Coilover

Bir çok sürücü aracını alçaltmak gibi istekleri doğrultusunda Coilover kullanımını tercih etmektedir. Peki nedir bu Coilover? Fabrika çıkışı araçlarda çok nadiren görülen, genelde araca sonradan eklenen ve genelde aracın alçaltılmasında kullanılan bu sistem hakkında her şeyi siz değerli okuyucularımız için derledik.

Coilover Nedir?

Anlatmaya öncelikle Coilover kelime anlamından başlayalım. İngilizcede Coil-Over kelimelerinin birleşimiyle oluşan bu yeni kelime bize sistemi de açıklıyor aslında. Sarmak, dolamak anlamına gelen coil ve üstünde, çevresinde anlamına gelen over kelimesi birleşerek Coilover’i yani “çevresini saran” kavramını doğuruyor diyebiliriz. Peki neyin çevresini saran? Sistemin ana iki parçasından birisi olan yayın, diğer ana parça olan amortisörü sarmasından bahsediyorum. Kısaca açıklamak gerekirse Coilover, spor yay ürünleri gibi araçların alçaltılmasında kullanılan bir diğer yöntemdir. Normalde kullanılan spor yaylarda, aracın yayları sökülürken orijinal amortisörler kalmaktadır. Fakat Coilover kullanılırken hem yaylar hem de amortisörler sökülür. Çünkü Coilover, hem yay hem de amortisör birleşiminden oluşmaktadır.

Bunların yanında bu gelişmiş sistemlerde yükseklik ve/veya sertlik ayarını yapmamıza olanak sağlayan parçalar da bulunur. Coilover süspansiyon sistemleri materyal yapısına bağlı kalmadan yükseklik, sertlik ayarı yapılmasına izin veren yapısı sayesinde yay veya amortisör değiştirmeye gerek kalmadan otomobilin karakterini değiştirebilmenizi sağlar. Coilover nedir sorusunu ise böylece cevaplayabiliriz.

Coilover nedir parça bilgi

Avantajları Nelerdir?

Yol Tutuşunda Artış:

Coilover sisteminin sertlik, yükseklik ayarına izin veren yapısı sayesinde seçtiğiniz ayar oranında yol tutuşta artış elde edersiniz. Otomobil farklı yol koşullarında kullanılacağı zaman ise süspansiyon ayarını zorlanmadan bir vida düzeneği ile değiştirebilirsiniz. Bu ayar sayesinde araç yepyeni bir karaktere bürünür. Sportiflik-Konfor ayarı sizin elinizdedir.

Jant Lastik Seçiminde Kolaylık:

Geleneksel süspansiyon sistemlerinde oldukça geniş yer kaplayan büyük çaplı yaylar yer alır. Coilover ise derli toplu yekpare bir sistemdir. Bu sayede jant lastik kombinasyonunuzu seçerken süspansiyon sistemi izin verir mi diye düşünmenize gerek kalmaz. Jant çapı, genişliği ve offset değerlerini rahatlıkla değiştirebilirsiniz.

Konfor Kaybı Minimum:

Coilover kullanımında konfor kaybı minimum düzeyde yaşanmaktadır. Hatta spor yaylara kıyasla konforlu olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bu sistem, diğer alçaltma yöntemlerine göre ters mantıkta çalışmaktadır. Yani aracı ne kadar alçaltırsanız konfor o kadar yüksek olur.

Muayeneden Rahatça Geçer:

TÜV onaylı süspansiyonların belirli bir yükseklik-alçaklık aralığı vardır. Coiloverlarda bu aralıklara uyumluluk sağlamaktadır. Bu nedenle muayenede herhangi bir sorun yaşanmaz ve aracınız muayeneden geçer. Sonuç olarak bu sistemler diğer alçaltma yöntemlerinin aksine muayenelerde de bir sorun yaratmaz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here