2020 Dacia Duster 1,5 DCİ EDC Sürüş İzlenimleri

11
14308

Dacia Duster hakkında, farklı yorumlar yapılıyor. Ancak aracın her detayını inceleyerek gerçke, somut verilere dayanarak yapılan yorum sayısı az. Peki, ‘Duster nasıl bir araba‘ ya da ‘Duster alınır mı‘ sorularına gerçek verilerle yaklaşalım mı?

Dacia Duster’ın Tasarımı Nasıl?

Dacia Duster, aslında çok özgün tasarımlı bir otomobil. Tek tek bakıldığında oldukça sade öğelere sahip olan tasarım, bütün olarak ele alındığında son derece dikkat çekip ve güçlü görünmeyi başarıyor. Bu gerçekten markanın tasarımcılarının önemli bir başarısı. Öncelikle bunu doğru değerlendirmek lazım.

Aracın ön kısmına baktığımızda köşelere yerleştirilmiş ve yukarda konumlandırılan büyük farlar dikkat çekerken yeni model Duster’la sunulmaya başlanan Black Shadow donanım paketindeki parlak siyah ızgara ve büyük havalandırma kanalları dikkat çekiyor. Aracın profilinde ise son derece geniş çamurluklar güçlü görünüme katkı sağlarken kapı altlarındaki eşikle de SUV kimliğe vurgu yapılmış. Hem önde hem de arkadaki çamurlukların devasa yapısı ise onu güçlü görünme konusunda neredeyse rakipsiz yapıyor. Bu kadar geniş çamurluklar günümüzde süper spor otomobillerde kullanılıyor.

Duster’ın arka tasarımı önle çok uyumlu değil. Ancak şık ve dikkat çekmeyi başarıyor. Aracın önündeki büyük detaylara kıyasla arkada stoplar nispeten küçük tasarlanmış. Buna karşılık daha büyük görünmesi için bagaj kapağında kabartmalara yer verilmiş. Bu efektli doku sayesinde de arka kısım sıra dışı olmuş.

İç Mekan

Dacia Duster fiyatıyla rakiplerinin bir hayli önünde yer alıyor. Hal böyle olunca elbette Duster’da iç mekandaki malzeme ve işçilik kalitesi sınıf ortalamalarından bir nebze de olsa geri kalıyor. Ancak belirtilen Dacia fiyat avantajı öylesine yüksek ki bu ucuz malzemeler bu nedenle kabul edilebilir.

SUV ya da arazi aracı araç ilanlarına bakıyorsanız Dacia fiyatlarını da göz önüne alarak tercih listesine ekleyebilirsiniz.

Aracın yerden yüksek yapısı sayesinde görüş açıları çok başarılı. A sütununun yapısı çapraz görüşleri engellemezken büyük camlar sayesinde de arka çapraz görüş de sorunsuz. Oldukça geniş bir yaşam alanı sunan Duster gerek önde gerekse arkada diz ve özellikle baş mesafesi konusunda ise pek çok rakibinden daha başarılı. Üstelik aracın arkasındaki 475 litrelik yükleme alanı da sorunsuz kullanımıyla ailelerin beklentilerini karşılama konusunda sıkıntı yaşatmıyor.

Dacia Duster Black Shadow

EDC şanzımanla birlikte ürün gamına eklenen ve test etme şansı bulduğumuz Black Shadow versiyonda orta konsolda parlak piyano boyasına yer verilmiş. Bu hem iç mekandaki kalite algısını yükseltmiş hem de ızgara ile iç mekanın uyumlu olmasını sağlamış. EDC vites kutulu Duster 2 donanım paketi ile alınabiliyor.

Motor

Dacia Duster motor konusunda oldukça şanslı bir model. Özellikle ülkemizde tüketicilerin tüm beklentilerine cevap verebiliyor. Şimdi ise ürün gamına eklenen EDC vites kutusu ile dizel-otomatik Dacia Duster arayanların da istekleri cevapsız kalmamış oldu. Eğer EDC vites kutusunu almak isterseniz firma size şu anda 1.5 litrelik dizel motoru sunuyor.

