Fren Yaparken Direksiyon Neden Titrer?

0
9128
Fren Yaparken Direksiyon

Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobillerin sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesi için bakımlarının zamanında yapılması gerekir. Bakımları zamanında yapılmayan araçlarda arıza oluşma ihtimali bir hayli fazladır. Otomobillerin bakımı haricinde kontrol edilmesi gereken noktaları da vardır. Bu noktalar ön takım ve fren sistemidir. Fren sistemi aracın ve içerisindekilerin güvenliği için oldukça önemlidir. Bu noktada oluşan arızalardan bazıları frenleme kuvvetini azaltırken bazı arızalar da aracın konforunu azaltıp sürücüyü güvensiz hissettirmektedir. Sürücüyü güvensiz hissettiren semptomlardan biri de fren yaparken direksiyonun titremesidir. Bu yazımızda sizlere; Fren yaparken direksiyon neden titrer? Sorusunu cevaplayacağız.

Fren Yaparken Direksiyon

Fren Yaparken Direksiyon Neden Titrer?

Otomobillerin fren sisteminin çalışma prensibi; pedaldan iletilen kuvvetin fren hidrolik sıvısı ile tekerleklere iletilmesine dayanır. Tekerleklerde fren kuvvetine karşılık gelen bölüm fren disk aynalarıdır. Bu aynalar zamanla aşınır ve balans yapabilir. Balans yapan fren diskinde oluşan salgı, frenleme esnasında direksiyon simidinin titremesi ile sürücüyü uyarır. Bu durum aracı güvensiz hissettirir. Ayrıca ani frenlemede tehlike oluşturabilir. Yani fren yaparken direksiyon simidinin titremesinin en büyük sebebi fren disklerinin bozulmasıdır. Bu durumda fren diskleri sökülür.

Fren Yaparken Direksiyon

Fren Disk Taşlama

Fren diskleri incelenir ve taşlama ile kurtarılıp kurtarılamayacağı kararı verilir. Daha sonra fren diskleri yeterli kalınlıktaysa taşlanarak düzeltilebilir. Ancak fren diskleri ince ise taşlanamaz ve yenileri ile değiştirilir. Fren diskleri ile birlikte fren balataları da değiştirilir. Fren diskleri araç için oldukça önemli bir parçadır. Zamanla eskiyen disklerde çatlama oluşabilir. Bu durum oldukça tehlikelidir. Çatlak zamanla büyüyerek diskten parça kopmasına sebep olabilir. Kopan parça tekeri kilitleyip büyük kazalara sebebiyet verebilir. Bu sebeple disklerde çatlama fark edilirse bir an önce değiştirmek gerekir.

Balans Ayarından da Yapabilir

Direksiyonun titremesinin bir başka nedeni de tekerleklerin balans ayarının bozuk olmasıdır. Balans ayarının bozuk olması tekerleklerde salgı oluşmasına neden olur. Balans bozukluğu sadece ön tekerleklerdeyse direksiyonu sallar. Ancak arka tekerleklerde oluşan balans aracın kasasında hissedilir. Büyük bir konfor kaybı yaşatmasının yanı sıra lastiklerde erken deformasyona da yol açar. Araca balans ayarı yapılarak sorunun çözümü sağlanır.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here