereye götürmem lazım yada iyi bi usta tafsiye ederseniz sevinirim

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here