Uzun yıllardır farklı marka ve modellerde kullanılarak hem kalitesini hem ekonomisini hem de sağlamlığını kanıtlayan bu güç ünitesi EDC vites kutusu ile alındığı zaman kardeşlerinden farklı olarak Euro6 emisyonlarını karşılar hale geliyor. 110 HP güç ve 260 Nm tork üreten motor, EDC vites kutusu ile uyum içinde. İlk hareket anında biraz ağırkanlı olsa da bu araç performans için üretilmediğinden bir olumsuzluk yaşamıyorsunuz. Ancak bu motor ve EDC vites kutusu asıl önemli şovunu yakıt tüketiminde yapıyor. Normalde bir aracı otomatik vites kutusu ile donattığımızda hep yakıt tüketiminin artmasını bekleriz. Ancak Duster EDC’de bu durum tam tersi şekilde yakıt tüketimini düşüren bir kombinasyonu ortaya çıkartmış. Manuel versiyonda 4.8 litre olan 100 km’deki ortalama tüketim değeri EDC vitesli modelde 4.5 litreye gerilemiş. 50 litrelik depo sayesinde de reel kullanımlarda bile 1000 km’lik menzile ulaşmak mümkün.

Güvenlik

Dacia Duster 2011 yılında Euro NCAP çarpışma testine alındı. O dönem 3 yıldız alan model bu alanda ortalamada kaldı. Aracın standart donanımında ABS, ESP, ASR, yokuş kalkış asistanı, sürücü ve ön yolcu için ön-yan havayastıkları sunuluyor.

Konfor & Yol Tutuş

Dacia Duster ilk tasarlandığı andan itibaren bir arazi aracı olarak şekillendirilmiş. Bu nedenle de herhangi bir modeli firma yerden yükselterek veya tasarımını değiştirerek arazi aracı haline getirmemiş. Böylesi önemli bir avantajı sayesinde Dacia Duster hafif arazide gerçekten çok iyi yol tutan bir model.

Dacia Duster’ın manuel vites kutusunda 4×4 çekiş sistemi de alınabilmesine rağmen EDC vites kutusu sadece önden çekişli olarak tercih edilebiliyor. Aracın yerden yüksek yapısı ile birlikte 29,3 derecelik yaklaşma, 34,9 derecelik uzaklaşma ve 205 mm’lik yerden yüksekliği sayesinde hafif arazide en ufak bir sıkıntı yaşamıyorsunuz. Asfalt üzerinde ise Duster yerden yüksek yapının getirdiği özgüvenle kullanıcısını bir hayli rahatlatıyor. Görüş açılarının sorunsuz yapısı da eklenince özellikle en dar alanlarda bile manevra yapmak hiç zor değil. Bununla birlikte aracın direksiyon turunun da şehir içinde yeterli olması özellikle park esnasında büyük kolaylık sağlıyor. İlk satışa sunulduğu zaman iç mekana yüksek gürültünün yansıdığı Duster güncel neslinde bu olumsuzluğundan önemli ölçüde kurtulmuş. Artık sürat arttıkça rakipleriyle baş edebilecek bir gürültü düzeyine sahip olan model uzun süspansiyon stroklu yürüyen aksamına rağmen engebeli yollarda bile arka koltukta salınım ve titreşimleri minimumda tutmayı başarıyor.

