Heel and Toe Nedir? Nasıl Yapılır?

0
5421

Heel and Toe Nedir?

Öncelikle tekniğin tanımıyla başlamakta fayda var. Manuel vitesli araçlarda vites düşürmeler genellikle sesli ve sarsıntılı gerçekleşir. Özellikle acemi sürücülerin araçları temelde bundan dolayı sarsıntılıdır. Bu sarsıntının oluşmasının sebebi, vites değişimi sırasında anlık motor devri ile şanzımandaki bir alt vitesin devrinin farklı olmasıdır. Örnek vermek gerekirse; 4.viteste 2000 devirde 80 ile giden bir aracın vitesi aynı hızda 2.vitese düşürülürse motorun devri ve şanzıman devri arasında fark oluşur. Bu esnada motor ve şanzıman devirleri eşitlenene kadar geçer sürede araçta sarsıntı hissedersiniz. Heel and Toe tekniği ile vites değiştirildiği takdirde bu sorun ortadan kalkar. 3 pedalın aynı anda kullanımını gerektiren ileri sürüş tekniği hem şanzımanı korur hem konforu arttırır hem de size zaman kazandırır.

Peki bu Heel&Toe Nasıl Yapılır ?

Heel&Toe yaparak vites değiştirmek için ilk önce sol ayak debriyaj, sağ ayak ucu fren ve sağ ayağın topuk/yan kısmı gaz pedalına erişebiliyor olmalıdır. Gerekli yerleşimi yaptıktan sonra tekniği gerçekleştirmek için yapmanız gerekenler sırasıyla şöyle. Debriyaja basılı halde frenaj yapıldığı esnada vites düşürüp sağ ayağın yanıyla gaza dokunup devrin artırılması suretiyle hareket tamamlanır. Son olarak sol ayak debriyajdan çekilerek sürüşe bir alt viteste devam edilir.

Heel and Toe

Teknik ilk bakışta karışık görünebilir ancak düzenli pratik yaparak kendinizi kolayca bu tekniğe alıştırabilirsiniz. Uzun tekrarlar sonucu tekniği uygulamakta güçlük çekiyorsanız sorun sizde olmayabilir, bazı araçların pedal yerleşimleri Heel and Toe yapılmasını neredeyse imkansız kılar.

Neden Bu Tekniği Kullanmalıyız? Ne İşe Yarar?

Haberin başında da bahsedildiği üzere vites azaltırken oluşan sarsıntıları engellemek tekniğin günlük hayatta sağladığı faydalardan. Ancak Heel&Toe bundan fazlasını sağlıyor, özellikle performanslı arkadan çeker bir aracınız varsa bu tekniği uygulamadan yaptığınız vites düşüşleri aracınızın kaymasına sebep olabilir. Aynı zamanda profesyonel yarış pilotları bu tekniği milisaniyelerin önem kazandığı yarışlarda vites değişimleri esnasında motor devrini kaybetmeden yarışa devam etmek için kullanırlar.

Sahibinden Satılık Arabalar

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here