Motorda oluşan sürtünmeyi en aza indirdiğinden dolayı motor yağı, araçlar için çok önemlidir. Fakat bazı araç arızalarından dolayı bu yağ yakılarak araçtan atılır. Bu yazımızda ise sizlere “araç neden yağ yakar ve neden yağ eksilir?” sorularının cevabını vereceğiz.

Aracın Yağ Yakması

Motor yağı, bloğun altında bulunur ve pistonları yağlamakla görevlidir. Pistonların üstünde ise yakıt ve hava karışımı yer alırken motor yağının bu karışıma dahil olması sonucunda yağ yakılarak araçtan atılır. Bu bileşenlerin birbirine karışmasının birkaç nedeni vardır. Aşağıda yer alan maddelerin gerçekleşmesi sonucunda araç, mevcut yağı yakarak yağ eksiltmeye başlar:

  1. Aracın yaşlanması
  2. Supapların zarar görmesi
  3. Araç kilometresinin artması
  4. Segmanların deforme olması
  5. Motor yağının azalması sonucu parçaların aşınması

Motorun Yağ Yaktığı Nasıl Anlaşılır?

Motorun yağ yaktığı birkaç farklı yöntemle anlaşılabilir. İlk olarak aracın egzoz dumanına bakmanız yeterlidir. Egzoz dumanının rengi maviyse araç yağ yakıyor demektir. Ayrıca motoru çalışma sıcaklığına getirdikten sonra yağ kapağını açıp üfleme olup olmadığına da bakılmalıdır. Eğer motorda üfleme varsa motor yağ yakacaktır. Bununla beraber yağ seviyesinin düşük olduğuna dair kontrol panelinde uyarı işareti yanıyorsa ve aracınız her zamankinden daha hızlı yağ tüketiyorsa contalar işlevini kaybetmiş olabilir. Sızdırma ve bağlantı contasının işlevini yerine getirememesi hem yağ sızıntısına hem de yağ yakılmasına sebebiyet verir.

Yağın, yanma odasına olan yakınlığına bakıldığında ısıya maruz kaldığı anlaşır. Isındığından dolayı buharlaşan ya da uçan yağ, egzozdan dışarı çıkar. Bu bilgilere ek olarak sentetik motor yağının uçuculuğunun diğer yağlara oranla daha yüksek olduğu söylenebilir.

motor-yağı

Motorun Yağ Yakması Nasıl Önlenir?

Genel olarak yağ yakma probleminin kaynağı başka parçalardır. Aşınan parçalar sonucunda yağ farklı karışım ve parçalara sızar. Bu noktada en önemli şey periyodik bakımdır. Aracınızı düzenli olarak kontrol edip bakımını yaptırırsanız bu tarz problemleri daha az yaşarsınız. Arabanızda yağ yakması söz konusuysa yetkili servise götürene kadar yağ eklemesi yapmanızı tavsiye ederiz. Ancak normal şartlarda fazla yağ koymak araca zarar verir. Eğer karter çok doluysa ideal seviyeye gelene kadar boşaltılması gerekir.

Ayrıca normal şartlarda ne kadar yağ koymanız gerektiğini uzman personelden veya kullanıcı el kitabından öğrenebilir, yağınız azaldıkça kendiniz ekleyebilirsiniz. Bu duruma örnek vermek gerekirse üç silindirli bir motora yaklaşık dört litre yağ eklemeniz yeterli olacaktır. Aynı zamanda yağ kontrollerinizi ayda bir kere düz bir zeminde yapabilirsiniz. Bu sayede herhangi bir arıza durumu varsa daha hızlı fark edebilirsiniz. Bu sorunlar erken fark edilmezse pistonlar ve diğer parçaların aşınmasına neden olacağından dolayı maddi hasar daha büyük olacaktır. Son olarak aracınızı yüksek devirlerde kullanmamaya özen göstermek de motorun yağ yakmasını engeller.

Motor yağının ne işe yaradığından, ne kadar eklenmesi gerektiğine kadar bütün bilgileri detaylı olarak kapsayan “motor yağı hakkındaki her şey” içeriğimiz dikkatinizi çekebilir.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here