Fiat Tipo Alınır mı? | Düşük Bütçeli Otomobiller Serisi

0
7034

Pandemi sebebiyle sosyal mesafenin öneminin artması, birçok kişiyi toplu taşıma yerine özel araç kullanımına yöneltmiştir. Bu sebeple otomobillere olan talep artmıştır. Talebin artması da fiyat artışını beraberinde getirmiştir. Otomobil sahibi olmak isteyenler, istedikleri otomobili almak yerine daha uygun fiyatlı otomobillere yönelmiştir. Fiyatların tavan olduğu bu dönemde uygun fiyatlı otomobil bulmak da oldukça zordur. Uygun fiyat ile aldığınız aracın büyük masrafları olabilir. Sizler için düşük bütçeli otomobiller serisini oluşturduk. Bu serimizde uygun fiyatlı otomobillerden bahsedeceğiz. Ayrıca uygun fiyatlı otomobil alırken dikkat edilmesi gerekenler, yedek parça fiyatları ve onarım maliyetleri hakkında da bilgi vereceğiz. Fiat Tipo hakkında detaylar yazımızın devamında.

Fiat Tipo 2.0

Fiat Tipo

Fiat Tipo, 1988 yılının Ocak ayında piyasaya sürülmüştür. Aynı zaman diliminde bazı ülkeler için direksiyonu sağda olan modeller de bulunmaktadır. Modelin ilk üretilen versiyonu DGT olarak adlandırılmıştı. Aracın donanım seviyeşeri ise S ve SX olarak adlandırılmıştı. Tipo isminin anlamı ise İtalyanca “Tip’den geliyor. Tipo birçok motor seçeneği ile satışa sunulsa da ülkemizde 1.4 ve 1.6 motor seçenekleri ile yaygın olarak bulunmaktadır. Ayrıca daha çok sevilen motor seçeneği 1.6 litre olandır.

Benzinli Motor Seçeneği

  • 1.1
  • 1.4
  • 1.6
  • 1.7
  • 1.8
  • 1.8 16 valf
  • 2.0
  • 2.0 16 valf

Dizel Motor Seçeneği

  • 1.7
  • 1.9
  • 1.9 Turbo

Tipo 11 farklı motor seçeneği ile satışa sunulmuştur. Ancak ülkemizde 1.4, 1.6 ve 2.0 litrelik versiyonlar daha yaygındır. Tüm dünya için değerlendirildiğinde ise 1.1 litre olan versiyon kasayı taşımakta çok fazla zorlanmaktaydı. Bu sebeple en az tercih edilen modellerden biri oldu. Serinin en güçlü motoru ise 2.0 litre 16 valf motorlu versiyonudur. En güçlü motor ile aracın son hızı 130 mph’yi bulabiliyordu. Bu da üretildiği dönemin teknolojisi düşünüldüğünde oldukça başarılı bir değerdir. 1993 yılında makyaj göre Tipo’nun ön tasarımında değişiklikler yapılmıştır. Aracın sert hatlara sahip farları daha modern yuvarlak hatlara sahip olmuştur. Ayrıca aracın iç bölümünde döşeme, göğüs ve gösterge paneli yenilenmiştir. Makyaj sonrasında bazı modellerde Airbag 4 teker disk fren gibi donanımlar da bulunmaktadır.

Fiat Tipo Alınır mı?

Fiat Tipo, ülkemizde oldukça sevilen bir modeldir. Hatchback kasa tipinde geniş bir aile aracıdır. Dijital göstergesi ile birlikte gece yolculukları oldukça keyiflidir. 1.6 litrelik motoru, lpg ile oldukça ekonomik bir tüketime sahiptir. Aracın motor mekaniği mükemmel bir uyum içerisinde tasarlanmıştır. Aracın herhangi bir kronik sorunu bulunmamaktadır. Yedek parça fiyatlarının da uygun olması bu aracı çekici kılan özelliklerindendir. Ülkemizde 2. el piyasasında oldukça tutulan modellerden biridir. Aracı satmak istediğinizde kısa sürede alıcı bulabilirsiniz. Aracın kusurları yok mu? Tabiki var: Tipoların iç trimlerindeki bazı parçalar zamanla sertleşip çıt çıt kırılmaktadır. Bu parçalar kalorifer ızgaraları, km gösterge paneli, sol tarafta bulunan ızgara çerçevesidir. Bu parçalar arasında en çok aranan ve çok nadir bulunabilen parça sol tarafta bulunan kalorifer ızgara çerçevesidir. Bu tarz bulunmayan parçalar bulunsa dahi fiyatı oldukça yüksektir. Ayrıca gösterge paneli dekimi zaman arızalanabilir. Arızalanan gösterge paneli elektronikçiler tarafından tamir edilebilir. Ayrıca dijital göstergeye sahip modeller 200 bin kilometrede 1 sıfırlanmaktadır. Kimi zaman ateşleme sisteminde bir arıza oluştuğunda da gösterge kendini sıfırlayabilmektedir.

Tipo alırken ilk dikkat edilen şey aracın ön tamponunun orijinal olmasıdır. Orijinal tamponlarda bulunan ızgaralar boydan boya devam etmektedir. Ancak sonradan alınan yan sanayi tamponlarda ızgara yarımdır. Ayrıca Tipo araçlarda bulunan far yıkama robotlarının aktif olması da araca değer katmaktadır. Fiat Tipo, ülkemiz şartlarında oldukça alınabilir bir modeldir.

2.El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here