Grip Kontrol Nedir? Nasıl Çalışır? Grip Kontrol Modları

Grip Kontrol nedir? 4x4 aracın yerini tutar mı?

1
11124

Grip Kontrol Nedir?: Neredeyse 4 çeker bir araç

Grip Kontrol nedir, otomobil kullanıcıları tarafından son zamanlarda merak edilen bir soru haline geldi. Son birkaç yılda PSA grubu tarafından geliştirilen, Grip Kontrol adı verilen bir sistem hayatımıza girdi. Grip Kontrol için basit olarak tutuş veya kavrama kontrolü diyebiliriz. Bu sistem sayesinde; sürücü aracın tutuşunu ve temas edilecek yüzeye göre müdahelesini değiştirebiliyor ve böylece; zorlu yol koşullarında bile, neredeyse tam bir çekiş elde edebiliyor. Yazımızda Grip Kontrol nedir ve Peugeot 3008‘de nasıl çalıştığını inceleyeceğiz.

Grip kontrolü (Tutuş Kontrolü) modları: Nasıl çalışır?

Grip Kontrolü, ön tekerleklerin çekişini mücadele edilecek arazi tipine uyarlayan bir kaymayı önleme sistemidir. Sürücü, sistem sayesinde araçtaki fonksiyon düğmesini kullanarak beş kavrama kontrolü müdahale modundan birini seçebilecek ve daha iyi bir tutuşa sahip olacak.

İlk mod, düşük seviyede savrulmaya sahip araziler için uygun olan standart moddur. Sistem, rotanın koşullarına otomatik olarak uyum sağlar.

İkinci mod kum olarak adlandırılır ve çamurlanma riskini azaltmak ve aracın ilerlemesini sağlamak için tahrik tekerleklerinin aynı anda kaymasına izin verir. Bu sistem saatte 120 km hıza kadar kullanılabilir.

Çamur adı verilen üçüncü mod, kaybedilen çekişi kurtarmak için başlangıçta daha az kavrama ile güçlü bir tekerlek dönüşüne izin verir. Diğer yandan, daha fazla kavramaya sahip olan en fazla torku alır. Bu sistem maksimum saatte 50 km hıza kadar kullanılabilir.

Kar modu, her bir tahrik tekerleğinin kaymasını zemin koşullarına anında uyarlar. Bu sistem derin kar veya dik yokuşlarda önerilir ve maksimum saatte 80 km hıza kadar kullanılabilir.

Son mod, ESP OFF olarak adlandırılan moddur ve ESP’yi, yani dinamik stabilite kontrolünü ve kaymayı önleyen ASR / Grip Kontrolünü maksimum saatte 50 km hıza kadar devre dışı bırakmanıza izin verir. Bu sınır aşıldığında, güvenlik koşullarını sağlamak için sistem otomatik olarak yeniden etkinleştirilir.

Karda grip kontrolü

Grip kontrolünü daha iyi değerlendirmenize olanak tanıyan koşullardan biri karda sürmektir. Bu durumda kontrol ünitesi, çekiş tekerleklerinin torkunu mümkün olan en iyi şekilde yönetir, kavramayı kaybeden tek tekerleği frenler ve torku otomatik olarak diğerine daha fazla olana gönderir, böylece kendinden kilitlemeli diferansiyelin etkisini simüle eder. Sürüş, kavrama kontrolü sayesinde, özellikle yokuş aşağı güvenliği ve önden savrulma sınırlaması sayesinde yön değişikliklerinde tepkisellikten son derece memnun kalırsınız.

Peugeot grip kontrolü

peugeot 3008 grip kontrol

Peugeot modellerinin çoğunda kavrama kontrolü de sunuyor. Bunlar, Fransız SUV’nin zayıf yol tutuşu ile karakterize edilen arazilerde son derece kolay manevra yapmasına izin veren Peugeot 3008 aktif tutuş kontrolünü içerir.

Gelişmiş Tutuş Kontrolü, iki ön tekerleğin her birine gönderilecek tork miktarını yönetmek için elektronik kullanır ve Hill Assist Descent Control sistemi ile birlikte, hızı saatte 3 km’ye kadar düşürerek dik yokuşlarda bile aracı kontrol etmenizi sağlar.

Peugeot 3008 aktif kavrama kontrolü tek bir benzinli motorla, 131 bhp 1.2 Pure Tech turbo ile sunulurken, dizeller arasında 131 bhp 1.5 BlueHDI ve 177 bhp 2.0 seçebilirsiniz.

Grip Kontrol vs 4×4

Grip kontrol sistemi hakkında konuştuğumuzda bu sistemin 4×4 araçlarla karşılaştırılabilir olduğunu merak ediyoruz. PSA tarafından geliştirilen bu elektronik sistem, zorlu tutuş koşullarında araca yardımcı olur fakat 4×4 ile karşılaştırılamaz. Çünkü 4 tekerleğin tümünde çekiş gücü olan araçlar kaygan ve engebeli yüzeylerde her zaman daha iyi bir sürüş deneyimi yaşatacaktır.

İkinci El Peugeot Fiyatları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here