Teknik Özellik

Dacia Duster EDC Vites 1.5 Motor Yakıt Tüketimi

Yakıt Türü Dizel
Şehir İçi Yakıt Tüketimi

4.5 lt/100 km

Şehir Dışı Yakıt Tüketimi

4.4 lt/100 km

Karma Yakıt Tüketimi

4.5 lt/100 km

Test Yakıt Tüketimi

5.1 lt/100 km

CO2 Emisyonu 116 gr/km

Dacia Duster EDC Performans

Motor Hacmi

1461 cc

0-100 km/s Hızlanma

11.9 sn

Maksimum Hız

169 km/s

Ön Frenler Hava kanallı disk
Arka Frenler Kampana

Dacia Duster Boyutlar

Uzunluk

4315 mm

Genişlik

2000 mm

Yükseklik

1695 mm

Dingil Mesafesi

2674 mm

Bagaj Hacmi

475 lt

Yakıt Depo Kapasitesi 50 lt
Boş Ağırlık

1421 kg

Lastik Boyutu

215/65 R16

2.El Dacia Duster İlanları

11 YORUMLAR

  1. 2016 model 4×4 duster kullanıcısıyım, arabamın eleştireceğim yanı çok, sorsanız 20 yer anında sayarım, ama bunların tamamı konfora ve ergonomiye yönelik problemler olur,
    motor süper, yakıt düşük, iç hacim ve bagaj harika, 4×4 oluşu muhteşem, bu arada standart olarak yerden 22 cm yüksekliği ile harika işler yaratıyor arazide,
    ama sadece edc şanzıman koyulduğu için fiyatların buralara çıkması bana çok mantıksız geliyor,
    4×2 için 82.000 – 86.000 lira fiyatlar var, bu çok yüksek bir rakam,
    demek ki 4×4 otomatik gelse 95-100 bin arasında rakamları olacak,
    bizler bu aracın eksilerini bilerek ve bu yollara uygun araç olduğu için tercih ediyoruz, ama anladığım kadarıyla firma bunu suistimal etmeye başlamış,
    4×4 laurete beyaz aracımı 6 mart 2016 da 65.000 liraya aldım, (hız sabitleme + navigasyon)
    aynı araç için bana 82.500 lira fiyat verdiler sadece 13 ay sonra,
    net olarak % 27 zam anlamına gelir bu, diğer firmalar aynı vergi diliminde kur farkı olarak % 12-14 arası zam yapmış vaziyetteler, kimse bana bunu kur farkı ile izah etmeye çalışmasın, okuyorum araştırıyorum, bilinçsiz bir tüketici değilim,
    aracımı uzun yıllar kullanma niyetim var, ama bu yeni fiyatlarla gidip yeniden duster alır mıyım??? kusura bakmasınlar almam,
    firma yöneticileri eğer buralarda ki görüşlere önem veriyorlarsa, bence bu güzel modelin mirasını yemeye niyetlenmesinler, piyasadan ne modeller silindi gitti bu yüzden

  2. NCAP çarpışma testinde 3 yıldızı çok zor bir şekilde aldı. renault yetkililerinin bilmesi gereken şey sadece motor ve şanzıman yapmak değil. Allah korusun ama kaza anında bizi motor şanzıman korumuyor. Kimse kaza yapmak için araba almıyor ama yollar bilinmedik kötü süprizlerle dolu. Makyaj olarak ise ilk çıkan duster.a bakın kasa hala aynı farları ,stopları değiştir tamponları boya al sana yeni duster. YERSEN…

  3. Aracım daster 4*4 lanutre ful paket 2015 model sıfır aldım aracım aldığım günden stepze yola girdiğimde davandan catır catır ses geliyor 3 kere servise götürdüm kesin cözeriz dediler cözemediler halen ses geliyor ilk önce aracınızı daha iyi yapmaya calışın fiyatını artıracağınıza

  4. ben anlamıyorummm buu duster edc 30bineee dusmuss kanpamyaa ilee normali 60 70 bin diyoo e dedıkleri 4×4 buu duster edc 4×2 hosumaaa gitti duster edc yeni cıkan 4×2 2017 modelmi oluyor sımdı yani 2017 model dacia duster edc 30 bin heee 😀 inanmıyorum yaaa inanasım yok aqq boylee bi sacmalk yook 😀 cozemedmm adamlar neyın pesındeee

  5. Bende duster 2017 blackshadow 4×2 edc dizel otomatik var. Sıfır aldım full+full. Her yönüyle her şeyiyle çok mutluyum aracımdan. İyi ki bu aracı almışım diyorum. Yakıt, performans, çekiş, gidiş, özellikler, donanım, yükseklik, bagaj her şey ideal… Herkese de tavsiye ederim.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here