Volkswagen’in 4×4’ü!

Otomobil markalarının ürettiği modellere eklediği farklı çekiş sistemi teknolojileri bulunuyor. Kullanımı ”genel” olarak tabir edebileceğimiz önden ve arkadan çekiş sistemleri bu teknolojilere birer örnek olarak verilebilirler. Önden tahrikli sistemlerde motor gücü ön tekerlere iletiliyor ve hareket sağlanıyor. Arkadan tahrikli sistemlerde de tahmin edebileceğiniz üzere motor gücü arka tekerlere aktarılıyor ve hareket sağlanıyor. Bu genel kullanımdan ayrı olarak bilinen 4 tekerden çekiş sistemleri de mevcut. Motor tarafından iletilen gücün 4 tekere birden aktarıldığı sistemler 4×4, 4WD veya AWD olarak geçiyor. 4WD ve AWD sistemler arasındaki farkı öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz. Volkswagen tarafından geliştirilen 4Motion sistemi de markanın kullandığı çekiş sistemlerinden biri. 4Motion çekiş sistemi nedir? Nasıl çalışır? İnceleyelim.

4motion TDI

4Motion Nedir?

4Motion, Alman otomotiv devi Volkswagen bünyesinde geliştirilen, markanın bazı modellerinde standart, bazı modellerinde ise opsiyon olarak sunduğu 4 tekerden çekiş sisteminin adıdır. 4Motion sisteminin bulunduğu Volkswagen modellerinde çekiş sistemi 4×4 şeklinde çalışır. Bu sistemin adı, tahrikin 4 tekerden olması dolayısıyla ”4” rakamı ve ingilizcede ”hareket” anlamına gelen ”motion” kelimesi ile oluşmuştur.

4motion teknik

4Motion Nasıl Çalışır?

Volkswagen’in geliştirdiği 4×4 çekiş sistemi, motor tarafından üretilen gücü akıllı bir biçimde ve ihtiyaca uygun olarak 4 tekerleğe aktarır. Bazı modellerde tahrik gücünün ön ve arka akslara dağıtma görevini gören bir torsiyon diferansiyeli vardır. Bazı modellerde ise bu işlemde Haldex kavrama yolu kullanılır. Bu çekiş sistemine sahip olan Volkswagen araçlarında yüksek derecede güvenlik, hemen hemen her zeminde iyi yol tutuş ve yandan esen rüzgarlara karşı dayanıklı bir sürüş imkanı bulunur. 4motion teknolojisi birçok farklı güvenlik ve çekiş kontrol sistemi ile kombin edilebiliyor. Bu sistemler ise; elektronik stabilizasyon programı (ESP), elektronik patinaj önleme sistemi (ASR), elektronik motor çekiş kontrolü (MSR) ve elektronik diferansiyel kilidi (EDL) olarak karşımıza çıkıyorlar.

4 motion tiguan

İkinci El Satılık 4×4 Volkswagen Arazi, SUV, Pick-up Modelleri 

TGI Nedir? | Volkswagen TGI Motor Teknolojisi

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here