Dolu Yağışı Bekleniyor mu?

0
11928
Dolu Yağışı

Önümüzdeki Günlerde Dolu Yağacak mı?

Atmosferdeki hava olaylarının bir sonucu olan dolu yağışı, iklimden çok hava ile ilgilidir. Anlık hava değişimleri, dolu yağışı gibi şiddetli olaylara nden olur. Peki, önümüzdeki günlerde dolu yağışı bekleniyor mu?

Dolu Yağışı

Dolu Yağışı Bekleniyor mu?

Geçtiğimiz Temmuz ayında bir kaç saat süren ve İstanbul ile çevresinde etkili olan dolu yağışı, evlere, insanlara, yapılara ve araçlara büyük zararlar vermişti. Özellikle de trafikte seyir halinde olan ya da açık alanda park halinde olan pek çok araç ağır hasar görmüştü. Bu olayın ekonomik açıdan çok ciddi sonuçları oldu. Tavan kısmı başta olmak üzere araçların tüm yüzeyi dolu parçalarının darbeleriyle hasar görmüştü. Şimdi herkesin aklında aynı soru var: tekrar böyle bir hava olayı yaşanır mı ve yaşanırsa ne olur?

Yağmurun yere donmuş olarak düşmesine dolu yağışı denir. Kule tipli bulutlar dolu yağışına neden olur. Kule tipi bulutların içindeki nem atmosfere uzun süre tutunur. Havanın aniden ısınıp soğuması da onların yere düşmesine neden olurken düşerken kazandıkları hızla ağırlaşarak düşme anında zemine ciddi şekilde zarar verebilirler.

Dolu yağışı

Dolu Yağacağı Nasıl Anlaşılır?

En son Temmuz ayında yaşanan dolu felaketinden sonra ‘dolu yağacak mı‘ ya da ‘acaba hava durumuna bakarak dolu yağıp yağmayacağını anlayabilir miyiz’, diye düşünenler çok. Bilim adamlarına göre bazı basit gözlemlerle dolu yağışını tahmin etmek mümkün. Örneğin havada bir birinin tersi yönde hareket eden bulutlar görürseniz dolu yağacağını düşünebilirsiniz.

Havadaki basınç kuşları olumsuz etkiler. Eğer açık alanda sürekli elektrik tellerine ve çatılara tünemiş kuşlar görürseniz yani kuşlar uçmak yerine saklanacak yer arıyorsa kötü hava yaklaşıyor demektir. Bu kötü havada ya fırtına ya da dolu yağışına işaret eder.

Dolu Yağışı Hasarı

Dolu Yağacak mı?

Önümüzdeki günler için hava tahmini raporları incelendiğinde ‘dolu yağışı bekleniyor mu’ sorusuna yanıt sunuyor. Raporlara göre yurt genelinde dolu yağışı bekleniyor. Hava, mevsim normallerine yaklaşacak ve biraz serinleyecek ancak dolu yağışı tahmini görülmüyor.

Dolu Yağışı Araç Hasarı

Dolu Yağışına Karşı Nasıl Önlem Almalıyız?

Aracınızı olası bir dolu yağışı durumunda hasar almaması için korumak üzere bazı önlemler alabilirsiniz.

Öncelikle imkanınız varsa mutlaka aracınızı kapalı bir otoparka çekmeye çalışın. Bunu yapamıyorsanız araınızı kilim ya da battaniye gibi dolu parçalarının vereceği hasarı emecek kumaşlarla örtün. Eğer trafikte seyir halindeyken dolu yağma riski varsa araçta battaniye bulundurun. Böyle bir durumda mümkünse aracı güvenli bir yere çekin. Kendinizi ve varsa araçtaki çocukları camlardan gelebilecek darbelere karşı koruyun.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here